Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Потрібно створити прецедент»

Харківські юристи почали боротьбу з корупційними схемами видачі закордонних паспортів
24 квітня, 12:17

Члени «Всеукраїнської ліги правників проти корупції», громадської організації, заснованої в жовтні 2014 року, за останні три місяці подали сім заяв і скарг керівникам правоохоронних органів України, до Адміністрації Президента до Комітету Верховної Ради з приводу порушень закону і корупційних схем, які вони виявили в роботі Державної міграційної служби. Оскільки на підставі їхніх заяв досі не порушено жодну кримінальну справу, 23 квітня громадська організація, яку очолює відомий кримінолог, який спеціалізується на дослідженні корупції та організованої злочинності, двічі лауреат премії Ярослава Мудрого, доктор юридичних наук, професор Олена Шостко, подала скаргу до суду на бездіяльність прокуратури.

Пропозиціями допомогти в оформленні закордонних паспортів обклеєно вулиці Харкова та інших міст, також їх багато на українських сайтах. Лише на одному з сайтів активісти знайшли понад 60 оголошень про подібні послуги. За певну суму, яка набагато перевищує офіційний державний збір у 170 гривень, фірми-посередники пропонують «посприяти» у видачі документа за короткий термін, мало не за два дні. «Це коштує 950 гривень за 30 робочих днів — тобто за півтора місяці. Хочете за тиждень? Так, можна, це коштуватиме три п’ятсот», — відповіли кореспондентові газети «День» в одній такій компанії.

Рекламу фірм-посередників можна побачити в безпосередній близькості від прокуратури Київського району, у самому центрі Харкова. Особливо демонстративно виглядають оголошення, які розклеєно просто біля будівлі Головного управління Державної міграційної служби в Харківської області на вул. Римарській.

«Ніхто навіть не ховається! — дивується професор Олена Шостко. — Це при тому, що оформлювати закордонний паспорт може лише Державна міграційна служба, все інше — протизаконно!» Як же діють фірми-посередники? Вони називають термінову і позачергову видачу паспортів «інформаційними послугами», пояснюють юристи. Насправді вони домовляються з інспектором ДМС про позачергове виготовлення документа, вступають з ним в угоду, що є замаскованим корупційним злочином за назвою «торгівля впливом», який підпадає під дію статті 369-2 Кримінального кодексу України.

«Людина обіцяє за гроші вплинути на держслужбовця. Це не прямий хабар, а опосередкований. Коли ми написали заяву до СБУ ще в січні 2015 року, до Комітету ВР і заступника міністра МВС Катерині Згуладзе, то в лютому міліція займалася цим питанням. Деякі сайти зникли. Зникла величезна реклама на вул. Римарській, а на сайті ДМС з’явилося оголошення, що вони не співпрацюють ні з якими комерційними фірмами. Смішно, але ці комерційні фірми прямо у них у дворі! У березні одна вивіска зникла, а потім з’явилася нова — про надання консультацій. Також деякі вивіски наполовину прикрили, а частково текст читається», — розповідає Олена Шостко.

Замість притягнення винних до кримінальної відповідальності, нарікають громадські діячі, відповідальні особи обробляються бюрократичним листуванням. СБУ пересилає заяви до прокуратури, а прокуратура знову шле до СБУ, з Києва йдуть листи до Харкова, назад відправляють формальні відповіді. «Ці фірми продовжують працювати, — констатує Олена Шостко. — У них є штат, працює сайт, вони орендують приміщення, відповідають телефоном. Значить, «співпраця» з ДМС триває, інакше як би це було можливим? Це при тому, що вже три місяці всі правозахисники отримують наші повідомлення, що нашу скаргу надіслано Генеральному прокуророві України! Це системна корупція для всієї країни!»

Минулого тижня громадські юристи-діячі подали чергову заяву про злочин до прокуратури Харківської області. За новим КПК, ця заява має бути зареєстрована протягом доби, після чого має бути відкрито кримінальну справу.

Оскільки цього не сталося, 23 квітня глава «Всеукраїнської ліги правників проти корупції» звернулася до суду, який тепер має зобов’язати прокурора внести інформацію до Єдиного реєстру досудових розслідувань і розпочати розслідування за заявою організації.

«Ніхто з місцевих урядовців не хоче взяти на себе відповідальність та ініціативу!» — обурена Олена Шостко. Професор упевнена — якщо притягнути до відповідальності хоча б декількох посередників, то це створить добрий прецедент для подальших системних змін.

«Ніхто з нас не повинен проходити повз кричущі правопорушення», — вважає доктор юридичних наук.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати