Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Як Миколаїв готується до четвертої індустріальної революції?

Записки з Форуму майбутнього міста
24 січня, 12:15
Фото з Facebook Hanna Hopko

У залі "Юність" Миколаєва зібралося понад 500 людей. Розпочала виступ з розмови про Революцію. Про четверту індустріальну революцію і як місту стати частиною просунутого світу інновацій та технологій, як залучити інвестиції.

Світ говорить про майбутнє; про роботів, які стануть такими ж звичними як і домашні тварини, про ЗD принтери для органів, штучний інтелект.

Саме тому на першому Форумі майбутнього Миколаєва, інформаційним партнером якого є газета «День» говорили про проекти для покращення життя в місті, про те як освітнім закладам, університетам стати частиною програми з ЄС "Горизонт 2020" (ратифікувала в 2015 році Україна угоду з ЄС) і мати доступ до програм з науки, досліджень та технологій.

 Розпочала з hyperloop - своєрідна капсула - новий потяг, який долатиме відстань від Сан-Франциско до Лос Анжелеса швидше за літак - всього за 30 хв. Тесла з розробниками обіцяє за три роки перший тур.

Саме про візію та проекти для міста говорили. В Лодзі якраз розпочався економічний форум. Важливо за півроку напрацювати пакет пропозицій і провести інвестиційний форум спільно з поляками, до прикладу. Перемовини про це почали вести. Також хочеться розвивати партнерства міста з іншими містами, зокрема, Японії, куди на запрошення уряду планую їхати.

На гербі міста корабель - хочеться побажати місту великого плавання, а меру, за якого агітували під час виборів, взяти відповідальність за успіх. А до цього важливий контроль.

23 лютого набуває чинності закон, який я ініціювала разом з активістами руху «Простір свободи» і Реанімаційного пакету реформ і який зобов’язує проводити всі голосування в місцевих радах у поіменному режимі і одразу оприлюднювати результати. А отже, кожен миколаївець зможе одразу побачити, хто персонально підтримує чи гальмує в раді важливі ініціативи, тому, якщо ці ініціативи будуть корисними для міста, заблокувати їх буде доволі складно.

Говорили і про бюджетну та податкову децентралізацію, яка забезпечила збільшення надходжень в місцеві бюджети. Тепер важливо, щоб у міста була стратегія розвитку та план.

На наших очах твориться історія. Ми є свідками і учасниками творення феномену нового українського півдня, одним із локомотивів якого стає Миколаїв.

 Готуючись до виступу знайшла цікаву інформацію просто до відома:

• Місто, засноване у козацьких степах як форпост Російської імперії, місто, в якому за часів СРСР щедро підтримувався військово-промисловий комплекс, але так само наполегливо формувався «радянський народ».

• Коли 24 серпня 1991 року Україна проголосила незалежність, Миколаївська міськрада – єдина на всю країну – прийняла анекдотичне рішення, що цей акт на території міста нечинний.

• Ще кілька років тому 75% виборців міста голосували за президента Януковича, а регіонали і комуністи становили майже 80% депутатського корпусу міської ради.

• Але Революція Гідності й опір російській агресії пробудили кращі якості і прагнення змін у багатьох городян. Миколаїв поруч з Одесою, Дніпром, Запоріжжям, Херсоном навесні 2014 року став містом, де було поховано плани Путіна про Новоросію і масштабну окупацію України.

Тут помер штучно створений радянський «Південний Схід» і народився новий Український Південь.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати