Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Хроніки падіння. Підсумки 5 квітня 2022 року

06 квітня, 17:10

1. Для РФ або дефолт – або виснаження резервів. Американські санкції, які вводить адміністрація США проти Росії через війну в Україні, спрямовані на те, щоб змусити Москву вибирати між дефолтом та виснаженням її доларових резервів, заявила у вівторок представник Білого дому Дженніфер Псакі.

"Мета - змусити їх зробити вибір. Ресурси Росії не безмежні, особливо зараз, враховуючи нищівні санкції, які ми вводимо. Вони будуть змушені обирати між спустошенням цінних доларових резервів, що залишилися, використанням нової виручки і - дефолтом", - сказала вона.

Псакі додала, що мета адміністрації США полягає в тому, щоб "виснажити ресурси, які є у Росії, щоб продовжувати війну проти України", а також у тому, щоб "створити проблеми для російської фінансової системи".

Вона підтвердила, що США збираються оголосити про санкції, які передбачають "заборону на нові інвестиції в Росії, нові заходи проти фінансових інститутів, держкомпаній, держчиновників та членів їхніх сімей". Раніше американські ЗМІ повідомляли з посиланням на джерела, що такі санкції Вашингтон планує оголосити в середу.

2. Президент Білорусії Олександр Лукашенко заявив про небажання розраховуватися з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) за кредитами щодо заморожених проектів у ЖКГ. "Раніше з Європейським банком реконструкції та іншими ми домовилися про те, що вони прокредитують багато об'єктів житлово-комунального господарства. Деякі почали кредитувати, а потім покинули", - заявив Лукашенко, слова якого наводить прес-служба глави держави. За словами президента Білорусії, це означає, що ЄБРР не виконав умови договору. "Два моменти. Як будемо закінчувати реконструкцію та будівництво цих об'єктів? І друге: не дай боже, хтось із вас почне розраховуватись за боргами з цими банками. Вони не виконали умови договору - до побачення, поки не повернуться до виконання цих договорів", - сказав він. Так, на думку президента, оплату за кредитами можна буде відновити після поновлення перерахування коштів за укладеними ЄБРР договорами. Раніше рада керуючих ЄБРР схвалила припинення фінансової співпраці та надання технічної допомоги Росії та Білорусії.

"Доступ Російської Федерації та Білорусі до ресурсів банку має бути офіційно припинений з негайним набуттям чинності. Це означає, що в жодній із країн не може бути нового фінансування проектів або діяльності з технічної співпраці. Крім того, банк користується всіма правами на призупинення або скасування подальших виплат за існуючими проектами", - йдеться у заяві ЄБРР у зв'язку з рішенням ради керуючих.

 

3. Данський виробник обладнання для відновлюваної енергетики Vestas, який володіє виробництвами в Росії, планує залишити країну, повідомило місцеве TV2 з посиланням на заяву компанії під час річних зборів акціонерів. Вихід Vestas стосується як двох заводів компанії, так і клієнтської підтримки. При цьому компанія збирається йти контрольованим чином, особливе місце буде приділено забезпеченню безпеки та умов життя російських співробітників, заявив на зборах гендиректор компанії Хенрік Андерсен.

 

За його словами, у компанії буде перехідний період, коли продовжуватимуться певні види діяльності. Компанія планує провести впорядковану передачу бізнесу відповідно до міжнародного та місцевого законодавства. У Vestas в Росії два заводи. Підприємство "Вестас" Меньюфекчурінг Рус" з виробництва композитних лопастей для турбін вітрогенераторів (ВЕУ) в Ульяновську розпочало свою роботу в грудні 2018 року. Спочатку Vestas володіла підприємством спільно з "Роснано", але торік викупила частку партнера.

Крім того, у Дзержинську компанія також разом із "Роснано" запускала виробництво гондол для вітрогенераторних установок на базі заводу Liebherr. Раніше Vestas повідомляла про призупинення проектів у РФ, що могло торкнутися участі у будівництві ВЕС "Новоолексіївська", "Громадянська", "Іванівська" та "Покровська", які реалізує "Фонд розвитку вітроенергетики" (ФРВ, контролюється групою Fortum). Vestas є технологічним партнером компанії. Йшлося також про зупинення нових комерційних проектів у Росії.

Фінський Fortum на початку березня повідомляв, що прийняв рішення зупинити нові інвестпроекти в Росії. Представники компанії тоді сказали: "Ми плануємо завершити раніше розпочаті інвестиційні проекти; розгляд нових інвестиційних проектів зупинено до подальшого повідомлення ".

 

4. Адміністрація США вивчає можливі додаткові обмежувальні заходи проти низки великих російських банків, зокрема Сбербанку, повідомляють у вівторок американські ЗМІ з посиланням на поінформовані джерела.

Так, за повідомленням The Wall Street Journal, може йтися про "заморожування активів банків за кордоном". При цьому в повідомленні вказується, що фінального рішення щодо цієї пропозиції поки немає.

The Wall Street Journal зазначає, що відносно Сбербанку діє менше американських обмежень, ніж проти інших великих банків РФ. І, за даними джерел газети, тепер у Вашингтоні обмірковують посилення обмежувальних заходів проти Сбербанку.

Сполучені Штати ввели санкції проти Сбербанку та інших банків РФ у лютому, після початку спеціальної військової операції в Україні.

5. Сервіс управління фінансами "Яндекс.Інвестиції", що розвивається у партнерстві з ВТБ, у квітні буде закрито, випливає з повідомлення служби підтримки сервісу. "Через обмеження, з яким зіткнувся наш партнер ВТБ, користувачі "Інвестицій" не можуть повноцінно керувати своїми активами: наприклад, більше не можна торгувати цінними паперами іноземних компаній. Тому ми вирішили закрити сервіс", - пояснили у прес-службі "Яндекса". Згідно з повідомленням підтримки, користувачі не зможуть купувати цінних паперів та поповнювати рахунок з 11 квітня. Продаж акцій та виведення коштів буде доступний як мінімум до 15 квітня. "Після закриття "Яндекс.Інвестицій" ви не втратите доступ до своїх активів - керувати ними можна буде на сайті та у додатку ВТБ", - повідомила підтримка. "Яндекс" запустив "Яндекс.Інвестиції" у липні 2020 року на базі платформи "ВТБ Капітал Інвестиції". Сам ВТБ наприкінці лютого 2022 року потрапив під санкції США та Великобританії. Це змусило банківського брокера передати клієнтів із іноземними цінними паперами на рахунки іншим брокерам.

Тоді ж "Яндекс.Інвестиції" попередив користувачів про те, що через це ряд функцій сервісу будуть недоступні для користувачів.

 

6. Російські телеком-оператори просять збільшити для них розмір компенсації витрат на впровадження вітчизняного обладнання при реалізації наскрізних проектів із нинішніх 50% до 80%, повідомив віце-президент зі стратегічних ініціатив "Ростелекому" Борис Глазков.

"У поточних умовах, коли вартість обладнання сильно підскочила і оператори не мають резерву, аби закрити дірку у витратах, звичайно, ми просили б при запуску наскрізних проектів передбачити можливість компенсації наших витрат на впровадження не на 50%, як зараз, а до 80%", - сказав Глазков під час круглого столу, що пройшов у Раді Федерації, присвяченому розвитку механізмів стимулювання російського виробництва та попиту на продукцію російської радіоелектронної галузі.

За його словами, ця пропозиція викликана ситуацією, що виникла виключно в останні два місяці. "Це не від жадібності, а від того, що за минулі два місяці зовнішні умови дуже змінилися. Тут жодного меркантильного інтересу немає, просто об'єктивно наші витрати сильно зростають, треба, звичайно, підтримувати", - сказав топ-менеджер "Ростелекому".

 

7. ВАТ "РЖД", що 24 березня потрапило до списків санкцій Великобританії, не змогло виплатити черговий купон – цього разу за рублевими єврооблігаціями.

Компанія 4 квітня мала здійснити виплату купона з випуску рублевих євробондів з погашенням у 2025 році.

У зв'язку з юридичними та регуляторними обмеженнями рахунки емітента євробондів, RZD Capital, були заморожені платіжним агентом The Bank of New York Mellon (лондонський підрозділ), йдеться у повідомленні компанії. Таким чином, РЖД не можуть перерахувати емітенту кошти для виплати купона і власники боргових паперів не отримали належних їм коштів. РЖД нагадують, що вже звернулися до Управління з реалізації фінансових санкцій Великобританії (OFSI) з проханням надати ліцензію, яка дозволяє компанії обслуговувати свої боргові зобов'язання, проте обробка запиту може тривати кілька тижнів. Компанія також зазначає, що виплати з євробондів РЗ у різних валютах можуть бути відкладені або призупинені на невизначений термін відповідними платіжними агентами або банками-кореспондентами у зв'язку з їхніми внутрішніми комплаєнс-процедурами. Це вже третій купон, який РЖД не змогли виплатити вчасно: раніше у компанії не пройшли купонні виплати з євробондів у швейцарських франках та британських фунтах. Крім того, 5 квітня компанія має погасити залишок випуску доларових євробондів – близько $605 млн – та виплатити накопичений купонний дохід щодо нього.

 

8. Голова Європейської комісії (ЄК) Урсула фон дер Ляйєн оголосила у вівторок про пропозиції щодо нових санкцій п'ятого пакету ЄС проти РФ. "Заборона на імпорт вугілля з Росії на суму 4 млрд євро на рік, що урізає ще одне важливе джерело доходів для Росії. Повна заборона операцій із чотирма ключовими російськими банками, у тому числі з ВТБ, другим за величиною російським банком", - повідомляється в заяві глави ЄК, опублікованій у твіттері.

 

Фон дер Ляйєн оголосила також про заборону на вхід російських суден у порти ЄС та про заборону на в'їзд до ЄС для російських та білоруських автомобільних перевізників. "Будуть запроваджені подальші заборони на експорт на суму 10 млрд євро у найважливіших областях: передові напівпровідники, машини та транспортне обладнання", - йдеться у повідомленні. Оголошено також про "конкретні нові заборони на імпорт" на суму 5,5 млрд євро. Буде вжито "цілеспрямовані заходи, такі як заборона на участь російських компаній у державних закупівлях та виключення будь-якої фінансової підтримки з боку ЄС або держав-членів союзу російських державних органів". Пропонуються також "додаткові списки фізичних осіб". "Ми також працюємо над додатковими санкціями, зокрема щодо імпорту нафти, і розмірковуємо над деякими ідеями держав-членів, такими як податки або специфічні канали оплати, як ескроу -рахунки", - заявила фон дер Ляйєн.

 

9. Влада США та Іспанії заарештувала яхту "Танго" російського бізнесмена Віктора Вексельберга вартістю $90 млн, повідомила The Wall Street Journal.

На момент арешту яхта була в порту Пальма-де-Мальорки. Його заарештували співробітники Федерального бюро розслідувань та Міністерства внутрішніх справ США, а також Громадянської гвардії Іспанії. Генеральний прокурор США Меррік Гарланд заявив, що Штати добиватимуться конфіскації судна, яке, за його словами, було придбано в результаті скоєння злочинів. Для влади США це перший із 24 лютого арешт майна російського підприємця. Влада країн Європи вже не раз вживала аналогічних заходів щодо яхт і нерухомості, що належать росіянам, зазначає WSJ. 250-футову (76-метрову) яхту "Танго" Вексельберг придбав у 2011 році. У додатку до ордера на її арешт йдеться, що бізнесмен використав підставні компанії, щоб приховати факт володіння яхтою та уникнути нагляду з боку фінансових регуляторів. Американські чиновники також повідомили, що проводять розслідування щодо Вексельберга щодо податкового шахрайства, відмивання грошей та використання підроблених документів та підставних компаній з метою ухилення від санкцій. Раніше Мінфін США оновив введені в 2018 році санкції проти Вексельберга і вніс підприємця до списку росіян, контроль за якими пріоритетний.

10. Глава ВТБ Андрій Костін заявив журналістам, що не чув про продаж європейської "дочки" банку. "Ну як, вони заморозили поки що всі, немає продажу поки що, не чув про це", - сказав він. Про те, що підрозділ ВТБ виставлений на продаж після того, як материнський банк опинився під санкціями США та Великобританії, 30 березня повідомив Bloomberg із посиланням на джерела. За словами співрозмовників агентства, німецькі регулюючі органи підтримують продаж банку, тому що прагнуть уникнути безладу в VTB Bank Europe. Хоча продаж не єдиний варіант, він може бути узгоджений у найкоротші терміни, говорили джерела Bloomberg.

Влада, у тому числі BaFin і ЦБ Німеччини, намагаються уникнути сценарію, за якого довелося б задіяти систему страхування вкладів та обтяжувати галузь вищими витратами. Санкції проти російських банків уже призвели до закриття європейського підрозділу Сбербанку. ВТБ і регулятори намагаються структурувати угоду таким чином, щоб покупець не наражався на санкційні ризики. Інший варіант, що обговорюється - обмін російськими та європейськими активами з материнською компанією, хоча це може виявитися складним, враховуючи, що ВТБ перебуває під санкціями, говорили джерела.

 

Раніше в березні Bloomberg повідомляв, що влада Німеччини підштовхує VTB Bank Europe до продажу окремих активів, щоб мати ліквідність для виплати депозитів. Активи VTB Bank Europe у розмірі 7,95 млрд євро на кінець вересня 2021 роблять його порівняно невеликим кредитором у регіоні. Близько 1,64 млрд євро із цієї суми припадає на готівкові та короткострокові кошти, а його зобов'язання включають 4,35 млрд євро клієнтських депозитів. Проте крах навіть невеликих банків може викликати хвилювання в галузі, і продаж банку часто менш складний, ніж його ліквідація, зазначав Bloomberg. На початку 2018 року ВТБ завершив переведення своїх європейських підрозділів у Німеччині, Австрії та Франції на єдину банківську ліцензію, об'єднана структура працює під назвою VTB Bank (Europe) SE з головним офісом у Франкфурті-на-Майні. До складу VTB Bank (Europe) SE також увійшла роздрібна онлайн-платформа в Німеччині – VTB Direktbank.

На початку березня VTB Bank Europe заявляв, що щодо нього не діють обмеження Євросоюзу. Банк повідомив, що тісно консультується з BaFin та оцінює вплив заходів, вжитих у відповідь на ситуацію в Україні. На той момент банк заявляв, що його економічна ситуація є стабільною. ВТБ 24 лютого потрапив до SDN List Мінфіну США, тобто став об'єктом блокуючих санкцій. Його активи в США та Великій Британії заморожуються.

11. Сумарне відхилення фактично отриманих нафтогазових доходів від очікуваного місячного обсягу та оцінки базового місячного обсягу за підсумками березня 2022 року склало мінус 302 млрд руб., повідомив Мінфін РФ у вівторок. "Коректування зумовлене відхиленням обсягів експорту газу від прогнозного рівня, а також нижчою динамікою надходжень у рамках режиму ПДВ та зростанням відшкодування акцизу на нафтову сировину, у тому числі у зв'язку зі зміною структури окремих елементів оподаткування", - йдеться у повідомленні. Очікуваний обсяг додаткових нафтогазових доходів федерального бюджету, пов'язаний із перевищенням фактично сформованої ціни на нафту над базовим рівнем, прогнозується у квітні у розмірі 798,4 млрд руб. Таким чином, сукупний обсяг коштів додаткових нафтогазових доходів становить 496,3 млрд руб.

У зв'язку із призупиненням на 2022 рік окремих положень бюджетних правил, пов'язаних з використанням додаткових нафтогазових доходів федерального бюджету, купівля іноземної валюти та золота за рахунок цих коштів не проводитиметься, нагадує Мінфін РФ.

Спочатку Мінфін РФ прогнозував на березень обсяг додаткових нафтогазових доходів федерального бюджету, пов'язаний з перевищенням ціни на нафту над базовим рівнем, що склалася, в розмірі 790 млрд рублів. За підсумками лютого відхилення від плану становило мінус 216,4 млрд рублів.

12. Мінфін США заблокував виплати накопиченого купону та основної суми боргу з випуску єврооблігацій "Росія-2022", погашення якого за графіком припадало на 4 квітня, із коштів заморожених міжнародних резервів РФ. Про це повідомило агентство Bloomberg з посиланням на неназваного представника OFAC (підрозділ відомства, який відповідає за правозастосування в галузі санкцій). Також на 4 квітня за графіком припадала виплата купону за євробондами "Росія-2042" у розмірі близько $84 млн.

Цей крок спрямований на те, щоб змусити Росію вибрати один із трьох непривабливих для неї варіантів: здійснити виплати за рахунок доларів із резервів, що знаходяться всередині країни, або за рахунок нових доходів, або опинитися в стані дефолту, цитує Bloomberg представника OFAC.

 

13. Російські металурги втратять експортні ринки при введенні розрахунку за російські товари в рублях, вважає власник групи НЛМК Володимир Лісін, слова якого наводить "Коммерсантъ".

Президент Володимир Путін своїм указом запровадив новий порядок оплати поставок російського трубопровідного газу до недружніх країн: з 1 квітня 2022 року "Газпром" отримує оплату газу, що експортується до недружніх країн, в рублях через рахунки в "Газпромбанку". Потім спікер Держдуми В'ячеслав Володін заявив, що список товарів, що експортуються за рублі, потрібно розширити, включивши в нього нафту, метали, зерно, вугілля, добрива. Прес-секретар президента Дмитро Пєсков висловив думку, що така пропозиція заслуговує на опрацювання.

"Ідея в тому, що за рублі можна почати продавати добрива, зерно, нафту, метали, ліс, ще щось. Не знаю, може, з газом щось вийде, але решта? - цитує "Комерсант" Лісіна. - Ми протягом десятиліть боремося за експортні ринки, де нас ніхто не чекає, вибудовували стосунки з тисячами клієнтів у 70 країнах, важко уявити, що може переконати наших покупців переключитися на розрахунки в рублях і нести валютні ризики. Перехід на платежі у рублях просто викине нас із міжнародних ринків".

За словами Лісіна, уряд шукає механізми, здатні підтримати бізнес у нинішніх умовах: "І я бачу, що, наприклад, міністерства опрацьовують питання підтримки інфраструктурних проектів для розвитку внутрішнього споживання, обговорюється можливість стимулюючого будівництва пільгової іпотеки, запроваджено мораторій на перевірки. Це корисні, та локальні ініціативи". На думку власника НЛМК, необхідно надавати можливість бізнесу пристосуватися до нових умов. "Не треба намагатися все адмініструвати до дірок, це тільки шкодить бізнесу. Сьогоднішня ситуація - це більше ніж чергова економічна криза, з якими ми стикалися раніше. Вона вимагає набагато серйознішого підходу та якісних, виважених рішень", - наводить газета слова Лісіна.

Він також зазначив, що фіксація цін на металопродукцію на внутрішньому ринку та відмова від формульного ціноутворення на основі ринкових індексів веде до ризику зупинення виробництва.

"Ми бачимо, наприклад, що за останні тижні постачальники матеріалів, обладнання, комплектуючих підняли ціни в рази. У таких умовах заморозка цін на кінцеву продукцію призведе до того, що її випуск просто припиниться через збитки, - сказав він. - Ми вже бачимо, як зростає вартість перевезень.Тільки з'явилася пропозиція ВАТ "РЖД" збільшити тариф для експортних перевезень металів на 30%, як вже озвучено нову пропозицію - щоквартально індексувати тарифи на величину інфляції та курсової різниці. В цілому, ідея індексувати транспортні тарифи при фіксації цін на все інше призведе до того, що возити залізницею можна буде лише метал та добрива, решта – лише вантажівками. Для сільського господарства це взагалі буде повний колапс”.

За підсумками 2021 року НЛМК відвантажив на російський ринок 7,3 млн. тонн сталі, 9,6 млн. тонн припало на інші ринки, випливає з презентації компанії за підсумками фінансової діяльності за IV квартал 2021 року. В ЄС було відвантажено 3,4 млн. тонн сталевої продукції, Північну Америку – 2,3 млн. тонн, країни Близького Сходу – 2 млн. тонн. Група НЛМК також володіє та керує у США підприємствами в штатах Індіана та Пенсільванія, здійснює прокат активів у Бельгії та Італії.

Богдан ДАНИЛИШИН, голова Ради Національного Банку України

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати