Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

До чого веде дефіцит щастя

Коли людина серйозно захворює, вона починає розуміти, що справжнє щастя - це коли ти здоровий. Втім, на цей рахунок існують, зокрема і у вчених, різні думки. Так агентство Bloomberg на основі прогнозів економістів щодо інфляції та безробіття розрахувало рейтинг 66 країн за рівнем нещастя. Відповідний індекс складається, виходячи з перевіреної концепції, згідно з якою низькі інфляція і безробіття є індикаторами економічного благополуччя.

На жаль, Україна увійшла в ТОП-10 цього списку під номером сім, хоча і піднялася з попереднього (за 2017 рік) п'ятого місця. За даними на 1 лютого 2018 року в Державній службі зайнятості було зареєстровано 378,8 тисячі безробітних, тоді як тільки місяцем раніше їх було 354,4 тисячі. У містах України зареєстровано 197,4 тисячі безробітних, в сільській місцевості - 181,5 тисячі. Безробітних жінок - 197,4 тисячі, чоловіків - 181,5 тисячі. Близько половини безробітних українців мають вищу освіту, а в Харкові цей показник досягає 87%.

Найнещаснішою в світі в цьому рейтингу виглядає Венесуела, яка утримує перше малопочесне місце вже чотири роки поспіль. Вона так відірвалася від інших учасників, що їй не вдалося поліпшити свої позиції попри те, що її бал у рейтингу за 2017 рік зріс більше ніж утричі.

А ось Таїланд знову отримав статус "найменш нещасної" економіки, хоча у нього не все в порядку з методологією розрахунку безробіття. Тому експерти вважають, що на п'яти цій країні наступає Сінгапур, що посів друге місце в рейтингу. У Мексиці інфляція стає більш керованою, тому автори дослідження вважають, що вона цього року може досягти істотного прогресу у відхід з нещасної зони, тоді як Румунії через прискорення зростання цін світить просування далі від щастя.

В Україні середній розмір матеріальної допомоги на одного безробітного становить близько 2,5 тисячі гривень на місяць. Цього мало чи достатньо для життя? Відповідь дають психологи університетів Вірджинії та Пердью (штат Індіана). Вони з'ясували оптимальний розмір доходу в середньому по світу. На їхню думку, він повинен становити $95 тисяч, що дозволить одній людині бути повністю задоволеною життям. А для емоційної рівноваги, як вважають вчені, вистачить і $60-75 тисяч на рік. Цікаво, а для чого вистачить тих 30 тисяч гривні, які отримують на рік українські безробітні? Хіба що для відчаю. Втім, у працюючих ситуація також не набагато краща...

А пенсіонери в нашій країні за нещастям взагалі на першому місці. Україна увійшла в останню десятку країн у рейтингу "Найкращі країни для комфортної пенсії". Відповідне дослідження було проведено американським виданням US News, бізнес-школою Wharton і BAV Group. Україна посіла 72-ге місце з 80 країн. Нашими сусідами у цьому списку є Ангола (71-ше місце) і Алжир (73-тє місце). Правда, в РФ ситуація для пенсіонерів ще гірша. Росія займає передостаннє, 79-те місце.

Природно, в різних країнах і континентах у людей різні запити на матеріальне щастя. Австралійцям потрібно $125 тисяч на рік на одного, північноамериканцям - $105 тисяч, західноєвропейцям - $100 тис. У Східній Європі запити набагато нижчі - $45 тисяч на рік, у Південній Америці ще менше - $35 тисяч.

Але щастя, виявляється, не тільки в грошах. Вчені зіставили рівень заробітку з рівнем задоволення життям. Чим більше дохід перевищує оптимальний рівень, тим менше людина радіє життю, стверджують автори дослідження. Оцінка добробуту перебуває під впливом стандартів, за якими люди порівнюють себе із знайомими і друзями.

Психологи дійшли висновку, що щастя має свій переломний момент. Чим більше ми маємо, тим більше хочемо. Дослідники говорять про проблему співвідношення грошей і щастя у контексті різних культур. Згідно з їхніми підрахунками, щастя дешевше обходиться чоловікам ($90 тисяч на рік), ніж жінкам ($100 тисяч), а людям з початковою освітою буде достатньо $70 тисяч там, де людині з вищою освітою знадобиться $115 тисяч.

Але в 2013 році економісти Мічиганського університету прийшли до прямо протилежного висновку. У дослідженні, опублікованому в журналі The American Economic Review, стверджувалося, що "залежність добробуту від доходу зворотно лінійна". На думку економістів, зростання доходів не заважає отримувати задоволення від життя. "Якщо і є оптимальна точка, ми її ще не досягли", - впевнені вони, неначе повторюючи нашу приказку про те, що грошей багато не буває.

Зате особливо мало грошей буває в тому випадку, якщо людина, причому в будь-якому віці, небезпечно захворює. І це особливо відчувається в нашій країні, де вже немає безкоштовної медицини і, мабуть, ще не скоро з'явиться медицина страхова. А нинішня медична реформа не вселяє ні хворим, ні лікарям нічого, крім страху. Хвороби в буквальному сенсі спустошують сімейні бюджети, змушують людей робити борги, а то і брати кредити, які потім ні з чого буде повертати. З хворобою всі мрії про щастя можна залишити в минулому. І не дай вам Боже скористатися послугою лихварів з так званих «швидких грошей». Одній знайомій сім'ї для лікування треба було всього 25 тисяч гривень. Повертати довелося 60 тисяч. Не випадково 40% українців, за даними грудневого опитування Київського міжнародного інституту соціології, готові до участі в акціях соціального протесту.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати