Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Небесні коні» Київської Русі

Учасники Літньої школи журналістики побували на виставці племінних коней
21 липня, 12:01

Пізнавати історію не тільки корисно, а й захоплююче, особливо, якщо ви маєте унікальну можливість провести один день у справжньому українському Середньовіччі. Щовихідних "Парк Київська Русь" запрошує усіх киян та гостей міста взяти участь у відтворенні епохи одного з найвідоміших та найбільш загадкового середньовічного міста Східної Європи – Древнього Києва V-XIII століть. 20 липня учасники Літньої школи журналістики  побували на святі гармонії людини й природи – виставці племінних коней «Небесні коні». Більше двадцяти різноманітних порід були представлені у найширшому спектрі. “Школярі” спостерігали за запальними лицарськими боями, змаганнями з верхової стрільби та стрільби з лука. Древні обладунки,  облаштування русинів — неймовірний урок беззаперечно заполонив серця кожного і, можливо, навіть допоміг краще пізнати та зрозуміти власне минуле.

Володимир НИЖНЯК, Львівський національний університет ім. І. Франка

- Я досі перебуваю під враженням від одного серіалу про Середньовіччя, тому мандрівка до "Київської Русі" стала приємною візуалізацією лицарських часів. Організаторам ще варто трохи попрацювати над концепцією, бо сьогодні всі атракції мали епізодичний характер, трохи бракувало атмосфери, людей. Понад те, дуже приємно вразило, що не тільки хлопці, а й дівчата вправно тримаються верхи на конях. Гадаю, з часом, коли всі локації будуть добудовані, в цьому мальовничому куточку відродиться справжня частинка древньої Русі, де буде затишно та цікаво не тільки українцям, а й охочим пізнати нашу культуру гостям з-за кордону. Ще трохи автентики – і це буде одним з визначних місць Київщини, та що там, може, навіть усієї України!

Дмитро ПАЛЬЧИКОВ, Львівський національний університет імені Івана Франка:

- Сьогодні вся Літня школа потрапила у Середньовіччя! Ми опинились серед велетенських дерев'яних укріплень, де витає дух лицарства та мужності, дух справедливості та честі! Повз нас проїжджали справжні лицарі Київської Русі на конях у кольчугах, шоломах та озброєні мечами, ми були свідками середньовічних боїв, що мене дуже захопило. Ось місце та наглядні приклади, у кого потрібно вчитись нашому політикуму - у лицарів Київської Русі.

Тетяна СТОЛЯРОВА, Харківська державна академія культури:

- Якщо ви не розумієте чому варто пишатися тим, що ви українець –  вивчайте історію. А якщо і цього робити ви не хочете, то просто озерніться навколо, придивіться уважніше до країни, в якій живете. Розпочати це можна саме з парку «Київська Русь». Реконструкція середньовічного Києва зачаровує своєю величчю та міццю. Потрапивши туди, відчуваєш силу  та відвагу своїх пращурів. Вдихаючи повітря «Київської Русі», починаєш пишатися тим, що ти є дитиною саме цієї землі.

Наталя ВУЙТІК, Національний університет "Києво-Могилянська академія":

- Колекція коней у парку "Київська Русь" і справді дивовижна. Середньовічне місто у 21 столітті ніби живе своїм життям і притягує незвичністю. Обов'язково повернуся туди ще раз, щоб загадати бажання і торкнутися скелі Велеса.

Тетяна ДЯЧЕНКО, Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара:

-  Мені, як історику, завжди цікаво подивитися на те, про що постійно читаю і парк «Київська Русь» дав можливість відчути себе киянином Середньовіччя. Прогулюючись парком відчуваєш себе як вдома, неначе й немає цих десятків століть, які відділяють нас від тодішніх мешканців столиці. До останнього не хотілося полишати це місце, з більшою радістю залишилася б в одному з дерев’яних будиночків пишаючись величчю предків.

Марта ФРАНЧУК, Національний університет «Києво-Могилянська академія»

- Дух історії, середньовічна природа та повне переміщення у минуле – ось те, що залишається в серцях кожного після відвідання цього парку. «Київська Русь» - це не тільки реконструкція давнього Києва, а ще й те місце, де можна відчути та зрозуміти. Все, що бачили та чим жили наші предки. Так чудово, що люди можуть покинути буденність і поринути у спокій та свято. Привітні люди, старовинність, коні – це все, що залишається в серцях кожного із літньошколярів.

Ганна КАЛАУР, Національний університет «Острозька академія»:

- Люди у середньовічному вбранні, зброя, яку можна побачити лише у музеях, благородні коні, ідоли язичницьких богів та човни, які перепливали шлях «З варяг у греки» - це все є у Київський Русі. Я мала можливість відчути історію Києва, зрозуміти, як жили наші предки і навіть покататись на конях. Особисто для мене «Київська Русь» - стала відкриттям.

Роман ЛЕКСІКОВ, Київський національний університет імені Тараса Шевченка:

- Враження, які в мене склалися після відвідування парку радикально відрізняються від очікувань. Звісно, повноцінна і ефектна реконструкція цілої історико-культурної епохи в маленькому просторі є надреальною метою. Можливо, парк став би хорошим місцем для візуалізації епохи для тих, хто цікавиться історією та культурою. Неоднозначне відчуття викликало еклектичне поєднання музики різних епох, що, на мою думку, спричинило деструкцію цільного образу. А кінне шоу дійсно було найцікавішою частиною програми.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати