Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Нагорода за патріотизм

Севастопольські курсанти, які відмовилися давати присягу Росії, навчатимуться за кордоном
27 травня, 12:18
ФОТО З АРХІВУ "ДНЯ"

Великобританія та Франція запропонували взяти на навчання частину курсантів Академії військово-морських сил ім. Нахімова у Севастополі, які відмовилися давати присягу на вірність Росії та під час церемонії зміни українського прапора на російський заспівали Гімн України. Вже з вересня колишні студенти ІІІ курсу Академії зможуть навчатися у кращих військово-морських вузах Європи. Зокрема, десятеро курсантів вирушать до Великобританії, а семеро — до Франції. Стажування вони проходитимуть на кораблях НАТО.

Зараз ці студенти розквартировані в Одесі й мають можливість попрактикуватися на борту фрегата «Гетьман Сагайдачний». Розслаблятися студентам не дають, оскільки корабель перебуває в бойовому стані й щодня тут тестують артилерійське та протидиверсійне устаткування.

Киянин Павло Севрук — майбутній штурман, і хоче продовжити роботу на цьому фрегаті. Під час першого виходу в море він стояв біля керма поряд із командиром корабля. Павло розповів журналістам, що це — велика відповідальність, адже «корабель — не іграшка, а реальна зброя».

Після практики кращі студенти-п’ятикурсники отримають можливість служити на борту фрегата на постійній основі.

Єгор СТАДНИЙ, експерт Центру дослідження суспільства:

— Поки залишається таємницею, на яких умовах їх брали на навчання і чи зобов’язані ці студенти повернутися працювати в Україну. Очевидно, що має бути домовленість між українським відомством та іноземними навчальними закладами або спонсорами про те, що ці кадри повинні повернутися та працювати на благо військово-морських сил нашої держави. Якщо вона є, то це хороша практика.

Я неодноразово говорив нинішньому керівництву міністерства, що непогано було б запровадити таку практику, хоча б для тих спеціальностей, на які зараз є попит. В деяких стипендіальних фондах, які оплачують освіту за кордоном (переважно це іноземні фонди), існує така умова, що стипендіат мусить повернутися до себе на Батьківщину, а за умовами деяких — він навіть певний час залишається невиїзним. Якщо в даному разі йдеться про фінансування за кошти бюджету й умови фінансування передбачають повернення спеціаліста, то це — вдала практика.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати