Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Відпочинок із... циклом історичних лекцій

У Дніпропетровську на базі оздоровчого табору «Укропчик» почне діяти санаторій-профілакторій для людей літнього віку
28 серпня, 12:26

Під час відпочинку на березі Дніпра пенсіонерам прочитають цикл лекцій з історії християнства на Русі, етнографії українських земель, а також розкажуть про «історичне коріння» рідного міста. Ініціатор відкриття санаторію-профілакторію, один із лідерів «Українського об’єднання патріотів», народний депутат України Борис Філатов вважає, що наше суспільство у великому боргу перед пенсіонерами. Воно зобов’язане піклуватися не тільки про здоров’я літніх людей, але й надавати їм духовну підтримку. «Через мій табір «Укропчик» пройшли шість тисяч дітей. ...Вже 31 серпня ми відкриваємо новий табір. Для літніх людей. Для тих, кого дехто цинічно називає «пенсами». Ми зобов’язані віддати наш борг людям похилого віку. На кожній своїй зустрічі з людьми я говорю про те, що в нашій ідеології закладений принцип солідаризму», — написав на свій сторінці в соціальній мережі «Фейсбук» Борис Філатов.

Як розповіла кореспондентові «Дня» прес-секретар обласної організації «Українського об’єднання патріотів» Юлія Вітвицька, перша група пенсіонерів вирушить до санаторію-профілакторію вже найближчими днями. Двісті літніх людей віком від 60 до 70 років з усіх восьми районів міста доставлять у Придніпровськ спеціальними автобусами. Підтримку нададуть соціальні служби міста, територіальні центри допомоги пенсіонерам і волонтери.

Літнім людям у санаторії-профілакторії нададуть чотирьохразове харчування з урахуванням вікових особливостей і особистих побажань. Пенсіонери зможуть не тільки відпочити, але й познайомитися з лікувальною гімнастикою і йогою, звернутися до масажиста, психолога і дієтолога. Вдень до уваги відпочиваючих запропонують майстер-класи з плетіння, в’язання і вишивки. До послуг пенсіонерів бібліотека, а увечері — відпочинок з піснями і танцями, а також перегляд фільмів.

У програмі перебування пенсіонерів у таборі «Укропчик» передбачений і згаданий вище цикл лекцій на історичну тематику. Варто згадати, що в бібліотеці табору є і книги з Бібліотеки газети «День», які редакція передала на прохання його організаторів. Про тематику історичних лекцій у «Фейсбуці» розповів сам Борис Філатов. «По-перше, історія християнства на Русі. Що є Русь? Хрещення Києва. Софія Київська. Хто і коли заснував Москву? Спроби перенесення митрополичого престолу. Як у Москві патріарха ставили. Як московити київську митрополію в Стамбулі купували. Церква на службі держави. По-друге, історичне коріння Дніпропетровська. Хто, де, коли наше місто заснував? Ігрень. Старий Кодак. Самарь-Богородицька фортеця і Катеринослав Кільченський. Катеринослав і Новий Кодак. По-третє, етнографічні особливості українських земель», — написав Б. Філатов. Він вважає, що за уми і душі літніх людей, яких десятиліттями «обробляли» комуністи, треба боротися. «Наша війна ще попереду. Війна за уми, війна за серця, війна за душі. І ми переможемо», — підкреслив депутат.

Безпрецедентна ініціатива вже отримала немало позитивних відгуків. «Думаю, що читання лекцій з правдивої історії України-Русі і нашого козацького краю буде корисним для пенсіонерів. Особливо напередодні перейменування вулиць і самого Дніпропетровська, які до цього часу носять комуністичні назви, — вважає художник Іван Шулик. — Свого часу я сам перебував під впливом тієї історичної науки, яка була в Радянському Союзі. Але потім почав читати книжки з історії запорізького козацтва і переді мною відкрилася зовсім інша історія України. На жаль, у нас ще достатньо людей, особливо літнього віку, які перебувають під впливом уявлень, сформованих багато років тому. Потрібна наполеглива і тривала робота з історичної освіти. І якщо зараз з’явилася така ініціатива, то це дуже позитивний почин. Звичайно, важливо, аби такі лекції читали авторитетні історики і краєзнавці, які добре знають історію України, її релігію і культуру. Потрібно поступово повертати українців до їхнього історичного коріння».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати