Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Від Пісків і Авдіївки до Волновахи та Широкиного

Волонтери Дніпропетровська організували добродійну виставку свідчень війни
29 травня, 09:11
ЕКСПОЗИЦІЯ «НА ЛІНІЇ ВОГНЮ» НЕРІДКО ВИКЛИКАЄ СИЛЬНІ ЕМОЦІЇ У ЛЮДЕЙ. БУВАЄ, ЩО ПЛАЧУТЬ ЛІТНІ ЖІНКИ ТА НАВІТЬ ДІТИ. ПРИХОДЯТЬ БІЙЦІ АТО І ДЯКУЮТЬ ЗА ТЕ, ЩО ВОЛОНТЕРИ ПОКАЗУЮТЬ ПРАВДУ ПРО ВІЙНУ

Біля входу до бібліотеки, як символ війни, стоїть прошита осколками машина, на якій волонтери доправляють на фронт гуманітарну допомогу. Так символічно починається експозиція у Дніпропетровській центральній міській бібліотеці під назвою «На лінії вогню». Вона відкрилася тут з ініціативи волонтерів і є добродійною.

Тут представлені світлини і експонати із зони АТО, що розповідають про драматичні події на сході України. «Ми хочемо, аби люди усвідомлювали, що війна триває в їхній рідній країні і що там, на Донбасі, хлопці жертвують життями, аби тут, у Дніпропетровську, ми спокійно жили», — сказав на прес-конференції Олег Биков, волонтер громадської організації «Армія SOS». Організація діє у низці міст України, має своїх прихильників серед української діаспори за кордоном. Із січня цього року її відділення діє і в Дніпропетровську. Активістами «Армії SOS»  здебільшого є студенти, які збирають гуманітарну допомогу і доправляють її в зону АТО. Географію їхніх поїздок відображають розділи фотовиставки — від Пісків і Авдіївки до Волновахи та Широкиного.

В експозиції представлено близько 250 світлин, які волонтери знімали за допомогою камер мобільних телефонів. Знімки розвісили на маскувальній сітці — на них видно напівзруйновані будинки і підприємства, біди мирного населення і бойові будні українських бійців. На плазмовому моніторі волонтери демонструють відеоролики із зони АТО. Окрім того, на виставці представлені численні «артефакти» війни. Їх розкладено на порожніх снарядних ящиках, що підсилює «ефект присутності». Ці експонати залишають сильне враження — спотворений вибухом дорожній знак, простріляна репродукція відомої картини, обвуглені книжки і обгорілі дитячі фотографії, знайдені у зруйнованих будинках. Поруч лежать пробита осколками солдатська каска, гільзи різних калібрів, снаряди  від артилерійських систем «Град» і «Ураган», і навіть тубуси від ручних гранатометів із петриківським розписом — їх розписали на дозвіллі українські бійці. Такою є війна очима волонтерів «Армії SOS».

СЕРЕД ЕКСПОНАТІВ — ДОКУМЕНТИ І ПОСВІДЧЕННЯ РОСІЙСЬКИХ ВІЙСЬКОВИХ, КОТРІ ЗАГИНУЛИ ПІД ДОНЕЦЬКИМ АЕРОПОРТОМ НИНІШНЬОЇ ЗИМИ. ВОЛОНТЕРИ КАЖУТЬ, ЩО, ВІДСТУПАЮЧИ, СУПРОТИВНИК ЗАБИРАВ ТІЛЬКИ ТІЛА СПЕЦНАЗІВЦІВ, ІНШИХ КИДАЛИ НА ПОЛІ БОЮ. ЗА ДАНИМИ ЦИХ ДОКУМЕНТІВ ВОЛОНТЕРИ НАМАГАЛИСЯ ЗВ’ЯЗАТИСЯ З РОДИЧАМИ ЗАГИБЛИХ РОСІЯН

«Усі ці предмети наші хлопці привезли із зони АТО. Часто-густо «воєнний метал» дарували як сувеніри бійці, яким ми привозили харчі та одяг. Тривалий час вони лежали в нас на складі, поки не спало на думку організувати цю виставку», — розповідає волонтер Ігор Андрієнко.

Одним із найцікавіших експонатів є документи і посвідчення російських військових, які загинули під Донецьким аеропортом цієї зими. Волонтери кажуть, що відступаючи, противник забирав лише тіла спецназівців, решту кидали на полі бою. За даними цих документів, волонтери намагалися зв’язатися з родичами загиблих росіян, давали оголошення в Інтернеті, закликали забрати тіла і поховати. Родичі виходили на зв’язок, але ніхто з них так і не приїхав. «Виставкою ми хочемо показати людям, як боляче і страшно те, що відбувається на Донбасі», — каже волонтер Аліна Михайлова.

Організатори підрахували, що за три дні виставку «На лінії вогню» відвідало близько 500 осіб. «Порожньо тут не буває. Люди йдуть і йдуть. Особливі багато відвідувачів було минулими вихідними. Приходять школярі. Приїжджали навіть велосипедисти з іншого міста», — каже «екскурсовод» Тетяна Сагайдак. Тетяна навчається на філологічному факультеті Дніпропетровського національного університету. Як волонтер вона випробувала свої сили у шпиталі, переселенському центрі «Допомога Дніпра», але «знайшла себе» в «Армії SOS». Разом зі своїми друзями дівчина збирає «гуманітарку» для українських солдатів. Ріже і сушить овочі для заготівлі «сухого борщу» — цей продукт особливо популярний серед бійців АТО, які скучили за домашньою їжею. «Батьки хотіли б нас частіше бачити удома, але ставляться до нашої роботи з розумінням», — каже Тетяна.

Волонтери пишаються тим, що не раз виручали українських бійців. «У Мар’їнці у хлопців з 28-ї бригади пошкодило артилерійським вогнем генератор. Всього лише за три години ми зібрали 20 тисяч гривень, купили новий генератор і відвезли його на передову. Встановлювати його довелося під обстрілом, але все вдалося», — розповідають волонтери. Своїх «чотириколісних друзів» — автомобілі, що дістали пробоїни на воєнних дорогах Донбасу, вони називають жартівливими і ліричними іменами — «Сирник», «Зелений дракон», «Касатик». Один з них і стоїть біля входу до бібліотеки. Буває, що на фронт доводиться везти і обмундирування для загиблих, аби гідно провести в останню путь солдата — така сувора проза війни. Волонтери розповідають, що експозиція «На лінії вогню» часто викликає сильні емоції у простих людей. Буває, що плачуть літні жінки і навіть діти. Приходять бійці АТО і дякують за те, що волонтери показують правду про війну.

Багато відвідувачів читають відомий «Лист із фронту» бійця батальйону «Донбас» Івана Сотника, який загинув 2 травня під час артобстрілу в Широкиному. У залі поряд із таблицею для перевірки зору «ПТН ПНХ», яку подарували волонтерам українські бійці, стоять прозорі скриньки для збору пожертвувань — вони вже заповнені грошовими купюрами. Організатори експозиції кажуть, що триватиме вона в міській бібліотеці цілий місяць. «Найімовірніше, після цього  виставка «На лінії вогню» переїде і експонуватиметься в інших містах України, зокрема в Києві», — кажуть волонтери.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати