Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про лист «німецької інтелігенції»

Андреас УМЛАНД: У Росії хочуть створити враження, що європейська еліта підтримує путінські дії
15 квітня, 11:39
АНДРЕАС УМЛАНД

Останнім часом російські мас-медіа тиражують листа «німецької інтелігенції», в якому йдеться про підтримку дій Росії щодо України. Лист, під яким підписалося близько 200 осіб, адресований президентові Росії Володимиру Путіну. Підписанти називають його своїм «соратником» і виправдовують його дії в Криму.

Зокрема, в листі йдеться, що окупація російськими військовими Криму — це «оборонний захід і, одночасно, як попередження: ось межа, яку не можна переступати». Підписанти пояснюють цей крок небезпекою, що  «походить від насильників на Майдані для російського Чорноморського флоту».

Також дивно в цьому тексті звучить і цей пасаж: «Росія не зробила інструментом Холодної війни проти Німеччини свої 27 млн загиблих у Другій світовій війні». А як же українці, білоруси та інші народи? Адже навіть секретарі ЦК КПРС Хрущов і Брежнєв називали кількість загиблих — близько 20 млн. Окрім того, за радянськими оцінками у результаті Другої світової загинуло понад 7 млн українців. А майже 2,4 млн жителів України було вивезено на трудові роботи до таборів Німеччини.

Тим часом, учора на брифінгу в Києві голова делегації Комітету у справах Європейського Союзу німецького Бундестагу Ґюнтер Кріхбаум заявив, що німецька спільнота засуджує агресію Росії щодо України. «...У Німеччині дуже мало людей, які б сказали: «Так, Путін має цілковиту рацію». У будь-якому разі, мені такі люди не відомі», — цитує слова Кріхбаума УНІАН.

«День» попросив прокоментувати листа німецької інтелігенції кандидата історичних і політичних наук, доцента кафедри політології Києво-Могилянської академії Андреаса УМЛАНДА:

— Я переглянув список тих підписантів і не пригадаю, щоб я взагалі знав одного з них. Це, мабуть, просто набрали людей, які позитивно ставляться до Путіна. Наскільки вони справді представляють інтелігенцію — не можу сказати. Деякі, певно, є членами Лівої партії Німеччини, яка є особливо сильною у Східній Німеччині. Хоча, там в основному, певно, представники Західної Німеччини.

Я б не казав, що це показовий документ. Такого листа можна було б написати на підтримку будь-якого правителя світу.

У чому причина появи цього листа? Мабуть, хтось хоче створити враження, що ці акції російського уряду щодо України  виправдані. Найімовірніше, це зроблено для російського внутрішнього вжитку. За допомогою таких листів у Росії хочуть створити враження, що німецька еліта підтримує путінські дії.

Насправді в Німеччині картина складніша. Велика частина німецької політичної і інтелектуальної еліти ставиться вкрай негативно до останніх дій Росії щодо України. Проте є і меншість, до якої входять колишні високопоставлені представники Соціал-демократичної та багато членів Лівої партій і просто лобісти Росії, такі, як колишній канцлер Герхард Шредер, який знаходить виправдання діям Росії. Ці голоси резонують  у німецькому суспільстві. Загалом німці не дуже підтримують санкції проти Росії. Це, мабуть, і результат проросійськи налаштованих німецьких коментаторів.

Як може Захід зараз протидіяти Росії? З одного боку, можливо і повинна бути економічна і технічна підтримка України. Але я не думаю, що буде пряма військова підтримка, тому що Україна не член НАТО. Може бути постачання зброї, економічна і фінансова допомога.

З другого боку, мають бути болючі економічні санкції щодо Росії. Але тут проблема в тому, що вони і для Заходу, особливо для ЄС, будуть болючими, тому що існує взаємна залежність між ЄС і Росією. Але, врешті-решт, ЄС має піти таким шляхом, інакше він втратить своє обличчя.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати