Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Боротьба за «учасника бойових дій»

Міноборони розпочало присвоювати відповідний статус воїнам АТО. Адвокати просять владу спростити процедуру та унеможливити фальшування довідок
21 листопада, 11:17
ФОТО З АРХІВУ "ДНЯ"

У Міністерстві оборони не так давно почала працювати спеціальна міжвідомча комісія, що займається присвоєнням статусу учасника бойових дій тим військовим, які зараз захищають країну на передовій. Із того часу не вщухають розмови, що отримати статус не так-то й просто. Приміром, одна з умов — боєць має надати комісії довідку про безпосередню участь в АТО, її готує командир військової частини чи інші керівники, а також показати витяг з наказів про усі переміщення чи ротації. Якщо служать хлопці по півроку й більше та об’їздили вже весь буремний схід — кожне переміщення треба документально зафіксувати. Родичі бійців розповідають, що такий документ дають не усім або ж пишуть, що був у зоні АТО кілька тижнів (а треба мінімум 45 днів). Усі документи треба подати протягом місяця після завершення бойових завдань, тобто коли бійця відпустили з війни додому. І тут у вояк виникає питання: якщо подати документи пізніше — ніякого статусу не дадуть?

ОФІЦІЙНО УЧАСНИКАМИ АТО ВЖЕ ВИЗНАНО 1119 ОСІБ

У Державній службі в справах ветеранів війни та учасників АТО, яку створено лишень у вересні, запевняють, що жодних труднощів із отриманням такого статусу в бійців не виникає, бо схему вже відпрацьовано роками — на прикладі воїнів Афгану. Але у волонтерів та адвокатів, котрі допомагають бійцям, є свої зауваження до такої нібито налагодженої схеми. По-перше, не всі знають, куди саме треба звертатися та які документи збирати. По-друге, сама процедура оформлення — заскладна: приміром, якщо боєць отримав групу інвалідності, то, крім збору документів, спеціальної комісії, змушений буде через повні проміжки часу доводити свою інвалідність знову.

— Люди, що на передовій, заслуговують на те, щоб держава сама їм роздавала ці довідки, а не змушувала кожного воїна оббивати пороги державних служб, — вважає координаторка ГО «Патріот» Ганна МАЙБОРОДА. — Зараз нема чіткого доведення від командира до рядового солдата, що він має робити. Треба багато соціальної реклами, плакатів, навіть кишенькових книжок для солдатів із прописаним алгоритмом дій. Треба чітко довести, що має робити людина, яка захищає державу та в який короткий час може отримати ці довідки. Ця інформація має бути ледь не на кожному стовпі.

Наразі статус учасника АТО отримали 1119 бійців, ще 52 справи міжвідомча комісія направила на доопрацювання. І адвокати такому стану речей не дивуються. Особливо якщо справа стосується бійців добровольчих батальйонів, котрі досі офіційно не оформлені й не уклали контракти з військовими частинами. «Хлопці з добровольчих батальйонів зараз навіть не можуть довести, що вони взагалі були в АТО. Мають шалену кількість проблем, потребують державної допомоги і не можуть її отримати. Сім’ї загиблих добровольців, які залишилися на самоті й також не мають жодних соціальних гарантій, перебігаючи з дітками між кабінетами чиновників», — описує в соцмережі реальний стан справ колишній боєць-айдарівець Кирило СЕРГЄЄВ.

«ЛІКАРІ ПРИМУШУЮТЬ РОДИЧІВ ПИСАТИ, ЩО ТРАВМИ ОТРИМАНО ПОБУТОВИМ ШЛЯХОМ»

Відгуки бійців на інформацію про отримання звання та пільг зводяться до думки, що де-факто — це працює, а в реаліях — ні. Тож юристи зараз звертаються до вояків, у яких виникли труднощі при оформлені паперів, що готові надавати безкоштовну допомогу. Задля цього адвокати з різних міст України об’єднались у спеціальну групу. Аліна САМАРЕЦЬ, одна з учасниць цієї добровільної ініціативи, розповідає, що зараз військові цікавляться самою процедурою оформлення статусу.

— Непросто отримати довідку від командування, що справді перебував у зоні АТО, отримати виписку із наказів щодо переміщень чи ротацій. У наших захисників, відповідно, нема таких наказів, не у всіх буває відповідна позначка у військовому квитку про час перебування в зоні АТО. Буває: написано, що боєць там був 20 днів, а фактично люди перебували протягом трьох-чотирьох місяців. Коли людина з пораненнями потрапляє в лікарню, передбачені теж певні виплати. А лікарі примушують родичів писати, що травми отримані побутовим шляхом у зв’язку з необережним поводженням зі зброєю, — додає Аліна Самарець.

Ганна Майборода згадує, як ще навесні, коли війна тільки розпочиналася, радила своїм підопічним, щоб записували на папері, з ким перебували, де саме, щоб у майбутньому хтось із бойових товаришів міг підвередити присутність на війні. Наче відчувала, що така паперова тяганина обов’язково виникне.

ПРОГНОЗ АДВОКАТІВ: СУДОВІ ПОЗОВИ ЧЕРЕЗ НЕЗАКОННЕ ОТРИМАННЯ ПІЛЬГ НЕОДМІННО БУДУТЬ

Ще одне питання, яке ускладнює процедуру, чи належить той чи інший населений пункт до межі проведення антитерористичної операції. Такий перелік мав підготувати Центр АТО та СБУ. «І ось довгоочікуваний перелік прийшов. А там — вся Харківська область, а Криму немає. Отже, виходить, що полковник Мамчур, який під обстрілами прапор ніс, не є учасником бойових дій, а якийсь даішник із Харкова — захисник батьківщини», — коментує у соцмережі Кирило Сергєєв.

І, на жаль, цим прагнуть скористатися деякі громадяни, які насправді до АТО не мають жодного відношення. Просто статус учасника бойовий дій — це орієнтовно 20 пільг: від черги на житло чи вигідних позик на його придбання до знижок на оплату комунальних послуг, переваг при вступі до ВНЗ та безкоштовного проїзду в громадському транспорті. Офіційно присвоєння статусу учасника АТО розпочалося на початку листопада, але вже є люди, котрі ні дня не були на війні, а такі документи отримали одні з перших.

Адвокати порівнюють таку ситуацію з чорнобильськими подіями. Бо пройшло вже стільки часу, а досі громадяни ходять до соцслужб і доводять, що були там, щоб отримати передбачені державою пільги. «Якщо є зв’язки з командуванням чи військовими комісаріатами, то запросто можна отримати такі довідки за гроші. Гадаю, з часом буде багато судових справ з цього приводу», — вважає Самарець.

А от Сергій АФІНДУЛІДІ, учасник афганської війни, обурився почутою від нас інформацією. Чоловік вважає, що такі випадки треба негайно перевіряти й викорінювати на початковій стадії, держава не має права допускати подібних інцидентів. Тим паче, що в роз’ясненнях від Міноборони, хто може, чи ні, отримати такий статус та передбачену грошову допомогу, чорним по білому написано: «Виплата одноразової допомоги не здійснюється в разі подання завідомо неправдивих відомостей». Тож юристи й волонтери радять державі вже зараз продумати, як запобігати таким фальшуванням, а зі свого боку запевняють, що на майбутнє готові опікуватись і цією проблемою.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати