Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Люди правди і люди кривди

Коли європейські гасла випробовуються на щирість
01 грудня, 10:21
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Мовні звороти: «перепрошую», «вибачте», «приношу свої вибачення» — це все дуже хороші речі, але трапляються випадки, коли будь-які чемні фрази не можуть змінити враження від події, яка вже, на жаль, трапилася. Ганебної події, якщо правду казати. У соціальних мережах уже з’явилися певні коментарі (хоч їх явно не досить) щодо безпрецедентного свавілля, вчиненого охороною глави держави в день роковин жертв Голодомору, 28 листопада, коли до меморіальних заходів не пропустили (не знайшли в списках...) пані Наталію Дзюбенко-Мейс, вдову Джеймса Ернеста Мейса — людини, котра розповіла світові правду про Великий Голод в Україні.

Що тут не дивує, а просто обурює? Припустимо, охоронці Президента гадки не мали, хто такий Джеймс Мейс і що він зробив для України. Освіта не така. Але ж високопоставлені представники оточення гаранта просто зобов’язані були (в такий день і коли йшлося про таку людину, як пані Наталія) заздалегідь потурбуватися, щоб вдова Джеймса Мейса неодмінно була в списках запрошених і безперешкодно могла відвідати Музей пам’яті жертв Голодомору, а не мусила тривалий час ходити біля «рамок» і просити того, що їй належить по праву — адже пані Наталія й сама особисто багато років віддала дослідженню цієї трагедії.

Тепер принесено вибачення «згори»: від Ростислава Павленка, заступника глави Адміністрації Президента, народного депутата Ірини Геращенко; до пані Дзюбенко-Мейс особисто зателефонував і попросив пробачення керівник охорони Петра Порошенка Валерій Гелетей. Але що показово: коментуючи цей інцидент у «Фейсбуці», пані Наталія написала, що, по-перше, склалося таке враження: в АП і в охороні гаранта терміново шукають... «стрілочників», винних, щоб було на кому зігнати злість. Але ж не в тому суть справи. Річ у тім, що такі резонансні, хамські випадки стають уже системою (і з пані Наталією подібним чином вчиняють не вперше). І постає питання: наскільки щира влада, яка буквально щодня присягається у відданості «європейським цінностям»? Адже в жодній європейській країні такий прояв хамства або був би принципово неможливим, або, принаймні, спричинив би хвилю відставок.

Ігор СЮНДЮКОВ, лауреат Премії імені Джеймса Мейса

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати