Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Є шанс врятувати Десятинку

Для цього Київрада має розірвати договір оренди із забудовником, що знищив дві пам’ятки історії у провулку
27 листопада, 13:24

Дім протоієрея Андріївської церкви Павла Підвисоцького та фундаменти палацу князя Володимира, що датуються Х століттям, на жаль, зруйновані забудовником. Та активісти з ГО «Андріївсько-Пейзажна ініціатива» вважають, що хоча відновити зруйновані пам’ятки не вдасться, та Київрада зобов’язана зберегти ці святі місця й не допустити знищення історичного ландшафту. Нагадаємо, що ділянку на Десятинному провулку, 3—5 було передано УПЦ КП на умовах збереження споруд. Замість цього церква дозволила компанії-забудовнику «Інтергал-Буд» знищити пам’ятки та почати на їхньому місці будівництво офісно-житлового комплексу. Зупинити це може рішення земельної комісії Київради про розірвання договору оренди. І такі висновки комісії вже є. Лишається винести це питання на порядок денний засідання Київради. Але столичні депутати чомусь із цим зволікають.

— Було створено робочу групу, яка прийняла рішення — звернутися до Київради й розірвати договір оренди. Але чомусь на цій сесій цього не сталось. А до 1 лютого 2015 року Україна має звітувати в ЮНЕСКО, оскільки ця ділянка розташована в буферній зоні Софії Київської. Чи спроможна нова Київрада, новий мер ухвалити таке рішення на користь киян? Якщо за попередньої каденції Київради і «УДР», і «Батьківщина» намагались у цьому допомогти, то сьогодні вони за це не голосують, — розповідає Марина Соловйова, юрист і активіст «Андріївсько-Пейзажної ініціативи».

Тим часом у Десятинному провулку продовжуються будівельні роботи. Але захисники пам’яток переконані: більшість аргументів на їхньому боці, оскільки спочатку земля передавалася для обслуговування цих двох споруд, а не будівельних робіт. Як стверджує Марина Соловйова, за десять років будинки довели до руйнівного стану, вилучили їх зі списку пам’яток історії, 2012 року знесли та почали рити котлован. Таким чином змінилося цільове призначення ділянки. Такі зміни мала б погодити Київрада й видати окреме рішення, а ще треба було б отримати згоду орендаря — в особі тієї ж Київради. Цього не було. І в самому договорі про оренду є пункт: коли ділянка використовується не за цільовим призначенням, орендодавець має право в односторонньому порядку розірвати договір. Тож столичні депутати мали зробити це ще два роки тому, коли тільки почалося незаконне будівництво. Ще є шанс.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати