Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

День Соборності чи День Незалежності?

День Соборності. І як тут обійтися без патріотичного пафосу?!
23 січня, 16:31

Патріотичні тренди нині – в моді. Уже немає “нікакой разніци”. Начебто…

Й нема осмислення того, що за цим патріотизмом – меншовартість. Національна, державна… Мається на увазі конкретно – День Соборності.

Свято, яке розкрутили українські патріотичні сили буквально в останні роки доживання (чи конання) Радянського Союзу. 22 січня 1990 року Народний Рух України організував “живий ланцюг” між Заходом і Сходом України. Це був своєрідний римейк “Балтійського шляху”, організованого перед тим патріотичними силами в республіках Балтії. Начебто все було правильно. Й гарно. Й демонстрація “національної єдності” всієї Україну – із Заходу до Сходу. Правда, в Центрі, не кажучи вже про Схід України, цей “ланцюг” виглядав не дуже. Але то таке. Головне – він був. Це була демонстрація певної сили Руху й патріотичних сил. З часом дата 22 січня почала утверджуватися як День Соборності. Спочатку слабо, але потім сильніше. Навіть можна сказати: чим більше зростали національно-патріотичні тренди в українському суспільстві, тим більше відзначалося це свято. Чого ж іще треба?

Однак це свято “замазувало” іншу важливу дату – проголошення Центральною Радою державної незалежності Української Народної Республіки 22 січня 1918 р. Саме цього дня оприлюднений був 4 універсал Ради. Українці стали другим народом, після фінів, у колишній Російській імперії, що це зробили. Ми тут навіть поляків випередили – вважайте на 10 місяців. Здавалося, це мало б стати предметом нашої гордості.

Та якось не стало. Про день проголошення державної незалежності в 1918 р. ми забуваємо, “замазуючи” його Днем Соборності. Однак День Соборності – це наслідок Дня державної незалежності. Не було б 22 січня 1918 р. – не було б і 22 січня 1919 р. Зрештою, очільники Директорії УНР спеціально прив’язали проголошення злуки УНР й Західноукраїнської Народної Республіки саме до Дня проголошення незалежності.

Ось і під час нинішніх святкувань виникає питання, а чи не демонструють українці комплекс меншовартості, віддаючи перевагу соборності перед незалежністю? До речі, українські патріоти після поразки визвольних змагань в міжвоєнний період 22 січня святкували саме День незалежності!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати