Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Проти Києва готують авіаційний позов

Володимир ВАСИЛЕНКО: Абсолютно некоректно говорити про те, що Україна є відповідачем у справі збиття авіалайнера МН17 до завершення розслідування
23 вересня, 11:41

Три німецькі родини, родичі яких загинули в катастрофі «Боїнга» над Донбасом, хочуть подавати в суд на Україну. Їх представлятиме професор авіаційного права Ельмар Гімулла, який вже займається підготовкою відповідного позову. «Кожна держава відповідає за безпеку повітряного простору. Якщо вона не в змозі зробити це тимчасово, вона має закрити повітряний простір. Оскільки цього не трапилося, то Україна несе відповідальність за заподіяні збитки», — цитує слова Гімулли Reuters. Між тим, він також додав, що не закривши повітряного простору, Україна визнала, що сотні невинних людей можуть бути знищені.

Німецький юрист планує подати позов проти уряду України та персонально проти її Президента Петра Порошенка до Європейського суду з прав людини упродовж двох тижнів. На його думку, сума компенсації у кожному випадку не повинна складати менше 1 млн євро. Раніше авіакомпанія  Malaysia Airlines  уже виплатила родичам загиблих у катастрофі по 5 тис. євро. Зараз розглядається питання про виплату ще по 50 тис. євро.

Нагадаємо, 17 липня цього року в небі над Донбасом зенітно-ракетним комплексом «Бук» було збито пасажирський літак компанії Malaysia Airlines, який пролітав над захопленою сепаратистами територією. Внаслідок трагедії загинули всі 298 осіб (серед них чотири громадяни Німеччини), які перебували на борту.

«День» звернувся до юриста-міжнародника, професора, доктора  юридичних наук Володимира ВАСИЛЕНКА з проханням прокоментувати ймовірний позов проти України, а також те, чим він міг бути зумовлений:

— У Європейського суду з прав людини є вимога: перше, ніж позиватися, потерпілий  має вичерпати всі місцеві засоби правового захисту. Це правило зафіксоване і в Європейській конвенції з прав людини. Воно означає, що необхідно звернутися до всіх українських судових інстанцій. Лише тоді суд у Страсбурзі може прийняти цю справу до попереднього розгляду.

Абсолютно некоректно говорити про те, що Україна є відповідачем у цій справі до завершення розслідування, яке здійснює міжнародна комісія. Це — неадекватний підхід. Навіть якщо справу буде порушено в українському суді, то він відкладе її розгляд до завершення розслідування та публікації його висновків. Про необхідність мати результати комісії заявить і страсбурзький суд.

Там (у заяві німецького юриста. — Ред.) також йдеться про те, що катастрофа трапилася в повітряному просторі України, а вона  відповідно до норм міжнародного права несе відповідальність за безпеку польотів у своєму повітряному просторі. Така норма дійсно існує, але вона діє під час миру. Тоді вся відповідальність покладається на державу, яка здійснює суверенітет над повітряним простором. Повітряний простір, в якому трапилася трагедія контролювали терористи, яких фінансує та озброює влада Російської Федерації. Передчасно покладати всю відповідальність на Україна і говорити, що вона, a priori,  винна в катастрофі з «Боїнгом». До слова, після теракту над Локербі ніхто не висував претензій до Великобританії чи до Ірландії.

Чому проти України з’явився подібний позов? У Німеччині є дуже багато агентів впливу Росії, корумпованих і політиків, і правників, і бізнесменів, і журналістів, які є знаряддями російської антиукраїнської пропаганди.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати