Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Як не потрапити до сучасного рабства

Від нього постраждали вже понад 120 тисяч українців. Активісти представництва Міжнародної організації з міграції провели інфокампанію в містах групи ризику
20 серпня, 10:54

Минулими вихідними на центральній площі Дніпродзержинська було велелюдно. Увагу сотень містян привернула громадська акція, спрямована на попередження торгівлі людьми. Проходила вона в рамках інформаційного туру «Твій безпечний шлях до мети», організованого представництвом Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні. Компанія здійснюється за підтримки Швейцарської конфедерації і звернена до молоді й інших груп ризику через соціальні мережі, телебачення та пресу. Медіа-партнером акції стала всеукраїнська газета «День». В рамках цього інформаційного туру МОМ заходи вже проводилися в Ізмаїлі (Одеська область), Самборі (Львівська область) й Долині (Івано-Франківська область). Дніпродзержинськ для учасників акції став кінцевим пунктом. «Ці регіони обрали тому, що вони мають традиційно високий рівень міграції, а віднедавна туди у пошуках притулку прибуває дедалі більше вимушених переселенців», — пояснюють активісти. Для роз’яснення цілей акції біля будівлі Дніпродзержинської міськради було встановлено інформаційні намети й стенди, в автобусі з кондиціонером працював пересувний кінотеатр, а ведучий каналу «1+1» Єгор Гордєєв проводив веселу вікторину з роздачею призів.

За словами організаторів акції, починаючи з 1990-х років, Україна є державою походження, транзиту, і все частіше — пунктом призначення торгівлі людьми. Згідно з дослідженням МОМ, понад 120 тисяч українців постраждали від сучасного рабства. За останні півтора десятиліття волонтерам Міжнародної організації з міграції, а також її партнерам вдалося надати допомогу більш ніж 10 тисячам таких людей.

Тривожні тенденції свідчать про те, що громадяни будь-якого віку можуть постраждати від торгівлі людьми з метою трудової та сексуальної експлуатації, примусового жебрацтва й інших форм нелюдського поводження, як за кордоном, так і в самій Україні. Близько 9 відсотків українців заявляють, що вони, їхні родичі або друзі стикалися із небезпечними ситуаціями або спробами торгівлі людьми. Основними країнами призначення сьогодні є Російська Федерація, Україна, Польща. Меншою мірою — це Туреччина, Чехія, Італія, Греція, Молдова, Ірак, Південна Корея та Китай. Головними секторами, в яких здійснюється експлуатація потерпілих, — це будівництво, сільське господарство, лісова промисловість, сфера послуг та домашня робота, а також нагляд за хворими.

«Українці в принципі знають, що таке торгівля людьми, але дуже схильні недооцінювати індивідуальні ризики — такий собі «синдром автомобіліста» — «аварії трапляються на дорогах щодня, однак я в неї не потраплю, тому що я досвідчений водій». Така аналогія діє також у торгівлі людьми, тільки тут катастрофа руйнує життя людини», — розповідає представник МОМ Катерина АРДАНЯН. За її словами, активістам доводилося стикатися з історіями, коли об’єктами торгівлі людьми ставали мешканці України у віці від 3 до 73 років. В основному маленькі діти, як і літні люди, а також інваліди стають жертвами примусового жебрацтва. Близько 7 відсотків потерпілих саме діти. Молоді та середнього віку люди потерпають в основному від трудового рабства, дівчата ще від сексуальної експлуатації. «Ми зробили висновок, що такі ризики характерні насамперед для мешканців невеликих міст і селищ, де можливостей для працевлаштування, а також доступ до інформації значно менший. Тому ми намагаємося працювати в таких регіонах, — говорить Катерина Арданян. — В ході інформаційного туру ми пояснюємо людям, куди можна звертатися по допомогу. На площі працює пункт служби зайнятості, який може проконсультувати мешканців міста з питань працевлаштування. Ми роздаємо друковану продукцію, де роз’яснюємо ризики й права людей, надаємо адреси організацій, куди можна звернутися по допомогу. Поруч встановлено чотири інформаційні стенди з коміксами, які намалювали американські студенти за реальними історіями, що сталися з людьми. Пересувний кінотеатр показує фільм за участю відомої співачки Джамали. Крім того, діє намет з ігротекою для дітей, поки їхні батьки знайомляться з нашою інформацією».

«Дізнатися про свої права й взагалі про торгівлю людьми — зовсім не зайве, — ділиться своїми враженнями молоде подружжя з Дніпродзержинська Ігор та Оксана. — Серед наших знайомих, дійсно, чимало таких, хто виїхав на заробітки. В місті не працюють багато підприємств, рівень безробіття високий, доводиться шукати роботу деінде. Ми, наприклад, з подивом дізналися, що найбільшому ризику піддаються люди, котрі вирушають на заробітки до сусідньої Росії, хоча традиційно вважалося, що це близька нам країна, де нічого поганого статися не може».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати