Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Олег ШАМШУР: Заяви, зроблені Байденом у Києві, важливі

Але час попереджень та дедлайнів уже минув
24 квітня, 11:33
ФОТО РЕЙТЕР

Схоже, що відносини між США і Росією через ситуацію в Україні ускладнюються. Ще не встиг віце-президент США Джозеф Байден вилетіти із Києва, де він перебував з дводенним візитом, як держсекретар США Джон Керрі заявив, що Вашингтон застосує нові санкції проти Москви, якщо Кремль не припинить нагнітати напруженість на сході України. Під час телефонної розмови з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим Джон Керрі заявив, що глибоко стурбований відсутністю «позитивних кроків» з боку Росії і закликав Росію пом’якшити войовничу риторику, активізувати дипломатичні зусилля на сході України й публічно закликати до роззброєння ополченців, які захопили урядові будівлі. «День» звернувся до екс-посла України в США Олега ШАМШУРА з проханням прокоментувати цю заяву держсекретаря США і результати візиту віце-президента США в Україну.

— Заклики до російської влади мають цінність до певної межі, після якої вже треба діяти, а не просто закликати її, що робить Байден і Керрі. Це нічого не змінює.

Хіба ці заклики не означають того, що Вашингтон втрачає терпець і готовий запроваджувати санкції проти Росії найближчим часом?

— Так, уривається терпець. Я сказав би так, що до кінця цього тижня, до п’ятниці, уже буде зрозуміло, чи Росія готова реагувати на заклики попередження. Якщо цього не відбувається, то, значить, мова йтиме про запровадження тих санкцій, про які говорив Байден і про які заговорив Керрі.

«ГОЛОВНЕ, ЩОБ США ТИСНУЛИ НА РОСІЮ ТАК, ЯК ВОНИ ТИСНУТЬ НА НАШИХ ТАК ЗВАНИХ ПОЛІТИКІВ ТА ОЛІГАРХІВ»

До речі, вчора сенатор Джон Маккейн в інтерв’ю The Wall Street Journal знову закликав адміністрацію США надати Україні зброю. Думаєте, тепер Обама прислухається до цього заклику?

— Дослухається чи ні, мені складно сказати. Але, гадаю, це абсолютно необхідно. І йдеться саме про сучасну зброю, якої у нас, вочевидь, немає або наявна недостача. Добре, що під час свого перебування в Києві Байден оголосив про передачу Україні військової допомоги на суму вісім мільйонів доларів, зокрема обладнання для зв’язку, технології для знищення вибухівки і спецавтомобілі для прикордонників. Головне, щоб США тиснули на Росію так, як вони тиснуть на наших так званих політиків та олігархів.

Як очікувалося, під час свого візиту Байден заявив про підтримку України і заявив, що в разі продовження підтримки Росією осіб, які зайняли адміністративні будівлі на сході України, РФ опиниться у ще більшій міжнародній ізоляції. Чи не виглядають ці заяви про більшу ізоляцію Росії лише деклараціями, як це вже було з Будапештським меморандумом?

— Заяви, зроблені Байденом у Києві, є важливими, але, на мою думку, час попереджень та дедлайнів уже минув. Цілком зрозуміло, що РФ не виконує Женевських домовленостей. США та ЄС мають діяти, і діяти негайно, доки ще можна зупинити ескалацію агресії.

Що взагалі конкретно отримала Україна в результаті візиту Байдена, крім обіцянок допомогти провести чесні вибори, вдосконалити урядування, вести боротьбу з корупцією і йти шляхом демократії?

— Візит Байдена виявився свідченням підтримки з боку США чинної української влади, що має істотну вагу з огляду на інтенсивні спроби Кремля делегітимізувати цю владу. Так само дуже важливою для нас є підтримка, в тому числі фінансова, для проведення виборів президента України у визначені терміни. Не варто забувати і про вісім мільйонів доларів, наданих ЗСУ.

Свідченням чого, на вашу думку, є те, що Байден зустрівся з деякими кандидатами в президенти, але серед них не було Тимошенко, котру американці так прагнули звільнити із в’язниці?

— Як повідомили офіційні представники США, запрошення на зустріч отримала й Ю. Тимошенко.

«ОБАМА РОЗУМІЄ, ЩО ПОЛІТИЧНО ВІН НЕ МОЖЕ СОБІ ДОЗВОЛИТИ ЗАЗНАТИ ЧЕРГОВОЇ ЗОВНІШНЬОПОЛІТИЧНОЇ ПОРАЗКИ ВІД ПУТІНА»

Загалом, чи мають США важелі без підтримки ЄС, аби вплинути на Путіна, який не приховує бажання анексувати чи взяти під повний контроль південно-східні регіони України, за його словами — «Новороссию», щоб спроба вторгнення на материкову територію України виявилася справжньою «червоною лінією» і не було повторення ситуації з сирійською «червоною лінією», коли Обама так і не вдався до військового втручання після того, як сирійський режим застосував хімічну зброю?

— Так, мають. І це насамперед економічний тиск, економічна ізоляція РФ. Цілковитої впевненості у готовності США та ЄС до рішучих дій у мене немає. Втім, гадаю, що свою бездіяльність у разі прямої агресії з боку Росії США та ЄС виправдати буде важко. Адже Обама розуміє, що політично він не може собі дозволити зазнати чергової зовнішньополітичної поразки від Путіна. Втім, як я вже казав, Заходу потрібен сильний партнер у Києві, здатний відновити порядок у власному домі.

Уже кілька тижнів американські ЗМІ пишуть, що колишній посол США в Україні Джон Теффт стане послом у Росії. Чи це правда? Якщо так, то який сигнал США посилають цим, направляючи в Росію посла, який очолював дипломатичні місії в Литві, Грузії, буквально рік тому завершив місію в Києві? Зазвичай після Москви послів відправляли в Київ, а цього разу все відбувається навпаки.

— Нещодавно я побував у Вашингтоні. Там ця тема активно обговорюється. Добре знаю Теффта, тому впевнений, що це буде добрий вибір з огляду на його професіональні якості й розуміння політичних реалій Росії та її істинних намірів у регіоні. Безперечно, в цьому йому допоможе досвід, набутий на попередніх посадах.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати