Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кордон – укріплюється, солдати – утеплюються

Як військові і прикордонники на Херсонщині зустріли перші морози
28 листопада, 11:49
ФОТО REUTERS

Нещодавно «День» писав про підготовку до зими солдатів, які несуть службу на Херсонщині — біля адміністративного кордону з Кримом (див. «День» №209 від 7 листопада). Разом з волонтерами ми побували на передовій лінії укріплень і пересвідчилися, що загалом бійці не жалілися на польові умови, однак командири середньої ланки зізнавалися, що хвилюються через дрова для опалення, утеплення бліндажів і будматеріали для нових, адже багато хлопців повертаються сюди зі сходу країни. Днями ми знову побували на кордоні і побачили, як вирішується ситуація з облаштуванням військових, адже морози і холодні вітри уже прийшли на південь.

ВЗАЄМОДІЯ З ВЛАДОЮ

У Каланчаку ми зустрілися з головою РДА Іваном Гончарським. За його словами, адміністрація робить усе можливе, щоби забезпечити бійцям якнайкращі умови. «Кожна сільська рада району закріплена за військовим підрозділом. Вони знають ситуацію з опалення, продуктів харчування та щодо інших питань, — говорить Іван Гончарський. — Постійно спілкуємось із командирами, вони збурюють актуальні проблеми. Я дуже завдячую волонтерам Херсонщини, які реагують на наші запити. Місяць тому до нас прийшов підрозділ з АТО. Ми постаралися розмістити хлопців нормально. Так, це не п’ятизірковий готель, але там, де вони тепер дислокуються, не задувають вітри, в наметах тепло. Щоб обладнати ці приміщення знов-таки мобілізували всі села, привозили хто що міг. На додаткові матеріали і дрова районна рада виділила кошти з бюджету, на жаль, урізавши якісь інші програми. Херсонщина — не лісовий край, тому теж є проблеми. Але нам допомагають інші райони області, а також небайдужі люди з Дніпропетровська, Кривого Рогу та інших міст».

ІЗ ПУНКТУ ПРОПУСКУ «ЧЕРВОНИЙ ЧАБАН» ПРИКОРДОННИКИ ВЕДУТЬ ЦІЛОДОБОВЕ СПОСТЕРЕЖЕННЯ ЗА РУХОМ ІЗ КРИМУ. КАЖУТЬ, КІЛЬКА РАЗІВ ВИЯВЛЯЛИ НЕВЕЛИКІ РОЗВІДУВАЛЬНІ ГРУПИ, ЯКІ ВПРИТУЛ НАБЛИЖАЛИСЯ ДО КОРДОНУ, АЛЕ ПІСЛЯ ВИКРИТТЯ ПОВЕРТАЛИСЯ НАЗАД

Старший офіцер управління оперативно-мобільного угруповання, яке нині перебуває на Херсонщині, Федір Капустовський погоджується зі словами керівника району і дякує за оперативну реакцію на потреби військових. «Наші основні підрозділи нещодавно повернулись із зони АТО. Провели відновлення боєздатності, поповнили втрати як у живій силі, так і в техніці, відремонтувалися і зараз охороняють південні рубежі нашої держави, — зазначає пан Капустовський. — Херсонщина — працьовитий край. Нас тут тепло зустріли. Це передусім проявляється в матеріальній допомозі: пальне, техніка, дрова. Зараз це найважливіше. Завдяки такому ставленню моральний дух військових на належному рівні. Можу запевнити, що військовослужбовці готові відбити атаки. Командування ситуацією володіє».

«КОЛИ ПЕРЕД ТОБОЮ ВОРОГ — ЗАВЖДИ Є НАПРУГА»

Наступним пунктом зупинки стало саме місце дислокації підрозділу, який протягом кількох місяців виконував бойові завдання на сході України. Автор цих рядків переконався, що порівняно з весною цього року, коли солдати приїздили на Херсонщину, м’яко кажучи, незабезпеченими, зараз ситуація поліпшилася. Приміщення, де перебуває особовий склад, значно краще, ніж намет у полі, як то було раніше. Хлопці кажуть, що вночі підтримується нормальна температура, спати можна без верхнього одягу. Продукти теж є. Щодо форми, то за цей час солдати помітно «причепурились»: нові куртки, шапки, рукавиці, взуття. Однак проблеми із забезпеченням держава вирішує частково. Солдати зізнаються, що час від часу купують речі самі або ж отримують подарунки від волонтерів, бо дещо з виданого не витримує випробувань морозами. Втім, за словами командира одного з підрозділів, підполковника Володимира Кокорєва, загалом умови служби прийнятні. «В наданих приміщеннях зиму можна пережити нормально. Я дякую простим людям, волонтерам і представникам влади, які допомогли нам облаштуватися. Треба розуміти, що за місяць повноцінну казарму тут не побудуєш, тому виходимо з того, що є, — каже Володимир Кокорєв. — Ми прибули для посилення охорони кордонів. Ситуація тут стабільна. Але коли перед тобою ворог — завжди є напруга. Виявляємо безпілотні літальні апарати, які ледь не щодня перетинають адміністративний кордон, а гелікоптерами РФ ведеться розвідка уздовж кордону. Проти «безпілотників» використовуємо засоби ППО. У свою чергу, ведемо спостереження за тією стороною».

НА КПП

Насамкінець, ми побували в гостях у прикордонників. Неподалік села Червоний Чабан на трасі М17 діє контрольно-пропускний пункт. Як і в приміщенні управління відділом, на самому місці в’їзду-виїзду ведуться будівельні роботи: прикордонники підготували добре укріплені опалювані бліндажі для приготування і прийому їжі та відпочинку особового складу. На пункті організовано митний контроль. Українська митниця працює швидше за російську, але з обох сторін є черги. Десятки вантажівок везуть у Крим продовольчі товари, адже нещодавно Россільгоспнагляд зняв низку заборон на українські товари через брак останніх на кримському ринку. Із півострова на материкову Україну часто везуть будматеріали.

СВЯЩЕНИК УКЦ КП ОТЕЦЬ БОГДАН ЗА ОСТАННІ МІСЯЦІ СТАВ КАПЕЛАНОМ. У МІСЦЯХ ДИСЛОКАЦІЇ ВІЙСЬКОВИХ НА ХЕРСОНЩИНІ ТА В ЗОНІ АТО ВІН ЧАСТИЙ ГІСТЬ. ЦЬОГО РАЗУ БІЙЦІ ПІДІЙШЛИ ДО СВЯЩЕНИКА ПОМОЛИТИСЯ ЗА МІЦНИЙ ДУХ І СТІЙКІСТЬ НАШИХ ВОЇНІВ

«За останні місяці тут вдалося створити умови для роботи прикордонників та митниці. Були проблеми, але допомогли місцеві органи влади, волонтери, підприємства та прості громадяни. Кожен хоче внести якусь частину, щоб нам тут було комфортно. Від допомоги родинам військових, які передислокувалися з Криму, до одягу і коштів, — розповідає помічник начальника Азово-Чорноморського регіонального управління Держприкордонслужби полковник Андрій Базан. — Дана ділянка адміністративного кордону з АР Крим не є такою напруженою, як на сході, але тут є своя специфіка. Наразі ми розширюємо напрями своєї роботи. Крім пропуску осіб та транспортних засобів, ми проводимо заходи щодо захисту кордону. Здійснюємо спостереження за суміжною територією, вдосконалюємо інженерне облаштування для оборони самого пункту. Працюємо над недопущенням провозу вибухівки, зброї, наркотичних речовин, а також виявляємо людей із сепаратистськими настроями чи осіб, які безпосередньо дотичні до так званих ДНР і ЛНР.

За словами Андрія Базана, їхнє відомство також посилило вимогу до персоналу в питаннях щодо людей, які перетинають кордон. Вочевидь, це пов’язано з повідомленнями в пресі про випадки хабарництва з боку прикордонників. «Ведеться боротьба з корупційними проявами та нетактовною поведінкою, — продовжує полковник Базан. — Декого з персоналу вже звільнено за тими випадками, які були доведені. Ми не приховуємо це від суспільства. За нетактовну поведінку ми переводимо працівників у підрозділи, які не пов’язані з діяльністю пропуску через кордон».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати