Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Звичайний бандитизм

і російські «гібридні вболівальники»
15 червня, 19:39

Напад російських ультрас на британських футбольних фанів у Марселі на Євро-2016 — це те, коли вперше за тривалий час Європа може наочно побачити, що несе з собою організована російська агресія.

І якщо війну, яку веде Російська Федерація з Україною, у Європі сприймали абстрактно, як якісь віддалені події, котрі їх зовсім не стосуються, то тепер, на Євро-2016, «русский мир» сам завітав до них у гості.

Та коли, напавши на Україну, Москва продемонструвала світові новий вид війни — гібридний, то тепер, на Євро-2016, Росія показала, як виглядають «гібридні вболівальники», якщо їх вчасно доставити на футбольне дійство.

По суті, цілком може йтися про «футбольний тероризм».

Адже цілком зрозуміло, що, направляючи свої спецзагони навчених і чудово фізично натренованих «вболівальників», Кремль посилає відповідний сигнал Європі — ми вже тут, і поки що це лише наші воєнізовані фанати.

Схоже, Путін вкотре вирішив показати Заходу свою «силу», підготувавши для цього «російський сюрприз» на Євро-2016.

Перше, що дуже швидко стає помітним: росіяни діяли чітко, навчено й організовано. Тому виникає підозра, що вони вже десь добре відпрацювали елементи «футбольної війни», яку принесли до Європи.

Друге — навіщо «мирним вболівальникам» перед організацією марсельського побоїща були потрібні капи і телескопічні кийки? І чому вони діяли по-військовому організовано?

Усе це більше нагадувало не дебош футбольних фанатиків, а російський «футбольний спецназ», який успішно відпрацьовує поставлене перед ним  завдання.

Те, що «гібридні вболівальники» пройшли спеціальну підготовку, доводить і той факт, що жодного із них французькій поліції так і не вдалося затримати.

Чи не були для них чітко відпрацьовані «коридори» відходу, завдяки чому «гібридним фанатам» вдалося уникнути притягнення до кримінальної відповідальності.

Проте якщо цією «футбольною спецоперацією» Путін намагався прискорити процес зняття санкцій із Росії, то він добився явно протилежних результатів.

У цьому разі телебачення зробило Росії погану послугу. Адже сотні мільйонів людей по всьому світу могли побачити по телевізору, як добре були організовані «московські гості».

Кожен чітко знав свою роль — хто був попереду, хто прикривав фланги, яким шляхом після побоїща потрібно було відходити, і хто куди розбігається при появі французької поліції.

Цей безмеж російських  футбольних ультрас — не що інше, як обличчя «нової Росії».

І можливо, що після марсельського погрому в Європі й на Заході усвідомлять, що зупинити Путіна потрібно в Україні.

А якщо — ні, потрібно чекати на той час, коли вже не «гібридні вболівальники», а «гібридна війна» завітає на європейські терени.

Так само варто було б уже зараз подумати про те, чи може корумпована країна з такими кримінальними традиціями проводити у себе чемпіонат світу з футболу 2018 року.

Адже тоді не лише британці, а й всі інші зіткнуться з антисоціальним і злочинним середовищем вже на території Росії, до зустрічі з яким вони навряд чи готові.

Та чи можна взагалі проводити чемпіонат світу з футболу в державі, де нульова повага до прав людини?

Саме тому цей чемпіонат доцільно було б перенести з Російської Федерації, де функціонує авторитарний режим, до некорумпованої та цивілізованої країни. Адже час для цього ще є.

Путінський режим постійно переходить всі межі дозволеного. Відправляють «бойових фанатів» під маркою «вболівальників» на Євро-2016.

На Донбас направляють зброю та війська і при цьому лукаво заявляють на увесь світ: «Наших військових там немає».

Футбольний погром у Марселі є ганьбою Росії й запам’ятається усім надовго.

Цей вандалізм не тільки вболівальників, а й всі люди в цивілізованій Європі пам’ятатимуть і асоціюватимуть з російськими псевдофанатами і російським футболом.

Путінський режим традиційно спеціалізується на провокаціях і, як правило, готує й займається всіма бандитськими та хуліганськими акціями як всередині Росії, так і поза її межами.

Тим більше зараз, коли відбувається протистояння Росії з демократичним Заходом.

Тож чи не може це стати ще одним реальним приводом для того, щоб заборонити в’їзд росіян до Європи?

Бо коли вони так ненавидять демократію, то повинні були б іти своїм шляхом і їздити тільки в Північну Корею та Венесуелу.

Початок теми: «Не лише про футбол...»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати