Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Поки в Iндії забороняють дельфінарії, в Україні їх будують

Експерт: «Жоден такий вітчизняний заклад не відповідає належним умовам»
17 жовтня, 11:11
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Нещодавно влада Індії створила позитивний прецедент, заборонивши утримання дельфінів у аквапарках. Зокрема, міністр довкілля та лісів Індії заборонив використання дельфінів в морських цирках, рекомендував владі штатів відхиляти будь-які пропозиції про створення дельфінаріїв від будь-яких осіб, організацій, які передбачають використання цих видів китоподібних з розважально-комерційною метою, для публічного чи приватного огляду та для цілей взаємодії взагалі. Деякі видання навіть писали про те, що влада Індії визнала дельфінів «особистостями». Екологи багатьох країн сприйняли цю заборону з ентузіазмом, адже це — вагомий аргумент для тиску на владу у своїй країні. На жаль, ситуація із захистом дельфінів в Україні — невтішна. Наразі ми — серед світових лідерів за кількістю дельфінаріїв.

Про перспективи у цій сфері «День» запитав геоеколога, активістку Національного екологічного центру України та Дружини охорони природи Катерину ПОЛЯНСЬКУ. «Кілька років тому в Україні була спроба визнати існування прав у дельфінів, але вона не мала успіху. Боротися дуже важко. Адже, наприклад, нещодавно за рішенням суду мав припинити роботу київський дельфінарій, але 30 днів від ухвалення документа давно минуло, а заклад працює, — говорить Катерина. — Це дуже прибутковий бізнес, власники якого не звертають уваги на те, що це — червонокнижні тварини, що дельфіни охороняються законами України «Про Червону книгу», «Про захист тварин від жорстокого поводження», «Про тваринний світ». Так само у дельфінаріях не дотримуються спеціальних правил утримання дельфінів в умовах неволі. На жаль, за останні роки, попри зусилля громадських організацій, кількість дельфінаріїв в Україні зростає — наразі їх 20.

Попри наші звернення і до прокуратури, і до екоінспекції, їх не відпускають. До нас навіть звертаються міжнародні екологічні організації, бо наші дельфінарії займаються торгівлею дельфінами в Європі. Жоден дельфінарій в Україні не відповідає належним умовам. І поводження там з тваринами дійсно жорстоке. Цих високорозвинених істот використовують просто як засіб заробітку. У нас рекламують дельфінотерапію, але вчені довели, що в таких басейнах, якими є наші дельфінарії, тварини не використовують ультразвук, який має лікувальні властивості. Думаю, ситуація з дельфінами в Україні може змінитися лише тоді, коли буде відчутний громадський тиск. І гадаю, асоціація нашої держави з Євросоюзом (де кількість дельфінаріїв поступово зменшується) полегшить зусилля вітчизняних екологів».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати