Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Нуль» по закупівлях ліків

Активісти вкотре вимагають в урядовців придбати медикаменти, чиновники виправдовуються, а хворі рахують, скільки днів протягнуть без препаратів
29 квітня, 20:14

Наприкінці квітня спливає час, визначений міністром охорони здоров’я Олександром Квіташвілі, для початку закупівель медикаментів. Цього року частково цю процедуру мають робити через міжнародні організації – в основному, структури ООН. Як доказ громадські активісти представили відео з прес-конференції міністра, де той стверджує: «Вже у квітні будемо проводити тендери за нормальним прозорими підходами, які використовує весь світ». Втім, досі немає переліку препаратів для придбання у 2015 році. Активісти хвилюються, що чиновники відкладуть впровадження нової практики. У Прем’єр-міністра пацієнти вимагають взяти під особистий контроль негайний запуск процедури закупівель ліків та вакцин через міжнародні спеціалізовані організації.

Закон №2150 щодо передачі державних закупівель ліків міжнародним організаціям Верховна Рада ухвалила у березні. 16 квітня закон підписав Президент України. Голова правління «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін наголошує: «Є дві причини, чому сталася така ситуація із закупівлями. Перша – профнепридатність людей у МОЗ. Друга – бажання зберегти корупційні схеми у міністерстві. Мене не цікавить, на якій ланці у МОЗ стався збій. Термін початку закупівель придумали не ми. Ми чекаємо, щоб міністр Олександр Квіташвілі розібрався у ситуації і сказав, хто несе персональну відповідальність за ситуацію. Якщо не можуть провести закупівлі – нехай дадуть місце тим, хто це зробить».

ЩО РОБИЛИ У МІНІСТЕРСТВІ

Пацієнти очікували, що медикаменти надійдуть в Україну влітку. Заступник міністра охорони здоров’я Ігор Перегінець сподівається, що закупівлі по всіх державних програмах – і через МОЗ, і через міжнародні структури – почнуться з середини червня. Потім препарати треба виготовити і доставити в Україну. «Практично з усіма тезами, озвученими пацієнтами, ми погоджуємося, - каже Ігор Перегінець. – Йдеться про корумпованість і непрофесіоналізм через систему, утворену багато років тому. Ми хочемо, щоб закупівлі відбулися чесно. Мусимо переглянути номенклатуру – наскільки ефективно перелік ліків склали торік. Після цього треба грамотно визначити, що закупати і у якій формі».

Перший заступник міністра охорони здоров’я Олександра Павленко переконана, що затримки із втіленням закону про передачу закупівель немає, бо президент підписав його лише два тижні тому. «Вже 19 квітня ми зібрали зацікавлених осіб з міністерств, авторів законопроекту тощо для обговорення впровадження закону, - каже Олександра Павленко. – Довелося зв’язатися з кожною міжнародною організацією, визначеною у законі, щоб з’ясувати по яких договірних системах вони працюють. На сьогодні запроектована постанова, основна у законі, від якої будуть відштовхуватися зміни у закупівлях ліків. Постанова обговорювалася з пацієнтами».

ХТО ДОЖИВЕ ДО РЕФОРМ?

Планується, що цьогоріч міжнародні організації закуплять препарати по чотирьох напрямках: вакцини, ліки для хворих на ВІЛ/СНІД, туберкульоз та гепатити. Згодом збиралися передати усі державні закупівлі міжнародним структурам. Зараз активісти наполягають, щоб усі закупівлі передали до закордонних інституцій. Символом своїх виступів пацієнти називають цифру «0», бо стільки днів лишилося в Олександра Квіташвілі та його команди, щоб виконати свої обіцянки.

Активісти самі провели перемовини з міжнародними організаціями. «Якщо уряд або МОЗ передадуть перелік ліків, що треба закупити, і сплатять хоча б десять відсотків коштів, препарати придбають протягом одного-трьох місяців. Законодавчих проблем у цьому плані немає», - акцентує голова правління благодійного фонду «Пацієнти України» Дмитро Шерембей.

За виступами активістів і чиновників спостерігає Ніна Астафорова-Яценко, мати шестирічної Нонни, хворої на гемофілію. «У дитини середньо-тяжка форма гемофілії, ліки вона отримує, якщо є травма. До лікарні їздимо щоразу, коли змінюється погода, бо починаються носові кровотечі. Та й зуби шатаються, - ділиться Ніна Астафорова-Яценко. – Буває, вісім місяців все нормально. А у січні були чотири носових кровотечі, випав зуб, тріщина у кишечнику – ледь не щодня каталися до лікарні». Препарати для Нонни зберігаються у лікарні. Ніна зізнається, що для «швидкої допомоги» у ї дитини лишилося 10-12 флаконів препарату – цього вистачить на допомогу при зміні зуба і парі кровотеч. До червня можливо поступлять ліки, закуплені на 2014 рік. Ніна Астафорова-Яценко розмірковує: «Заступники міністра тримають курс на 2016 рік. Планують щось міняти до цього періоду. Але чи всі пацієнти доживуть до 2016 року?».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати