Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кліматичний марш у Харкові об’єднав природозахисні сили

30 листопада, 19:50

В останню неділю осені в Харкові також пройшов кліматичний. У Харкові ця подія відбулася вперше і продемонструвала нові напрями в екозахисті та творчий підхід. Більше ста екологічних волонтерів, зелених активістів та учасників природоохоронних організацій, таких як добре відомі «Зелений фронт», «Печенеги», «Енергія миру», а також і зовсім молоді групи «Друг природи», «Екологічна Дія», «Світ Україна» пройшли центром міста з креативними саморобними плакатами та веселими кричалками на кшталт «Вугілля, атом, нафта, газ – обійдемося без вас», «Зміни систему, а не клімат».

Готувалися до події учасники серйозно й заздалегідь. Весь тиждень напередодні маршу організатори проводили волонтерські та просвітницькі заходи, наприклад, зібрали екскурсію до працюючого енерго-парку «Восток» компанії Буренерго в Деркачівському районі, з демонстрацією здобуття чистих видів енергії, влаштували майстер-клас екоплакату, інтерактивну лекцію в Чернобильській історичній майстерні, перегляд фільму «В пошуку льодовиків». Також активісти роздрукували та роздавали чисельні міні-інструкції та листівки з раціонального використання природних ресурсів та збереження довкілля. Тож акція вийшла не тільки наочною, але й просвітницькою та мистецькою, націленою на позитивні зміни, хоча сама природа в день проведення ніби символічно відображала зміни сумні – демонстрантів зустрів сірий крижаний дощ та неприємний вітер.

Багато хто з організаторів та учасників акції зауважили, що головним результатом маршу стало поєднання дуже різних сил, які займаються екологічними питаннями в Харкові. «Вийшла дуже потужна подія. За моїми підрахунками, вийшло близько ста п’ятдесяти людей, хоча хтось казав лише про п’ятдесят. Але ж тут не кількість є важливою, а налаштування учасників, – підводить підсумки лідер «Зеленого Фронту» Олег Перегон. - Люди подивилися один на одного, обмінялися контактами і ідеями, це на найближчий рік буде визначати екологічний та кліматичний рух в Харкові, області та в країні. Добре, що Харків взяв участь у глобальній події, показавши, що він є на мапі світу, як місто цивілізованих людей. Що Харків вимагає того ж, що й Париж та Нью-Йорк, що й мешканці Австралії – розумного підходу до ресурсів природи, зміни у тенденціях використання ресурсів». Особливістю кліматичного маршу Харкова стали креативні плакати, за участь в конкурсі їх створення були визначені переможці.

Люди, що стали свідками ходи від Оперного театру до площі Свободи, цікавилися подією, але деякі перехожі, з’ясувавши, що акція є природоохоронною, казали, що це суто «для екологів». «Після кількох таких зауважень в мене виникло бажання написати плакат «Ми не екологи», - сміється одна з організаторів Ольга Юрганова, яка не є екологом, і не відноситься до жодної організації, але здавна переймається питаннями довкілля. – Бо насправді зміни в кліматі та забруднення середовища має вплив на кожну родину й домівку. Хотілося, щоб люди зрозуміли це якомога раніше». Досвідчені захисники природи впевнені, що байдужість українців до довкілля насаджалося з часів СРСР, бо ресурси вважалися власністю влади, яка чинила опір втручанню до питань їх використання. Також вороже ставлення до екологічних рішень відчувається з боку підприємств, чия діяльність побудована на використанні корисних копалин та забруднює оточуюче середовище. «Ми спостерігаємо, що влада створює багато кишенькових псевдо екологічних організацій, щоб не дозволяти справжнім громадським організаціям впливати на енергетичну політику. Енергія – це потужний бізнес, і людина, яка винайде екологічно чистий двигун на пострадянському просторі, повинна буде переховуватись, щоб її не вбили», - вважає Олег Перегон і закликає громадських захисників природи поєднувати зусилля й надалі. Екоактивіст вважає, що справжні патріотизм проявляється саме в любові до природи України та бажанні її зберегти й захистити.

Матеріал по темі: Безпрецедентна «зустріч на Сені»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати