Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Нас не залякати»

Як Канада реагує на перший теракт, який стався на її території
23 жовтня, 19:04
КАНАДСЬКІ СИЛИ БЕЗПЕКИ ДУЖЕ ОПЕРАТИВНО ПІДКЛЮЧИЛИСЯ ДО ОПЕРАЦІЇ ЩОДО ЗНЕШКОДЖЕННЯ ТЕРОРИСТА. ТУТ ВСЕРЙОЗ СПРИЙМАЮТЬ ЗАГРОЗИ З БОКУ БОЙОВИКІВ «ІСЛАМСЬКОЇ ДЕРЖАВИ» / ФОТО РЕЙТЕР

22 жовтня увесь світ із завмиранням в режимі реального часу спостерігав за стріляниною, яка розпочалася о 10-й годині за місцевим часом у центрі канадської столиці. Спершу невідомий озброєний зловмисник застрелив із штурмової гвинтівки солдата біля меморіалу війнам, а потім увірвався у будівлю парламенту і там влаштував стрілянину. У результаті було поранено трьох охоронців. Утім, під час обміну вогнем у коридорах парламенту злочинця застрелив сержант Кевін Вікерс, якого у Канаді назвали героєм. Як пише місцева преса, депутати, які проводили засідання, забарикадувалися зсередини, а канадського прем’єра вивезли в невідомому напрямку.

На момент стрілянини в одній із будівель парламенту перебували інтерни Канадсько-української парламентської програми. «Всього у програмі беруть участь 33 українці, але на момент стрілянини у будівлі парламенту були не всі, дехто був ще в готелі, в інших будівлях. Зі всіма все добре. Ми тут, у цій будівлі, з самого ранку», — повідомила «Дню» Анастасія Мельник, ведуча Еспресо.TV, яка перебуває в Канаді як учасниця цієї програми.

З початком стрілялини у центрі Оттави з’явилася поліція, яка закликала громадян заховатися у приміщення, низку посольств і установ закрили, на вулицях з’явилися барикади. Все це було зроблено через побоювання, що це початок широкомасштабного терористичну акту.

Як пізніше з’ясувалося, зловмисником виявився житель Монреаля, 32-річний Мішель Зехаф-Бібо, який народився і жив у Канаді, але мав рідних в Алжирі, а також сповідував радикальний іслам. Як повідомляє канадська Global News, його неодноразово звинувачували у зберіганні марихуани, а також у грабуванні. Нещодавно Зехаф-Бібо було зараховано до групи ризикованих пасажирів, і канадська влада забрала у нього паспорт, дізнавшись, що він планує брати участь у війні за кордоном.

До речі, минулого понеділка у Квебеку теж стався інцидент, у результаті якого під час наїзду автомобілем загинув один солдат, а інший був поранений. Згодом нападника Мартіна Кутюр-Руло застрелили, але за дивним збігом обставин у нього теж забрали паспорт через підозру у можливих терористичних зв’язках.

Судячи з дій поліції і заяв канадського уряду, у країні серйозно поставилися до цих двох трагічних інцидентів, насправді першого прояву тероризму.

З одного боку, командувач Військово-морських сил (ВМС) в Атлантичному океані контр-адмірал Джон Ньютон електронною поштою віддав наказ 23 тисячам військовим, які пройшли службу в східних провінціях країни, не з’являтися у військовій формі на публіці. Також їм рекомендовано не покидати будівлі, в яких вони зараз перебувають. Як зазначається, цей наказ був відданий приблизно через годину після повідомлення про стрілянину в Оттаві. Крім того, на дахах будинків у центрі Оттави з’явилися снайпери.

З іншого боку, прем’єр-міністр Канади чітко поклав відповідальність за смертельну стрілянину на тероризм і заявив, «що Канаду не залякати». Він також наголосив, що події цього тижня не зупинять участі Оттави в очолюваній США коаліції, яка воює проти бойовиків «Ісламської держави». 

«Події цього тижня є похмурим нагадуванням, що Канада не захищена від такого типу терактів, які ми бачили в інших місцях по всьому світу. Напади на наших співробітників служби безпеки і на наші державні інститути за своєю природою є атаками на нашу країну. Це призведе до зміцнення нашої рішучості і подвоєння зусиль, зокрема наших органів національної безпеки, щоб вжити всіх необхідних заходів із виявлення та протидії загрозам і підтримки безпеки в Канаді, тут, у себе вдома — так само це призведе до зміцнення нашої рішучості та подвоєння наших зусиль щодо роботи з нашими союзниками по всьому світу і боротьби проти терористичних організацій, які вдаються до брутальності в інших країнах з надією принести їхнє варварство до наших берегів», — наголосив він у своєму виступі перед нацією пізно увечері в середу.

Слід зазначити, що теракт стався у момент, коли Канада посилила свою роль у боротьбі проти збройного угруповання «Ісламська держава», хоча залишається незрозумілим, чи має цей напад зв’язок із останніми рішеннями уряду. Нагадаємо, Канада направила 26 солдатів в Ірак, які мають виконувати роль консультантів, а 7 жовтня парламент проголосував за приєднання до очолюваної США операції з нанесенням авіаударів проти бойовиків «Ісламської держави» в Іраку.

Однак наприкінці вересня у відео, яке оприлюднив прес-секретар «Ісламської держави», Абу Мухаммад Аль-Aднані закликав прихильників групи убивати канадців і здійснювати напади на територію Канади.

В той час коли канадські правоохоронці намагаються з’ясувати причетність «Ісламської держави» до атаки на державні установи, ЗМІ уже ставлять запитання, наскільки великою є канадська терористична мережа.

Слід зазначити, що минулого тижня міністр у справах національної безпеки США Дже Джонсон застеріг, що Канада може опинитися на прицілі «Ісламської держави». І у вівторок канадська влада підвищила рівень терористичної загрози з низького до середнього, посилаючись на онлайн-чати радикальних груп про те, що Канада має стати метою нападу.

У даний момент канадська і американська влада намагається з’ясувати, чи діяли названі вище два кілери самостійно, чи були частиною більш ширшої екстремістської мережі.

Екс-міністр у справах публічної безпеки Стоквелл Дей, який свого часу курував канадські безпекові структури як член правлячого консервативного уряду, заявив в інтерв’ю The Daily Beast, що у нього є незалежна інформація, згідно з якою два підозрювані вбивці відвідували одні і ті ж джихадистські веб-форуми.

Минулого тижня директор канадської служби безпеки Мішель Куломб сказав, що 130 осіб подорожувало за кордон, щоб долучитися до терористичної діяльності. 80 з них «повернулися в Канаду після поїздки, мета якої була пов’язана з різноманітною підозрілою терористичною діяльністю». «Я не хочу, щоб люди вважали тих 80 осіб, які повернулися, затятими бойовиками в Іраку і Сирії, бо це не відповідає дійсності», — сказав він на слуханнях перед парламентським комітетом, яке відбулося на днях.

Тим часом голова канадської гірської поліції Боб Полсон зауважив на тих же слуханнях, що в  країні було проведено 63 активні розслідування з питань національної безпеки щодо 90 підозрюваних терористів. «І канадцям не варто хвилюватися», — зазначив він. Але, як виявилося, варто. Очевидно, канадська влада вивчить уроки з цього першого теракту і, напевно, пильніше стежитиме за тими, хто справді може стати потенційним терористом.

P.S. Коли верстався номер, прем’єр Канади Стівен Харпер у промові у парламенті заявив про необхідність посилити законодавство з безпеки і запевнив, що роботу у цьому плані буде прискорено. Він також зазначив: «Ми всі відчули величезний прояв підтримки та добрих побажань від людей по всій країні і дякуємо їм».

ДО ТЕМИ

Посольство України в Канаді висловлює співчуття сім’ям та близьким солдата, який загинув 22 жовтня ц. р. під час несення почесної варти біля Національного монументу пам’яті загиблих у війні, а також бажає швидкого одужання поліцейським, пораненим у ході перестрілки в будинку Парламенту Канади.

Нещодавні трагічні події шокували традиційно помірковане та толерантне канадське суспільство, глибоко стурбоване радикалізацією новоприбулих іммігрантів, які стали жертвою войовничої про-ісламської пропаганди.

У приміщенні Парламенту Канади нині працюють 33 громадянина України — учасники Канадсько-української парламентської програми. Жоден з них під час подій не постраждав.
 

Вадим ПРИСТАЙКО, посол України в Канаді

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати