Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Віртуальним мандрівникам на замітку

Google Art Project додав ще 17 онлайн-музеїв із дев’яти країн. А для любителів українських екскурсій — проект «Дня»
27 листопада, 11:35

Днями арт-галерея віртуальних екскурсій музеями світу від Google поповнилася новими об’єктами. Тепер охочі зможуть відвідати 17 музеїв із дев’яти країн. А це — 385 виставкових залів та 400 різних художників, які тепер — у вільному доступі в мережі.

Для відвідувачів віртуальних музеїв пропонують 1060 фото картин у високому розширенні. Тож тепер можна подивитися роботи митців у музеях Метрополітен, Британському, д’Орсе, галереї Тейті тощо.

Оскільки проект є інтерактивним, відвідувачі можуть не лише переглядати експонати в музеях (за допомогою технології Street View), а й створювати власні списки шедеврів та ділитися ними з друзями.

За словами творців Google Art Project, вони планують у майбутньому розширити проект, зробивши демократичним якщо не саме мистецтво, то хоча б доступ до нього.

Якщо ж вам хочеться погуляти залами українських музеїв, не відходячи від комп’ютера, то «День» вже давно реалізовує подібний проект в Україні. З серпня 2011 року на сайті «Україна Incognita» читачам доступна рубрика «Музеї он-лайн». Таким чином, через один клік користувач може відвідати Музей Уласа Самчука, Музей Гетьманства, Історико-меморіальний музей Михайла Грушевського, Коломийський музей народного мистецтва Гуцульщини і Покуття, Музей писанкового розпису в Коломиї та багато інших, про які, можливо, навіть не всі чули. Загалом, на сьогодні в архіві музеїв «Дня» налічується понад 30 віртуальних екскурсій.

Крім цього, проект дає змогу не лише ознайомитися з історичними експонатами, а й знайти і прочитати докладну інформацію з історії музеїв.

Є українські музеї й серед представлених у Google Art Project, але поки що їх там вкрай мало.

«Уперше українські музеї з’явилися в Google Art Project в травні 2013 року — це колекції Національного заповідника «Софія Київська» та Національного центру народної культури «Музей Івана Гончара». У березні цього року вперше в Google Art Project було представлено стрит-арт з України від учасників міжнародного фестивалю вуличного мистецтва «Республіка», — розповідає Дмитро ШОЛОМКО, директор Google в Україні. — Ми продовжуємо переговори з іншими українськими музеями, але треба зважати на те, що це дуже кропітка робота: треба зробити фотографії високої якості, обробити їх, завантажити їх на нашу платформу, зробити описи та багато іншого. Це тільки початок, і ми запрошуємо приєднатися до нашого проекту інші українські музеї, щоб шанувальники мистецтва в різних куточках планети могли ознайомитися з їхніми колекціями он-лайн. Усі охочі можуть заповнити форму на сайті Google Art Project».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати