Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Відновити систему держуправління України в АРК»

Ініціативна група членів меджлісу і активістів національного руху кримськотатарського народу звернеться до Президента
12 вересня, 12:26
ФОТО З АРХІВУ "Дня"

Група активістів національного руху кримськотатарського народу і членів Меджлісу збирається звернутися до Президента України з ініціативою щодо відновлення системи державного управління в Криму. Стурбовані майбутніми виборами до «Держради» та муніципальних органів влади, які цих вихідних на окупованій території проведуть самопроголошені правителі Криму,  активісти національного руху Енвер Кадиров, Куртсеїт Абдуллаєв, Мамеді Чобанов, члени Меджлісу Ескендер Барієв, Абмеджіт Сулейманов, Ібраїм Чегертма та інші підготували проект указу, яких вони представлять Петрові Порошенку.

Більше про цю ініціативу «Дню» розповів один із авторів ініціативи, член Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв:

— Група активістів національного руху, членів Меджлісу (але не всіх, бо на Меджлісі це питання не розглядалося) зініціювали ідею про те, щоб сформувати територію адміністрування Автономної Республіки Крим, де відновити всі інституції системи державного управління України в АРК та Севастополі. На сьогодні цих органів немає. У нас є ініціатива звернутися до Президента з проектом указу. У ньому має бути вказано, що: 1. Україна гарантує збереження і розвиток етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності кримських татар як корінного народу і всіх національних меншин України, які мешкають в АРК. 2. АРК є результатом реалізації права кримськотатарського народу на самовизначення і захищає інтереси всього багатонаціонального населення республіки. 3. Херсонській обласній держадміністрації, Херсонській обласній раді спільно з органами місцевої самоврядування підготувати пропозиції щодо відведення земель Скадовського, Каланчацького, Чаплинського, Новотроїцького і Генічеського районів під територію адміністрування Автономної Республіки Крим. 4. Комітетові ВР з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних стосунків, Комітету ВР з питань державного будівництва і місцевого самоврядування внести пропозиції щодо змін до Конституції АРК, які гарантуватимуть права кримськотатарського народу як корінного народу і всіх національних меншин України, які мешкають в АРК. 5. Доручити Кабінетові Міністрів України терміново подати проекти нормативно-правових актів України, які визначають статус прикордонних територій Херсонської області як території адміністрування АРК і приєднання міста Севастополя до АРК. 6. Розробка відповідних нормативно-правових актів проходить шляхом консультацій з меджлісом кримськотатарського народу, громадськістю України, згідно з Конституцією України, з міжнародним правом і стандартами забезпечення прав корінних народів і національних меншин та іншими. 7. Комітетові ВР з питань державного будівництва і місцевого самоврядування, Центральній виборчій комісії внести пропозиції щодо призначення дострокових виборів до Верховної Ради АРК під час проведення виборів до Верховної Ради України на території Херсонської області.

При цьому адміністративна територія Херсонської області не порушується, просто на землях вказаних вище районів формується територія адміністрування, на якій розміщуватимуться всі органи державного управління України в Криму. Якщо буде обрано Верховну Раду АРК, вона буде офіційною, законною владою України в АРК. Але вона буде начебто у вигнанні, бо не зможе працювати на окупованій території. Таким чином, АРК складатиметься з частини окупованої і неокупованої, на якій працюватимуть усі інституції державної влади.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати