Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вступна кампанія – під загрозою...

…Якщо депутати підтримають законопроект про вступ до вишів із сертифікатами ЗНО минулих років
01 квітня, 10:04
24 КВІТНЯ ВІДБУДЕТЬСЯ ПЕРШЕ ТЕСТУВАННЯ ЗНО. «І ЯКЩО ЗАРАЗ ВНЕСТИ КАРДИНАЛЬНІ ЗМІНИ В УМОВИ ПРИЙОМУ, ЦЕ СТВОРИТЬ ХАОС ТА ПРИЗВЕДЕ ДО ПРОБЛЕМ У ВСТУПНІЙ КАМПАНІЇ, — ВПЕВНЕНА ГОЛОВА КОМІТЕТУ ВР З ПИТАНЬ НАУКИ ТА ОСВІТИ ЛІЛІЯ ГРИНЕВИЧ / ФОТО АНДРІЯ КРИМСЬКОГО

Комітет Верховної Ради з питань освіти і науки таки підтримав законопроект №2335 «Про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» (щодо забезпечення рівних прав на здобуття вищої освіти)». Нагадаємо, що це вже друга спроба законотворців провести на голосування у сесійну залу норму, щоб під час  вступу до вищих навчальних закладів визнавали рівноправними сертифікати зовнішнього незалежного оцінювання різних років. Першого разу громадськість виступила проти, її позиція не змінилася і до цього часу, однак депутати зареєстрували аналогічний законопроект вдруге. Тепер своє слово сказали члени профільного Комітету Верховної Ради: «за» законопроект проголосували четверо, двоє — «проти».

Одним із авторів законопроекту є Олександр Співаковський, член освітнього комітету, який вважає, що абітурієнтів, які раніше не вступили до вищого навчального закладу, під час ЗНО «оцінюють за новою навчальною програмою, яку, відповідно, дані громадяни не проходили». І це «ставить їх у нерівні умови з учасниками зовнішнього незалежного оцінювання, які отримали повну середню освіту в рік складання ЗНО».

Однак голова Комітету ВР з питань науки та освіти Лілія Гриневич просить врахувати, що міняти правила гри вже запізно, за кілька тижнів, а саме 24 квітня, буде перше тестування. 

— Це люди, які готувалися до ЗНО, і якщо зараз за місяць внесемо кардинальні зміни в умови прийому, це створить хаос і призведе до проблем у вступній кампанії, — вважає Лілія ГРИНЕВИЧ. — Натомість я погоджуюся, що стратегічно ми повинні працювати над запровадженням співмірних тестів. Міжнародна практика свідчить, що сертифікати ЗНО мають свою тривалість, яка є більшою, ніж один рік. І забезпечується вона технологією інтерпретації результатів і порівнюваності тестів, які використовують щороку. На жаль, така технологія не запроваджена в Україні. У зв’язку з цим у нас сертифікати різних років походять від вимірювання різними тестами. Це означає, що коли ми заводимо сертифікат минулого року в сьогоднішнє вимірювання, то фактично порівнюємо непорівнювані речі. Цьогорічні правила визначені, вони працюють, і ми не маємо права їх змінювати. Натомість стратегічно ми пропонуємо внести такі зміни до системи ЗНО та системи прийому до вищих навчальних закладів.

Однак більшість членів комітету думку голови не почули. Як правило, депутати, голосуючи за той чи інший законопроект, прислухаються до позиції профільного комітету. І тепер Лілії Гриневич доведеться або йти проти своїх колег, бо за законопроект вона не голосувала, або... Інтрига лишається.

Удосконалювати систему ЗНО справді треба. Це визнають і в МОН, і в Українському центрі оцінювання якості освіти. Але так, щоб уникнути «маргіналізації та руйнації ЗНО».

— На нашу думку, жодної проблеми зі вступною кампанією 2015 року цей законопроект не вирішує, — зауважує директор УЦОЯО Ігор ЛІКАРЧУК. —  Навпаки, створює серйозні загрози для її проведення. Для участі в ЗНО офіційно зареєструвалися 289 тисяч охочих. Із них 70 тисяч — випускники, які закінчили середні заклади освіти в попередні роки. Це на 27% більше, ніж зареєстрований контингент 2014 року. Із 70 тисяч випускників минулих років 32 тисячі вже брали раніше участь у ЗНО. Якщо ми ухвалимо закон, який пропонують, 32 тисячі абітурієнтів дезорієнтуються, виші вимушені будуть переробляти та заново оприлюднювати умови прийому, а державний бюджет, очікувано, понесе збитки до чотирьох мільйонів гривень. Тому що технологічний процес підготовки до ЗНО вже запущено.

Перший заступник міністра освіти і науки України Інна Совсун аргументує, що «у міністерстві немає звернень від жодного випускника минулих років, який вважає, що умови проходження вступних іспитів порушують його права». На її думку, «оцінка ЗНО — це місце в рейтингу, і порівнювати місце в рейтингу минулого року і цього некоректно».

Серед аргументів ректорів, які підтримують законопроект, — знання не завжди свідчать про мотивацію студента вчитися. За словами ректора Чорноморського державного університету ім. Петра Могили Леоніда Клименка, «немає кореляції результатів ЗНО і якості подальшого навчання студентів, а тих, що проходять тестування, потім дуже часто відраховують через неуспішність». Торік відрахували 353 особи. Ректор наполягає на тому, що ЗНО не вирішує усіх проблем. Це справді так, але ж ніхто не зупиняє коня на скаку.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати