Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Підсумки 4 квітня 2022 року

05 квітня, 15:40

1 Російські кредитори не зможуть вимагати дострокового погашення боргу позичальника, якщо за його зовнішніми зобов'язаннями оплата в рублях буде визнана дефолтом, випливає з офіційного роз'яснення Банку Росії, опублікованого на його сайті. Президент РФ Володимир Путін на початку березня підписав указ (№95), що встановлює тимчасовий порядок виконання російськими боржниками зобов'язань перед іноземними кредиторами за умов жорстких санкцій та заходів валютного контролю. Згідно з документом, власники зовнішнього боргу російських емітентів отримуватимуть виплати за ним у рублях, а конвертувати їх у початкову валюту платежу зможуть лише з дозволу влади. Ця норма належить до нерезидентам із країн, що приєдналися до антиросійських санкцій, тобто, по суті, поширюється на весь публічний борговий ринок. ЦБ пояснив, що виконання зобов'язань у відповідність до норм цього указу "не може розглядатися як неналежний і, як наслідок, з цієї підстави визнаватись подією дефолту". "Визнання іноземними кредиторами факту виконання російськими боржниками своїх зобов'язань відповідно до указу №95 подією дефолту не може розглядатися російськими кредиторами як підстава для застосування умови про крос-дефолт за іншими зобов'язаннями цього російського боржника", - зазначає російський регулятор.

2 Ціна російської нафти прагнутиме до 50 доларів за барель. Міжнародний трейдер Trafigura пропонує нафту марки Urals з постачанням 20-24 квітня з дисконтом мінус $34,8 до бенчмарку Dated Brent, повідомляє агентство Bloomberg. Попередній рекорд дисконту було встановлено у березні трейдером Litasco на рівні мінус $31,35 за барель. Як повідомлялося, такий сильний дисконт викликаний різким падінням попиту на нафту марки Urals, оскільки європейські покупці побоюються санкційних ризиків в умовах запровадження жорстких заходів США, Великобританії та Європейського союзу проти Росії. На сорт також тисне різке подорожчання морських перевезень нафти з портів РФ і підвищення ставок страхування. Крім цього, деякі банки відмовляються відкривати акредитиви на покупку російської нафти .

3 Білорусь намагається вижити. Білорусь на тлі санкційних обмежень з боку ЄС переорієнтує на Росію та Китай $5 млрд. європейського експорту товарів, повідомив заступник міністра економіки республіки Дмитро Ярошевич. "Розгорнуто активну роботу держорганів, галузей та бізнесу з переорієнтації експортних поставок на ринки дружніх держав. Зрозуміло, найбільш перспективні для нас - Росія та Китай. Сумарно в ці країни в короткостроковій перспективі може бути перенаправлено понад $5 млрд європейського експорту. У тому числі в повному обсязі. обсяг - продовольство, продукція машинобудування та легкої промисловості", - сказав Ярошевич, якого цитує прес-служба Мінекономіки. За його словами, "полегшує це завдання той факт, що наші товари вже знайшли свого споживача і мають попит на цих ринках, фактично належить відпрацювати швидше нарощування обсягів, а не освоєння нових ніш з нуля". Заступник міністра наголосив на високих темпах зростання білоруського експорту, які складаються на початку року. Так, "за 2 місяці цього року експорт зріс на 21,5%, випереджаючи темпи імпорту, а його грошовий обсяг у лютому досяг свого 9-річного максимуму – $3 млрд".

4 У Німеччині націоналізували доньку Газпрому. Мінекономіки ФРН доручило передати компанію Gazprom Germania під управління Федерального мережевого агентства, повідомляє у понеділок журнал Spiegel. Відповідний наказ відомства буде опублікований сьогодні в офіційному виданні Bundesanzeiger . Глава міністерства Роберт Хабек обґрунтував рішення непрозорими правовими відносинами компанії та порушенням реєстраційних правил. Термін дії прийнятого рішення – до 30 вересня. У відомстві зазначили, що Gazprom Germania GmbH керує критично важливою інфраструктурою у ФРН і має велике значення для газопостачання, тому будь-яка участь у таких активах інвесторів не з ЄС має бути схвалена Міністерством економіки. Власник Gazprom Germania GmbH ТОВ "Газпром експорт бізнес-сервіси" перейшов зі 100-відсоткової власності ТОВ "Газпром експорт" у володіння АТ " Палмері " (0,1%) та ТОВ "Газпром експорт бізнес-сервіси" (99,9%). Право власності " Палмері " Мінекономіки ФРН заперечує, стверджуючи, що воно не є новим непрямим власником холдингу. У відомстві також повідомили, що новий власник розпорядився ліквідувати Gazprom. Німеччина . Проте до схвалення придбання це рішення не матиме сили, вважають урядовці. "Неясно, хто фінансово та юридично стоїть за двома згаданими компаніями", - наголошується в повідомленні. Тепер акціонери не зможуть голосувати акціями Gazprom Germania - право голосу за ними переходить до BNetzA . Управитель буде вправі звільняти і перепризначати членів правління, і навіть давати вказівки правлінню. Повноваження щодо розпорядження активами Gazprom Germania GmbH обмежені та підлягають затвердженню Федеральним мережевим агентством. За інформацією видання, раніше "Газпром" вже намагався перенести частину активів берлінської "дочки" із загальної суми 226 млн євро на компанію в Санкт-Петербурзі. Передбачається, що це стало спробою протистояння націоналізації у ФРН. 1 квітня "Газпром" повідомив, що перестав контролювати групу Gazprom Germania та всі її активи. Йдеться про дистриб'ютора WINGAS/WIEE, оператора зберігання astora . Група Gazprom Marketing & Trading також включає роздрібного оператора Gazprom Marketing & Trading Retail Ltd. (бренд Gazprom Energy) та глобального СПГ-трейдера Gazprom Global LNG. У 2019 році консолідований оборот Gazprom Germania становив 24 млрд євро, у 2020 році – 13 млрд євро. Bloomberg повідомляв, що влада ФРН шукає покупця на активи "Газпрому". Джерело агентства також зазначало, що ФРН не виключає націоналізації частин Gazprom Germania як крайній мірі, хоча Берлін планував знайти інше рішення.

5 Діючі в Росії міжнародні компанії у сфері інформаційних технологій (IT) та інші компанії не зможуть переїхати до Литви, повідомила литовський міністр економіки та інновацій Аушріні. Армонайте . "Незважаючи на те, що служби нашої країни забезпечують виключно сувору перевірку компанії, що прибуває, або особи, продовження цього процесу в сьогоднішній ситуації неможливе і не відповідає очікуванням громадян Литви", - написала міністр у понеділок у Facebook (інформаційний ресурс забороненої в РФ екстремістської організації). "Ми зупиняємо видачу нових посередницьких документів міжнародним компаніям, які мали представництва в Росії", - додала вона. За словами міністра, про переведення своїх підрозділів до Литви серйозно думали кілька IT-фірм, що діяли в Росії. "Я завжди прагнула того, щоб Литва була країною міжнародного бізнесу. Тому після початку війни Литва підтримувала зв'язок з міжнародними компаніями, які вирішили залишити Росію. Це були переважно IT-компанії. З окремими фізичними особами та фахівцями ми ніколи не працювали, не працювали з підприємствами російського капіталу. Ми говорили лише з міжнародними компаніями", - зазначила міністр.
Як стверджує Армонайте , до кінця березня в Литву переїхали три невеликі міжнародні компанії, які вже мали представництва в Литві, але які працювали і в Росії. Міністр каже, що загальна кількість перекладених осіб не досягає ста – це працівники компаній, члени їхніх сімей, діти. "Всі ці люди пройшли необхідні перевірки", - сказала Армонайте . Міністр у середині березня повідомила, що через військову операцію в Україні в Литву планують приїхати тисячі фахівців в IT-області з Росії та Білорусії. Міністерство співпрацює з IT-компаніями з цих країн, що вже влаштувалися в Литві, на предмет переведення їх підрозділів до Литви, а також веде переговори про переведення підрозділів неназваних західних компаній. Президентський офіс сформулював позицію, згідно з якою IT-підприємства, що перекладаються в Литву з Росії, становлять ризик, тому що російський ІТ-сектор нібито перебуває під контролем служб безпеки РФ.

6 Шведський телекомунікаційний оператор Tele2 AB не продовжуватиме дозвіл на використання бренду російському стільниковому оператору Tele2, що закінчується в 2023 році, вивчає можливість дострокового припинення ліцензії, пише видання ComNews з посиланням на виконавчого віце-президента Tele2 AB Віктора Вальстрема . Tele2 AB у березні 2013 року продав ВТБ свою російську "дочку" та надав право на використання бренду терміном на десять років. Пізніше стільникового оператора придбав "Ростелеком".
"Ми не продовжуватимемо ліцензію після закінчення терміну дії поточного контракту. Наразі ми вивчаємо можливості та фактичні наслідки більш раннього припинення дії ліцензії", - сказав виданню Вальстрем . Російська Tele2 не бачить підстав для розірвання договору і зараз не веде переговорів зі шведським оператором з приводу бренду, повідомили в компанії. "Tele2 використовує бренд у рамках чинного договору, і підстав для його розірвання або зміни відсутні. Наразі немає жодних комунікацій зі шведською Tele2 на цю тему", - сказали в прес-службі російського оператора. Як раніше писав "Коммерсантъ" з посиланням на джерела, Tele2 планувала провести переговори про використання бренду зі шведською Tele2 AB у лютому на Всесвітньому мобільному конгресі (Mobile World Congress , MWC), проте ситуація навколо України та санкції щодо "Ростелекому" не дозволили цього зробити. Як стверджує джерело газети, російська компанія почала "всерйоз готуватися до ребрендингу". При цьому перехід на бренд "Ростелекому" не обговорювався, оскільки він міцно пов'язаний із ринком фіксованого зв'язку.

7 Німецький виробник косметики та побутової хімії Henkel поки продовжить працювати в Росії, але уважно стежитиме за розвитком подій, повідомила голова наглядової ради компанії Симона Бажель-Тра на річних зборах акціонерів у понеділок. Вона сказала, що компанія продовжить відповідним чином адаптувати свої рішення в країні і серйозно ставиться до критики та питань, пов'язаних із її позицією, повідомляє MarketWatch . Головний фінансовий директор Henkel Марко Свобода також заявив, що не бачить потреби у позапланових списаннях активів компанії в Росії та Україні. Хоча Henkel припинила інвестиції, відмовилася від реклами та спонсорських проектів у Росії, виробництво на 11 заводах країни продовжується з урахуванням міжнародних санкцій. Головний виконавчий директор компанії Карстен Кнобель додав, що Henkel відповідає за 2,5 тис. співробітників у Росії. "Повний вихід з російського бізнесу може мати далекосяжні наслідки, зокрема для наших місцевих співробітників", - сказав він. Чотири виробничі майданчики компанії в Україні було закрито. Штат Henkel у цій країні налічував близько 600 людей. Henkel була створена у 1876 році. На російському ринку компанія веде діяльність із 1990 року. Henkel об'єднує підрозділи Adhesive Technologies (клеї та технології), Laundry & Home Care (чистячі та миючі засоби) та Beauty Care (косметика). В РФ компанія випускає товари під такими марками, як Persil , Bref , Pril , "Лоск", "Ласка", Schwarzkopf , Syoss , Fa , Ceresit , клеї "Момент" і Loctite .

8 Утримувачі російських суверенних облігацій, як і раніше, побоюються за свої інвестиції, незважаючи на те, що Росії поки що вдається робити виплати за євробондами в умовах санкцій, пише агентство Bloomberg. Наявність виключення з американських санкцій щодо РФ дозволяє власникам євробондів отримувати платежі, проте на даний момент неясно, як довго зберігатиметься така ситуація. Генліцензія OFAC (Office of Foreign Assets Control, підрозділ Мінфіну США, що відповідає за правозастосування в галузі санкцій) від 2 березня дозволяє в період до 25 травня транзакції, необхідні для отримання виплат за цінними паперами РФ. Тепер фокус уваги інвесторів зміщується на останній тиждень травня, коли термін дії ліцензії завершується, а в Росії чекає новий раунд купонних виплат за доларовими євробондами. Ситуацію посилює скорочення золотовалютних резервів Росії та погіршення ситуації в економіці країни. Високопосадовець американського Мінфіну заявив агентству Bloomberg, що рішення про продовження терміну дії ліцензії на даний момент не прийнято. Він зазначив, що ліцензія, що дозволяє Росії здійснювати звичайні виплати за боргом, була видана з метою обмеження наслідків антиросійських санкцій для західних фінінститутів та приватних осіб. Джерело додало, що США зацікавлені в тому, щоб уникнути заподіяння збитків західним банкам. "Як і раніше існує можливість, що після 25 травня OFAC не дозволить подальших платежів, що призведе до дефолту Росії", - зазначає аналітик Morgan Stanley Саймон Вейвер . На його думку, продовження ліцензії OFAC можливе лише у разі суттєвої деескалації російсько-українського конфлікту. Росії 27 травня чекають купонні виплати з євробондів з погашенням у 2026 та 2036 рр. За даними Bloomberg, суверенні доларові облігації РФ подешевшали в 2022 році в середньому на 72%, і деякі торгуються за ціною меншою за $0,2 на $1 номіналу.

9. Рада керівників Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) схвалила припинення фінансової співпраці та надання технічної допомоги Росії та Білорусії. "Доступ Російської Федерації та Білорусі до ресурсів банку має бути офіційно припинений з негайним набуттям чинності. Це означає, що в жодній із країн не може бути нового фінансування проектів або діяльності з технічної співпраці. Крім того, банк користується всіма правами на призупинення або скасування подальших виплат за існуючими проектами", - йдеться у заяві ЄБРР у зв'язку з рішенням ради керуючих. На початку березня рада директорів ЄБРР схвалила пропозиції менеджменту, закривши Росії та Білорусі доступ до ресурсів ЄБРР як відповідь на їхні дії в Україні. Рішення, яке носить безстроковий характер, належало затвердити раді керуючих ЄБРР. Як сказала президент ЄБРР Оділь Рено- Бассо , слова якої наводяться в заяві банку, спеціальна військова операція РФ в Україні "не залишила нам іншого вибору, окрім як висловити своє засудження не лише на словах". "Також необхідні дії, щоб у двох країн не було сумнівів у тому, що ми вважаємо, що вони підірвали цінності, які важливі для нас як інституту та для міжнародної спільноти", - зазначила Рено- Бассо . Раніше ЄБРР оголосив, що закриває свої представництва у Москві та Мінську. ЄБРР не інвестує у нові проекти у Росії з 2014 року. У листопаді минулого року ЄБРР відмовився розглядати нові інвестпроекти у приватному секторі економіки Білорусії. До цього, у вересні 2020 року, на хвилі поствиборчих протестів у Білорусії ЄБРР ввів мораторій на фінансування нових інвестпроектів у білоруському держсекторі, але зберігав за собою можливість кредитування раніше затверджених проектів. Поточний кредитний портфель ЄБРР у Білорусі включає 142 проекти на 1 млрд євро, частку приватного сектора припадає близько 60%.

10 Польський концерн PKN Orlen скоротив частку російської сировини, що використовується на нафтопереробних заводах, до 30%, повідомив газеті Parkiet голова правління компанії Даніель Обайтек . "У день початку війни ми припинили закупівлю морських вантажів російської нафти та замовили 28 танкерів з нафтою з альтернативних напрямків. Таким чином, сьогодні близько 70% сирої нафти в портфелі компанії - це сировина, яка надходить не з Росії", - сказав він. За його словами, до початку військової операції в Україні частка нафти, що поставляється для Orlen з альтернативних напрямків, уже перевищувала 50%. Обайтек зазначив, що незабаром компанія зможе ще більше обмежити імпорт нафти з Росії завдяки контракту з Saudi Aramco про постачання до 20 млн. тонн нафти на рік (підписаний у рамках корекційних заходів для злиття з групою Lotos - ІФ). Передбачається, що відвантаження розпочнеться вже у середині цього року. Глава Orlen вважає, що відхід від російської нафти має бути скоординований по всьому Європейському союзу, щоб зберегти баланс ринку: "Інакше може скластися ситуація, за якої ми перестанемо закуповувати, а продовжать, наприклад, німецькі НПЗ, які частково належать російським. результаті продукти на основі дешевої, але не потрібної нам сировини все одно виявляться на ринку. Щоб цього не сталося, прем'єр запропонував запровадити податок на постачання російської нафти на рівні ЄС. Тоді ми матимемо ринковий баланс і чесну конкуренцію". Також він наголосив, що компанія не купує нафту за рублі. "Ми розраховуємося за нафту у валюті, зазначеній у контрактах. Зміна валюти означає зміну умов контракту. А для цього потрібна згода обох сторін", - сказав Обайтек . Як повідомлялося, концерн тримає курс на диверсифікацію постачання нафти. Так, компанія вже знизила закупівлі у "Роснефти": дворічний контракт, підписаний у березні 2021 року, передбачає відвантаження 3,6 млн. тонн нафти на рік проти обсягів попередньої угоди на рівні 5,4-6,6 млн. тонн. Водночас у 2022 році закінчиться дія трирічного контракту з "Роснафтою" про постачання на нафтопереробні заводи до Чехії. При цьому контракт із "Татнафтою" діятиме довше.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати