Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Долю кримських експонатів вирішить суд

Чотири музеї Криму подали спільний позов до суду в Амстердамі з вимогою повернути цінності саме їм, хоча Україна вже змінила головного зберігача колекції — ним став Національний музеї історії України
27 листопада, 13:27

Куди повернуться кримські цінності після виставки в Амстердамському музеї Алларда Пірсона, для української сторони питання визначене. За словами заступника міністра культури Олесі Островської-Лютої, за рішенням відомства змінено головного зберігача цих предметів на період окупації Криму — тепер це Національний музей історії України. «Тож щодо частини предметів, які зберігалися у «Херсонесі Таврійському» та експонувалися на виставці, що проходила в Нідерландах, ми вважаємо, що заповідник більше не може претендувати на їхнє повернення до Криму», — додала Островська-Люта. Та директори кримських музеїв вважають інакше. Як повідомляє російське інформагентство  РІА «Новости», 19 листопада від чотирьох музеїв Криму, що надавали експонати для нідерландської виставки, було подано колективний позов до Амстердамського музею, в якому вони вимагають повернути колекцію саме на півострів.

«Сподіваюся, що справедливість переможе і колекція скіфського золота повернеться туди, де і має бути — на свою батьківщину, в кримські музеї», — зазначила російському виданню директор Керченського історико-культурного заповідника Тетяна Умрихіна.

Власне, в Амстердамі раніше заявляли, що експонати кримських музеїв передадуть до Києва чи Криму після угоди між сторонами або після суду. Оскільки будь-які контакти між нашим Міністерством культури та керівниками кримських музеїв зараз обірвані, то, швидше за все, долю цінностей вирішуватимуть саме в суді.

Слід нагадати, що більшість експонатів під назвою «скіфське золото», про яке так часто нагадує кримська сторона, походить з колекції Національного музею історії України. І в Міністерстві культури неодноразово наголошували, що саме ці речі мають більшу страхову вартість, ніж експонати чотирьох кримських музеїв разом узятих. У Національному музеї історії України «Дню» розповіли, що нові деталі цієї справи будуть відомі після 1 грудня. Представник музею саме у ці дні перебуває з робочим візитом у Нідерландах, де обговорюється питання щодо подальшої долі кримських цінностей. «День» слідкуватиме за ситуацією.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати