Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Борт» ще в небі, а лікар уже працює

Волонтери впроваджують електронний обмін даних про бійців між медичними закладами
02 липня, 12:45
ФОТО БОРИСА КОРПУСЕНКА

«Лікар чекав на борт. Борт і 15 поранених... Час прильоту весь час зсувався, було достатньо часу, щоб вдумливо і декілька разів перечитати характер кожного поранення. Перечитати протоколи операцій. Вдуматись у специфіку вже проведеного лікування... Він міг би зробити це. Якби у нього була інформація», — такий допис на свої сторінці у соцмережі лишив Михайло Лопатін, член волонтерського десанту в Міністерстві оборони.

Якби шпиталь було підключено до централізованої бази даних електронних медичних карток, хірург, очікуючи на поранених бійців, вивчив би їхні історії захворювань та особливості поранень, не довелось би гаяти час на вивчення ситуації з нуля, на збір  інформації від лікарів із прифронтових лікарень, котрі першими надавали допомогу цим хлопцям. Такий цінний час міг би йти на порятунок людей. І тепер замість «якби» — лікарі будуть реально працювати в цій системі. У Національному військово-медичному клінічному центрі волонтери вже взялися за впровадження прототипу такої онлайн-бази у рамках проекту «Медична інформаційна система для Міністерства оборони».

— Коли наші хлопці потрапляють до лікарень вперше, ми маємо знати про цей факт, про специфіку поранення, причому отримувати таку інформацію необхідно у режимі реального часу. Після тестування прототипу в київському госпіталі, що планується у серпні, все, що нам буде потрібно, це облаштувати прифронтові лікарні комп’ютерами, принтерами та сканерами і підключити до мережі. А лікарів будемо авторизувати за допомогою криптозахищених токенів, своєрідних захищених ключів, які не можна скопіювати та які достовірно визначатимуть кожного користувача системи, — розповідає керівник проекту Михайло Лопатін.

У київському госпіталі волонтери вже під’єднали до мережі хірургічні відділення. За словами керівника проекту, лікарі наразі сприймають це стримано, але позитивно. Почнуть із простого — реєстрації в системі первинного діагнозу та виписного епікризу, далі кількість даних буде збільшуватись. І, як наголосив Лопатін, на перше місце ставлять захист інформації — доступ до неї матимуть лише ті, хто має на це право. Волонтери очікують, що їхній проект поліпшить координацію між різними медичними закладами, інколи навіть стане доказовою базою для бійців, що справді були поранені у зоні АТО. А також дозволить ефективніше визначати потреби хворих для швидшого одужання: від специфічних ліків до протезування.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати