Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Для розвідників

Волонтери союзу «Слава Україні» розробили костюм-невидимку для виконання бойових завдань
20 квітня, 17:52

Ця розробка призначена для розвідників, які працюють у нічний час. Для пошиття костюму використовується багатошарова тканина з відбивними елементами, яка робить бійця невидимим для тепловізорів та радарів.

Раніше подібні зразки німецького, російського та американського виробництва вже надходили на озброєння до української армії. Але за словами експертів, вітчизняний аналог має суттєві переваги перед закордонними. Перш за все, він значно дешевший. Якщо німецький костюм коштує орієнтовно три тисячі євро, то український — 600 євро. До того ж, усі закордонні зразки є видимим для супутників. Українські науковці додали до тканини додатковий шар, оснащений елементами іонного відбивання. Це робить його невидимим навіть в ультрафіолетовому випромінюванні. Завдяки цьому, тканину, розроблену для костюмів, планують використовувати також для накриття військової техніки.

Поки костюм пройшов лише лабораторні випробування, але вже наступного тижня його випробують у польових умовах. У серійне виробництво він може надійти вже за два тижні.

Андрій ВЕРЛАТИЙ, голова союзу «Слава Україні»:

— Я очолюю вишкільний центр «Південь», який вже більше шести місяців успішно готує розвідників. Наші підопічні професійно виконують поставлені завдання в зоні АТО та повертаються додому живими. Зі свого боку ми вирішили збільшити боєздатність розвідників. Зробити це можна не лише зброєю, а й спеціальними засобами захисту. Так і виникла ідея костюму. Ми зайнялися лише розробкою зразка. Серійне виробництво відбуватиметься під контролем генерального штабу. Але ми контролюватимемо, щоб на наших солдатах ніхто не наживався.

Для роботи ми зібрали вчених, які раніше працювали на оборонну галузь. Це люди, які проживають у Луганську, Харкові, Києві, Вінниці та Житомирі. Наше завдання було — допомогти скласти знання та досвід цих людей для досягнення спільної мети. Зараз ми йдемо далі — створюємо покриття для нашої техніки, яке не зможуть зафіксувати ні тепловізори, ні радари, ні супутники. З такою технікою ми зможемо підходити впритул до противника і перемагати, використовуючи ефект несподіванки.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати