Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Республіканці відмовляють Трампу в довірі

Києву слід робити висновки
11 листопада, 18:15

Дональд Трамп зазнав ряд серйозних поразок. Як юридичних, так і виборчих. У конгресі зроблено важливий крок на шляху до імпічменту. Палата представників прийняла резолюцію, за якою в подальшому всі слухання в комітетах, пов'язаних з процедурою імпічменту, мають бути публічними.

Цей факт змусив одного з важливих свідків контактів американського президента з його українським колегою посла США в Євросоюзі Гордона Сондланда змінити свої усні свідчення на письмові. При цьому істотно змінено їх зміст. І не на користь Трампа.

Зміну своїх показань дипломат пояснив тим, що проти президента стали свідчити колишні члени його адміністрації, наприклад колишній директор департаменту по Європі і Росії Ради національної безпеки Тім Моррісон. Хоча про це прямо і не йдеться, але публічність засідань і свідчення, що на них даються, змушують учасників бути гранично обережними і не ставити під сумнів свою публічну репутацію. Як каже американське прислів'я, вона є найкращим кредитом. Не тільки у фінансовому сенсі, але і в публічному.

Свідчення дипломата є суттєво вагомішим, ніж те, що давали відставні чиновники. Сондланд є давнім прихильником республіканської партії і призначенцем президента. Крім того, він діючий державний службовець. У Білому домі здійнялися громи і блискавки, і заявили, що у Сондланда немає надійного джерела інформації. Прес-секретар президента Трампа Стефані Грішем заявила, що «Жодні непристойні упереджені заголовки в ЗМІ не змінять того факту, що президент не зробив нічого поганого».

Проте, удар з боку Сондленда і конгресу виявився досить чутливим і в чомусь навіть несподіваним. Московська «Нєзавісімая газета» наводить думку професора Вищої школи економіки Дмитра Євстаф'єва, що «Не важливо, що там говорив президент США Зеленському. Важливим є те, що Сондланд змінив свої свідчення, швидше за все орієнтуючись на думку однопартійців. Це - ознака того, що Республіканська партія стала потихеньку відвертатися від президента»,

Трамп намагається контратакувати. Міністерство юстиції заявило, що до кінця листопада підготує звіт про правомірність розслідування ФБР передвиборної кампанії Дональда Трампа 2016 року. Висновки доповіді можуть виявитися важливими для прокурора Джона Дарема, який розслідує обставини звинувачень президента в змові з Росією.

Все це створює в країні іншу атмосферу і інші політичні умови. Уже сам факт того, що конгрес прийняв рішення зробити розслідування щодо імпічменту публічними, говорить про істотне зрушення в позиції керівництва Демократичної партії.

Ще якийсь час тому лідер демократичної більшості і спікер Палати представників Ненсі Пелосі відчутно гальмувала рух за імпічмент, тому що вважалося, що від його реалізації виграє віце-президент Майкл Пенс, який стане президентом, цілком системний політик. Іншими словами, імпічмент зіграє на користь республіканців і чи варто їм допомагати.

Однак ситуація з тиском Трампа на Україну принципово змінила стан справ. Американський істеблішмент, який вкрай негативно ставиться до Трампа, відчув можливість істотно обмежити його в правах. І тут почався для президента негативне рух в лавах республіканців, починаючи з керівництва партії.

Виникла трохи дивна ситуація. Опитування показували, що вцілому по країні підтримка Трампа навіть зросла. Особливо в штатах так званого rust belt - іржавого поясу, який включає частину Середнього Заходу і східного узбережжя, в тому числі центральну частину штату Нью-Йорк. Цей промисловий регіон більше за інші виграв від повернення американського капіталу з Китаю і взагалі від торгової війни Вашингтона і Пекіна. На користь чинного президента виявляються досить високі, за американськими масштабами, темпи зростання ВВП, деяке зниження податків і малий рівень безробіття.

З іншого боку на минулих виборах в деяких штатах республіканці зазнали ряд поразок. Спостерігається тенденція на зниження популярності Трампа і республіканців в приміських районах.

У Кентуккі на посаду губернатора з незначною більшістю переміг демократ Енді Бешир. Його підтримали приміські округи, в яких на минулих виборах впевнено переміг республіканець Меттью Бевин.

Авторитет Трампа, принаймні, в Кентуккі, явно знизився. Він активно підтримував Бевина, але не досяг успіху. У чомусь винен і сам кандидат, який сперечався з профспілками і вчителями. Це дивно, тому що вчитель в США є досить престижна професія і виступати проти них собі дорожче. Ось і не припав республіканський кандидат багатьом до вподоби.

У штаті Міссісіпі нинішній заступник губернатора Тейт Рівз переміг генерального прокурора штату демократа Джима Худа. Однак на цей раз після запеклої боротьби. Тут теж побував Трамп, але це не особливо вплинуло на результат виборів.

У Нью-Джерсі демократи поки зберігають більшість в законодавчому органі.

Найбільш драматично для республіканців закінчилися вибори в Вірджинії. Тут демократи отримали повний контроль над легіслатурою штату, тобто вони мають більшість в Сенаті і Палаті представників. Це вперше за 20 років. Відзначимо ще одну дуже важливу обставину. Вірджинія є так званим хитким штатом, який у своїй більшості забезпечив перемогу Трампа в 2016 році. До того ж за американською традицією перемога в цьому штаті слугує плацдармом для успіху на президентських виборах.

Відбудеться чи ні імпічмент президента зараз сказати важко. Занадто багато обставин, як усередині США, так і в світі. Одне є зрозумілим - у Трампа всі сили будуть йти на внутрішньополітичну боротьбу і йому все більше не будуть цікаві справи міжнародні. Це обов'язково позначиться на американській дипломатії.

Ізоляціонізм під гаслом America first себе явно вичерпав. Виведення американських військ з північної частини Сирії не додало популярності президенту. Навпаки, цей факт був використаний противниками Трампа для ілюстрації його непослідовності і еклектичності дій. Довелося виведення призупинити і навіть відновити патрулювання східного берега річки Євфрат американськими військами. Ердоган був від того в люті, але це вже для Трампа не є настільки важливим.

Сказане повною мірою відноситься до України. Розраховувати на реальну підтримку Вашингтона в підготовці і проведенні зустрічі в нормандському форматі годі й говорити. Фаза хаотичності в політиці Вашингтона буде тільки посилюватися і на відкриту протидію Росії Трамп не наважиться. В даному випадку для нас не важливо, з яких причин.

В таких умовах Києву дуже важливо зберігати твердість позиції і не йти на зовні привабливі компроміси навіть під тиском не тільки Росії, але і європейських партнерів. В умовах певної невизначеності міжнародної обстановки слід проявити витримку і дочекатися більш сприятливих зовнішньополітичних умов.

Це Москві слід поспішати, що вона і робить, виставляючи нові умови і вимоги. Там вважають для себе сприятливим моментом домогтися своїх цілей і змусити Київ погодитися на російські умови. Зараз або вже ніколи.

Нам якраз слід діяти вкрай обережно і без поспіху. Як говорить східне прислів'я, війна є війна, і пів війни теж війна. І, тим не менш, компроміси з Москвою означають фактичну капітуляцію. Краще залишитися без партнерів на самоті, але зберегти країну. В цьому випадку союзники і партнери обов'язково з'являться.

Восени 1938 року чехословацьке керівництво не зважилося захищати країну в поодинці, хоча мало для цього всі можливості. Мюнхенський синдром тоді вразил не тільки Париж і Лондон, але і Прагу.

Не будемо повторювати подібних помилок.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати