Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«День» означає світло

13 вересня, 13:53
Фото з архіву "Дня"

27 років тому вийшов перший номер  найшанованішої інтелектуальної газети України

Досвід історії як України, так і людства взагалі, підтверджує жорстку, проте неспростовну істину: неосвіченість, необізнаність, якщо не сказати прямо – невігластво, а ще хибне «знання» мільйонів людей були причиною багатьох катастроф й нещасть суспільств та країн. Бо тут  постає  невтішний вибір з двох  шляхів: або сліпі поводирі держави ведуть сліпий народ (і всі, згідно з  прадавньою істиною, впадуть у яму), або ж поводирі, навпаки, є занадто  «зрячими» і спритно маніпулюють неосвіченим народом, і це іще гірше.

Маємо всі підстави стверджувати: газета «День» і головний редактор Лариса Івшина, і наш творчий колектив у цілому за 27 років від дня виходу першого номеру часопису (11 вересня 1996 року) робили все можливе, а часом – навіть і неможливе, щоб нести  людям світ розуму, пізнання, совісті, освіти (недарма це слово – одного кореня  зі словом світло ). Всі ці 27 років «День» невпинно пропонував (і просував)  розумну, життєво  необхідну суспільству альтернативу ( це не було опозицією). І ми геть не зреклися і сьогодні цього альтернативного бачення української історії, української сучасності та українського майбутнього. Попри тимчасову перерву у випуску газети, наш часопис йде обраним шляхом.

На прикладі творчої історії «Дня», його номерів за ці чверть століття дуже чітко усвідомлюєш українську історію шансів, як втрачених, так і частково використаних. Взагалі набагато краще уявляєш нашу  трагічну, фантастичну, водночас ганебну й героїчну, подиву гідну історію цих 27 років.

Це було б неможливим, якби Лариса Івшина не зуміла консолідувати  талановитий журналістський колектив «Дня». До роботи в газеті були залучені інтелектуальні зірки всеукраїнського масштабу: Джеймс Мейс, Сергій Кримський, Клара Ґудзик, Володимир Панченко, Мирослав Попович (згадую лише невелику частину уславлених імен).

Саме ці люди самовіддано й потужно генерували світло, протистояли темряві демагогії, меншовартості, вузької національної обмеженості. Саме вони духовно  вели суспільство уперед.

Не можна не сказати  і про нашу книжкову серію «Бібліотека газети «День». Твори, з яких ця серія  складається – від першої книги  «Україна Incognita» до випущеної 2021 року книги «Детокс» - абсолютно не застаріли. Це – речі на виріст, вони дочекаються нових і нових читачів, скажімо більше – нових зацікавлених шанувальників у грядущих поколіннях. Автор цих рядків вірить у це. Окрім іншого (це теж важливо) наші книги – це екстракт для тих, хто дещо  запізнився відкрити насущно необхідні для духовного зростання сторінки. Наша серія доводить, що зробити це – ніколи не пізно.

Вже понад півтора року Україна, напружуючи всі сили, протистоїть агресії рашистів.  Вороги затялися, аби наш народ зник. Тому ця війна є справді екзистенційною, бо її сенс належить сформулювати однозначно: бути  чи не бути. Але ця битва точиться,  у першу чергу, за місце в історії – а  це найпотужніший ресурс українців. «День» був і лишається в авангарді цієї боротьби. І ми не тільки віримо в те, що Україна переможе – ми віримо й  знаємо, що завтра  знову буде «День», що газета повноцінно відновить творче життя, а сьогоденне притишення  є тимчасовим.  Газета безсумнівно має так багато, безмежно багато, зробити для України!

 Ігор Сюндюков

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати