Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Хроніки падіння. Підсумки 35 дня війни

01 квітня, 15:28

1. Британський Мінфін у четвер оголосив про запровадження санкцій щодо ще трьох російських компаній, зареєстрованих на території Великої Британії. У документі міністерства йдеться, що під санкції потрапили компанія Photon Pro LLP, що займається розробкою електронного обладнання, інженерно-консалтингова компанія Majory LLP, а також Djeco Група LP. Зазначається, що згідно з санкціями відбудеться заморожування активів цих структур. Раніше у четвер США також запровадили санкції проти цих компаній.

2. Сервіс доставки продуктів Yango Deli (міжнародний бренд "Яндекс.Лавки") поступово зупиняє діяльність у Парижі, щоб сконцентрувати зусилля на інших, більш перспективних ринках, повідомили в компанії. "Рішення щодо цього було ухвалено ще на початку лютого. Це був пілотний проєкт з невеликою кількістю дарксторів, і він не виправдав наших внутрішніх очікувань", - сказали в компанії. Раніше у четвер Bloomberg з посиланням на джерела повідомив, що Yango Deli розглядає можливість виходу з ринків Франції та Великої Британії, вивчає різні варіанти – зокрема й продаж свого бізнесу в Лондоні та закриття французького підрозділу. Як повідомили в "Яндекс.Лавці", у Лондоні, де ринок гіперлокальної доставки продуктів досить ємний і конкурентний, компанія бачить серйозний інтерес до свого сервісу від інвесторів та конкурентів та розглядає різні варіанти подальшого розвитку.

3. Уряд Японії планує представити законопроєкт, який підвищить тарифи на деякі види російського імпорту та позбавить Москву статусу "найсприятливішої нації" у торгівлі через ситуацію в Україні, повідомляє телеканал NHK. Згідно з ним, доопрацьований законопроєкт має бути представлений на поточній сесії парламенту Японії, яка триватиме до кінця червня. Щойно законопроєкт стане законом, тариф на російського лосося та червону ікру зросте з 3,5% до 5%. Для крабів тариф підвищиться з 4 до 6%. Податок на більшість лісоматеріалів збільшиться з 4,8 % до 8 %. Очікується, що вищі ставки діятимуть до кінця березня наступного року. Запропонований захід не торкнеться зрідженого природного газу, вугілля, сирої нафти та паладію, оскільки вони не обкладаються митом.

4. Уряд Австралії запроваджує додаткові мита у вигляді 35% на всі товари, імпортовані з росії та білорусі. "Уряд Австралії робить подальші дії щодо збільшення економічних витрат для росії після її незаконного вторгнення в Україну за підтримки білорусі, застосовуючи додаткові мита у розмірі 35% на весь імпорт з росії та білорусі", - йдеться у заяві глави австралійського уряду Скотта Моррісона. Зазначається, що офіційне повідомлення про скасування права на тарифний режим найбільшого сприяння та застосування додаткових мит буде опубліковано 1 квітня. Саме рішення набуде чинності з 25 квітня 2022 року.

5. Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) очікує падіння ВВП РФ у 2022 році на рівні 10%, а у 2023 році прогнозує нульову динаміку. Нова оцінка ЄБРР, опублікована в середу, кардинально відрізняється від попередніх прогнозів – у листопаді 2021 року банк прогнозував зростання російської економіки на 3% у 2022 році. ЄБРР одним з перших оприлюднив прогноз для російської економіки з моменту початку військової операції в Україні та санкційного шоку. На початку березня свій прогноз (-7%) опублікувало рейтингове агентство Moody's, а ЦБ РФ навів знеособлений консенсус-прогноз аналітиків (-8%). Падіння ВВП України, згідно з прогнозами ЄБРР, у 2022 році може становити 20% (у листопаді 2021 року прогнозувалося зростання української економіки у 2022 році на 3,5%). При цьому ЄБРР очікує на значний відскок економіки України в 2023 році - зростання відразу на 23%. ВВП білорусі, за прогнозом ЄБРР, у 2022 році знизиться на 3% (у листопаді 2021 року ЄБРР прогнозував зростання білоруської економіки у 2022 році на 0,2%), у 2023 році очікується нульова динаміка економіки. "Нові прогнози засновані на низці припущень про події у найближчі місяці й, отже, мають високий рівень невизначеності", - зазначають у ЄБРР. "Прогнози ЄБРР припускають, що за допомогою посередників припинення вогню відбудеться протягом кількох місяців, незабаром після цього почнуться великі відновлювальні роботи в Україні, які виведуть ВВП України до кінця 2023 року до рівня, близького, але все ще нижчого за довоєнний рівень. Очікується, що санкції щодо росії збережуться в найближчому майбутньому, прирікаючи російську економіку на стагнацію у 2023 році (після різкого падіння ВВП у 2022 році) з негативними наслідками для низки сусідніх країн Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії", - йдеться у повідомленні ЄБРР. "Враховуючи таку велику невизначеність, банк має намір підготувати подальший прогноз у найближчі кілька місяців, беручи до уваги подальші події", - повідомили у ЄБРР.

6. Росія готова надати Індії великі знижки на прямий продаж нафти на тлі міжнародного тиску та зниження попиту на російську сировину після початку військових дій в Україні, повідомляє Bloomberg з посиланням на джерела. За їхніми даними, росія пропонує Індії свій флагманський сорт нафти Urals зі знижкою до $35 за барель порівняно з цінами до 24 лютого (відтоді Brent подорожчала приблизно на $10). Як кажуть співрозмовники Bloomberg, "для початку" росія хоче домовитися про постачання 15 млн барелів, законтрактованих на цей рік. Платежі пропонується проводити у рублях за допомогою Системи передачі фінансових повідомлень Банку росії (російська альтернатива SWIFT). Сторони вивчають можливість маршрутизації нафти через порт Владивосток, щоб уникнути перешкод для постачання Балтійського моря. З Далекого Сходу нафту можна доставити на нафтопереробні заводи східного узбережжя Індії менш як за 20 днів. Переговори проводяться на урядовому рівні. Є ймовірність, що згадані питання обговорюватимуться під час дводенного візиту міністра закордонних справ росії Сергея лаврова до Індії, повідомляє агентство. Bloomberg зазначає, що поки не зрозуміло, якою може бути верхня межа обсягу закупівлі, але вважається, що Індія має обмежений апетит до пропонованих сортів. "Споживання Індією російської нафти багато років було дуже невеликим. Тому НПЗ не налаштовані купувати багато російської нафти", - наводить агентство слова аналітика нафтового ринку з Сінгапуру Вандани Харі.

7. Необхідно зберегти обсяги кредитування будівельного сектору країни, заявив віцепрем'єр рф Марат Хуснуллін журналістам у четвер. "Однією з ключових умов розвитку будівельної галузі є збереження обсягів кредитування банками забудовників. Низка банків зупинила фінансування. А деякі навіть стали балуватися з грошима за рахунками ескроу ", - сказав Хуснуллін. При цьому, за його словами, гроші банки мають. "У межах проєктного фінансування банки зібрали близько 3,2 трлн рублів, а профінансовано в реальний сектор економіки близько 2,6 трлн, а 600 млрд лежать у банках", - наголосив Хуснуллін. Він зазначив, що через санкції та нестачу ліквідності банки намагаються не кредитувати.

8. Частка газу в енергоспоживанні Естонії невелика, але досить важлива, щоб шукати альтернативу його постачанню у сучасних умовах, заявила журналістам прем'єрміністр країни Кая Каллас. "Найкращим рішенням є створення потужностей зі зрідженого природного газу", - сказала вона. За її словами, для цього належить ухвалити три окремі рішення. Це будівництво газопроводу, безпосередньо пов'язаного з балтійсько-фінською газовою інфраструктурою Balticconnector. Друге рішення стосується створення системи прийому танкерів ЗПГ. Потрібно також вирішити, що краще: будувати термінал, купити плавучий термінал або орендувати газовози. "Суми тут досить великі, одне судно коштує від 300 до 500 мільйонів. На жаль, обговорення, що відбулися, не дали поки що відповідей на всі питання", - сказала Каллас.

9. Представники книжкової індустрії надіслали звернення голові уряду рф Михайлу Мішустіну з пропозиціями щодо підтримки галузі, повідомив президент російського книжкового союзу (РКС) Сергій Степашин. "На сьогодні на 50% підвищилася собівартість книги. Насамперед це, звичайно, крейдований папір (...) друге - це робота друкарень, третє - податковий тягар, який потрібно знижувати. Конкретні заходи (підтримки) ми сформулювали", - сказав Степашин на пресконференції у четвер. За його словами, пропозиції сформульовані у листі на ім'я глави уряду рф Михайла Мішустіна. "Цей лист, на мою думку, найближчим часом прем'єрміністр розгляне", - сказав Степашин. Як повідомив на пресконференції президент видавничої групи "Ексмо-АСТ" Олег Новіков, події, що відбувалися, призвели до того, що галузь зіткнулася з технологічними, юридичними та економічними проблемами. Зокрема, за його словами, виникли проблеми з іноземними правовласниками. "Хтось намагається розірвати раніше укладені договори, але в цілому нам вдається пояснювати та доносити до наших партнерів ситуацію, що відсутність правової бази та можливості працювати за договорами, воно призведе до масового піратства, що нам майже вдалося викорінити та до чого нам би не хотілося повертатися", - сказав Новіков.

10. Міжнародні резерви росії на 25 березня 2022 року становили $604,4 млрд, випливає з інформації на сайті Банку росії. Тож за п'ять тижнів вони скоротилися на $38,8 млрд порівняно з абсолютним максимумом у $643,2 млрд на 18 лютого (до цього часу це були останні опубліковані Банком росії дані). Ключовими чинниками скорочення резервів стали валютні інтервенції, валютне рефінансування, а також валютна переоцінка активів. Банк росії відновив інтервенції 24 лютого 2022, продавши валюту на 84,8 млрд рублів. Наступного дня, 25 лютого, він продав валюту на 18,8 млрд рублів, а далі не зміг проводити ці операції через "заморожування" частини золотовалютних резервів (ЗВР) рф західними країнами в межах санкцій проти росії. ЦБ на початку березня 2022 року перестав розкривати актуальні дані щодо обсягу міжнародних резервів. У всіх публікаціях використовувалися дані на 18 лютого. Зараз Банк росії опублікував проміжні дані: на 25 лютого резерви становили $629,4 млрд (скорочення за тиждень на $13,8 млрд), на 4 березня – $608,9 млрд (-$20,5 млрд), на 11 березня – $611,8 млрд (+$2,9 млрд), на 18 березня - $606,2 млрд (-$5,6 млрд). Міжнародні резерви за тиждень з 18 по 25 березня знизилися на $1,8 млрд. Міжнародні резерви є високоліквідними фінансовими активами, що є в розпорядженні Банку росії та уряду рф. Вони складаються з активів у іноземній валюті, монетарного золота, спеціальних прав запозичення (СДР, special drawing rights, розрахункова грошова одиниця, що використовується Міжнародним валютним фондом, МВФ), резервної позиції МВФ та інших резервних активів. Низка західних країн наприкінці лютого 2022 року ввела санкції на операції з Банком росії та мінфіном рф, обмеживши можливість росії користуватися частиною золотовалютних резервів. Пізніше OFAC (підрозділ Мінфіну США) пояснило, що угоди з золотом з резервів рф також підпадають під раніше ухвалені санкції (тобто операції з цим активом несуть санкційні ризики для контрагентів). ЦБ заявив, що все золото з міжнародних резервів РФ перебуває у його сховищах біля росії.

11. Продаж нафти рф за підсумками 2022 року може скоротитися на 20%, повідомив голова Союзу нафтогазопромисловців росії (СНДПР) Юрій Шафранік на зустрічі з нагоди 30-річного ювілею організації. "Я зустрівся з чотирма керівниками компаній. (...) По-різному кожен трактував проблеми, але в жодного з них немає зневіри. Так, ми роки втратили. Так, я вважаю, що відсотків 20 ми можемо втратити навіть за збутом цього року, може, трохи краще, трохи гірше", - повідомив Шафранік. Він зазначив, що на тлі світових подій волатильність на нафтовому ринку збережеться, проте, попри це не варто закладати надто високу ціну. "Ціна не буде $140 довго, я вважаю, середню треба брати - $80 і далі, можливо, до $100. Коливання будуть і надалі, події у світі будуть більшими, але я вважаю, що у нас за плечима відмінний нафтогазовий комплекс", - додав голова СНД. Шафранік уточнив, що росія може відновити збут нафти вже наступного року, якщо вдасться протягом 2022 переорієнтувати її потоки, насамперед на Схід.

12. ЦБ рф ухвалив рішення відкласти реалізацію низки регуляторних новацій, запланованих на 2022 рік, йдеться у повідомленні на сайті Банку росії.

Зокрема, буде відкладено:

- Використання нормативу концентрації великих кредитних ризиків однією контрагента (Н30);

- обов'язковий перехід банків з універсальною ліцензією на фіналізований підхід до оцінки кредитного ризику при розрахунку обов'язкових нормативів;

- реалізацію концепції регулювання іммобілізованих активів, зокрема й вимог щодо дотримання ризик-чутливого ліміту;

- встановлення диференційованих надбавок до нормативів достатності капіталу системно значимих кредитних організацій.

"Це полегшить адаптацію банків до економічної ситуації, що склалася, а також знизить операційні витрати, які б знадобилися на їх реалізацію. Після початку нормалізації ситуації Банк росії оцінюватиме, якою мірою та у які терміни дане регулювання доцільно реалізовувати", - зазначив ЦБ.

13. Глава Мінфіну США Джанет Йеллен прийняла рішення про можливість введення санкцій щодо будь-яких фізичних та юридичних осіб, які стосуються аерокосмічної, морської, електронної сфер російської економіки, повідомляє в четвер міністерство. "Сьогодні міністр фінансів у консультаціях з держсекретарем ухвалила рішення, що санкції застосовані до аерокосмічного, морського та електронного сектору економіки російської федерації", - йдеться у пресрелізі Мінфіну. У документі наголошується, що така постанова дає змогу застосовувати санкції "щодо будь-якої фізичної та юридичної особи, яка вирішила здійснювати операції або працювала в будь-якому з цих секторів".

Мінфін США раніше ввів санкції проти 13 росіян та 21 російської компанії, залучених у діяльність у кіберпросторі, а також тих, хто працює на потреби армії та розвідки.

14. Тарифи на транзит нафти територією України з 1 квітня підвищаться на 30%. Згідно з даними на сайті "Транснафти", нові тарифи по нафтопроводу "Дружба" у напрямку Словаччини та Угорщини за договором з АТ "Укртранснафта" становитимуть 11,5 євро за тонну проти 9 євро за тонну. Колишні норми діяли з 1 січня. Минулого року через нафтопровід "Дружба" територією України було транспортовано 12 млн тонн російської нафти, зокрема до Чехії - 3,4 млн тонн, Словаччини - 5,2 млн тонн, Угорщини - 3,4 млн тонн.

Богдан ДАНИЛИШИН, голова Ради Національного Банку України

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати