Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Безпрецедентна «зустріч на Сені»

У Парижі розпочалася 21-а Конференція сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату. Яка роль України у збереженні планети?
30 листопада, 19:42
29 ЛИСТОПАДА ПО ВСЬОМУ СВІТУ ВІДБУЛИСЯ СИМВОЛІЧНІ МАРШІ НА ПІДТРИМКУ ЕКОЛОГІЧНИХ ІНІЦІАТИВ ТА ІЗ ЗАКЛИКОМ НЕ ДОПУСТИТИ ГЛОБАЛЬНОГО ПОТЕПЛІННЯ ЩЕ НА 2 ГРАДУСИ. НА ФОТО – МАРСЕЛЬ, ФРАНЦІЯ / ФОТО РЕЙТЕР

На саміті СОР21 у Парижі зібралися глави держав та урядів 147 країн — нечасто політичні еліти приділяють стільки уваги питанням екології. Україну представляє Президент Петро Порошенко. Детально про підготовку до конференції «День» писав у матеріалі «Врятувати світ від «гарячки»» (№212 за 20 листопада цього року). Нагадаємо, СОР21 триватиме з 30 листопада по 11 грудня у Ле Бурже, передмісті Парижа. Головна мета конференції — підписання всіма її учасниками, 195 країнами та Євросоюзом, угоди, яка дозволить обмежити глобальне потепління на два градуси за Цельсієм. Договір замінить Кіотський протокол. На зустрічі мають домовитися і про створення фонду, що допомагатиме країнам третього світу адаптуватися до змін клімату.

ФОТО РЕЙТЕР

Подія такого масштабу є майданчиком для переговорів політиків з усього світу. Так, Петро Порошенко прибув у Париж 29 листопада і того ж дня зустрівся з прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо. Сторони обговорювали питання спрощення візового режиму для українців і підготовки до підписання двосторонньої угоди про зону вільної торгівлі. 30 листопада мали відбутися зустрічі Президента України з федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель і президентом Туреччини Реджепом Тайіпом Ердоганом. Також були заплановані зустрічі Петра Порошенка з головою Європейської Ради Дональдом Туском і головою Європейської комісії Жан-Клодом Юнкером.

ДВОЇСТА ПОЗИЦІЯ УКРАЇНИ

Перемовини щодо нової угоди будуть нелегкими — це природно, коли майже 200 держав вирішують, як обмежити деякі свої галузі заради скорочення парникових викидів. Під час цієї «зустрічі на Сені» країни Європи, Азії, Південної і Північної Америки, незалежно від політичних розбіжностей, мають домовитися задля спільної мети — зупинити глобальне потепління, що загрожує екологічним апокаліпсисом. На початку осені країни-учасники конференції мали надіслати свої очікувані національно-визначені плани того, як зменшуватимуть шкідливі викиди. Франція повідомила, що майже всі учасники СОР21 надали свої пропозиції.

Хороших побажань і декларацій про наміри буде не достатньо. Ми перебуваємо на межі. Париж має стати початком далекосяжних змін. Жодна конференція ще не збирала так багато лідерів зі стількох країн, але ніколи раніше міжнародні ставки не були такими високими.
Франсуа ОЛЛАНД, президент Франції

Внесок України доволі суперечливий. Документ передбачає, що Україна планує не перевищити до 2030 року 60% викидів парникових газів від рівня викидів у базовому 1990 році. Але за оцінками незалежної групи аналітиків Climate Action Tracker, фактично, внесок України передбачає зростання викидів парникових газів від сьогодні до 2030 року на 40%. Адже реально викиди парникових газів в Україні з 1990 року вже зменшилися на 58%. Ми вже передосягнули мети, зазначеної у поданні.

ЕКОЛОГІЧНА СОЛІДАРНІСТЬ

Напередодні конференції по всьому світу пройшло більше двох тисяч кліматичних маршів. У цих акціях взяли участь люди з понад 170 країн. У Парижі кліматичний марш скасували — це заходи безпеки через теракти 13 листопада. Втім, активісти все одно вийшли на вулиці, й поліція розігнала їх сльозогінним газом, більше 200 людей затримали. Але інформація про подію суперечлива: видання The Guardian повідомляє, що для цих мітингувальників була важливою не тільки екологічна, а й політична складова, деякі люди протестували насамперед проти капіталізму.

COP21 — не фініш, а нова відправна точка. Усі країни, і розвинені зокрема, мають взяти на себе більше відповідальності для досягнення безпрограшних результатів.
Сі ЦЗІНЬПІН, голова Китайської Народної Республіки

В Україні кліматичні марші пройшли у Києві, Харкові, Запоріжжі, Кривому Розі, Херсоні, Рівному. Марш у Києві внесли до переліку найважливіших акцій на захист клімату поруч із заходами у Лондоні, Осло, Берліні, Токіо, Вашингтоні. Подія у Києві проходила під гаслом «Зміни систему, а не клімат!» Учасники акції вимагали повністю відмовитися від викопного палива і перейти на відновлювальну енергетику до 2050 року. Також активісти виступали за розвиток громадського транспорту і велосипедної інфраструктури, за впровадження європейських норм викидів для підприємств і поширення різних заходів з енергозбереження. Адже саме по собі підписання угоди в Парижі не зупинить глобальне потепління. Значно більше важать системні практичні кроки з впровадження «зеленої» економіки і зменшення парникових викидів газів. Розгортається боротьба за людство, яка  триватиме ще довго.  

«ПОКИ ВАЖКО ПЕРЕДБАЧИТИ ПЕРЕБІГ КОНФЕРЕНЦІЇ»

Наталя ГОЗАК, координатор кліматичного напрямку WWF (Всесвітнього фонду природи) в Україні:

— Не всі країни подали амбітні плани дій зі скорочення парникових викидів. Позиція України не відповідає очікуванням громадськості. Фактично, наш внесок передбачає збільшення викидів парникових газів. Україна, коли презентувала свій план, пояснювала, що у країні триває війна, треба багато чого відбудовувати, а викиди зменшать, якщо зможуть. Ми, екологічні активісти, вважаємо, що мета повністю перейти на відновлювальну енергетику до 2050 року для України реальна. Це важливо з огляду на залежність від імпортованих енергоносіїв. Бачення українського уряду поки інше. Сподіваємося, що на СОР21 Україна ще зможе змінити свою непрогресивну позицію. 

Жодна нація, велика чи маленька, багата чи бідна, не застрахована від кліматичних змін. Ми є першим поколінням, яке відчуло на собі зміну клімату, і останнім, яке може щось із цим зробити.
Барак ОБАМА, президент США

Хочеться вірити, що на глобальному рівні учасники конференції у Парижі дійдуть згоди і підпишуть новий договір. Але у перші дні важко передбачити, як розвиватиметься процес. Цілком можливо, що угоду не підпишуть. Тоді світова громадськість просуватиме підписання договору наступного року.

ЗАГАЛОМ У СВІТІ ВІДБУЛОСЯ ПОНАД ДВІ ТИСЯЧІ КЛІМАТИЧНИХ МАРШІВ. У НИХ ВЗЯЛИ УЧАСТЬ ЛЮДИ З БІЛЬШ, НІЖ 170 КРАЇН. ЦЕЙ МАРШ – У КИЄВІ / ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Політика впливає на перебіг саміту в Парижі. Але віриться, що країни, які «не дружать» між собою, заради такого важливого питання, як боротьба з глобальним потеплінням, не відмовляться від кооперації. Це — безпрецедентний випадок, коли багато країн світу намагаються разом укласти угоду, що має обмежити кожну з них.

Матеріал по темі: Кліматичний марш у Харкові об’єднав природозахисні сили

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати