Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Нові знання після 60

В Національній академії педагогічних наук тривають Дні освіти для дорослих
07 жовтня, 11:30
ФОТО З АРХІВУ "ДНЯ"

З 5 по 10 жовтня за сприяння Представництва DVV International в Україні на Львівщині відбуваються Міжнародні дні освіти дорослих. Україна з 2000 року бере участь у міжнародній акції «Дні освіти дорослих», котрі на початку осені традиційно відбуваються у більш ніж 50 країнах по всьому світу. Пропозицію проводити подібні дні підтримали 1992 року в Національному інституті безперервної освіти дорослих (NIACE) у Великобританії. Ідея — допомогти громадянам, старше 60 років, реалізуватися професійно та соціально. Актуальність ініціативи применшити неможливо: в Україні вже сьогодні кожен третій — пенсіонер.

Освіта дорослих охоплює як систему формальної освіти, так і неформальної — з метою підвищення кваліфікації, перенавчання, розвитку соціальної активності. В Національній академії педагогічних наук України сьогодні працюють над законопроектом, який регламентуватиме право отримувати освіту зрілим людям. Сьогодні ж експерти працюють над тим, щоб розділ, присвячений навчанню дорослих, увійшов до нової редакції Закону України «Про освіту».

— Неможливо навчити людину раз і назавжди навіть у найкращому університеті. Потрібно не тільки готувати її до творчого засвоєння знань, а й навчити вчитися протягом усього життя. Треба виробити вміння отримувати нові навички, знання і використовувати їх у практичній діяльності. Нам сьогодні треба формувати людину з  інноваційним типом мислення. Тільки тоді суспільство може бути конкурентоспроможним. Для України це важливо ще тим, що ми зараз — у перехідному періоді, й є потреба динамічно сприйняти реалії, які зарекомендували себе в Європі. Розвиток освіти для дорослих залежить від створення законодавчих умов. Думаю, що закон «Про освіту» дозволить нам вийти на розробку спеціального закону про освіту для дорослих. У будь-якому разі ми готові розробити таку основу й запропонувати її колегам, — сказав президент Національної академії педагогічних наук Василь Кремень.

Експерти кажуть, що практично в усіх розвинених країнах є подібне законодавче підґрунтя. За словами представників Комітету Верховної Ради з питань науки та освіти, сьогодні в Україні потрібно сформувати громадську думка, щоб було розуміння необхідності університетів третього віку. Основним месиджем має бути необхідність адаптуватися до умов, які постійно змінюються, зокрема на ринку праці.

— Нам слід донести до громадян, що від освіти населення залежить розвиток міста, села, будь-якої громади. Громадяни мають на практиці відчути, що освіта — це їхній основний ресурс. Хочу наголосити, що в системі освіти для дорослих дуже важливим є стратегічне планування. І які заходи будуть здійснюватися в Україні, як розвиватиметься цей сегмент освітнього простору, багато в чому залежатиме від нового законопроекту — від його «розмаху», — наголосила регіональний директор Представництва DVV DVV International в Україні Аніта Якобсоне.

Фестиваль Днів освіти для дорослих проводять на Львівщині ще й тому, що тут, за словами організаторів, сьогодні діють освітні центри для дорослих у Скольському та Яворівському районах. Загалом очікується, що участь у Днях освіти для дорослих візьме близько трьох тисяч осіб. Всі охочі зможуть дізнатися про діючі організації та програми, обмінятися досвідом впровадження програм освіти дорослих в Україні, зокрема й для людей з інвалідністю та для внутрішньо переміщених осіб. У рамках Днів відбудеться телеміст, численні круглі столи, відкриті конференції, форум з освіти дорослих. Завершальним заходом стане Фестиваль освітніх послуг для дорослих і ярмарок вакансій у Палаці мистецтв у Львові.   

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати