Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Силова гра Путіна

Трансатлантичні партнери повинні досягти чіткого й обов’язкового консенсусу щодо наступного рівня санкцій
17 квітня, 10:21
ФОТО РЕЙТЕР

Коли президент Росії Володимир Путін говорить про те, що цими днями відбувається в Україні, він ніби дивиться в дзеркало. І каже, що фашисти і націоналісти заправляють у Києві, в той час як Крим анексовано в ім’я Великої Росії; він говорить, що росіянам погрожують на сході України, в той час як Росія керує сепаратистами, котрі там захоплюють адміністративні будівлі та зброю; він закликає президента Обаму використовувати свій вплив, щоб запобігти застосуванню сили в Україні, коли сам зосередив великі збройні угруповання на кордоні з Україною. Така хитрість була неодмінним атрибутом радянської пропаганди, і коли інші джерела інформації перекрито, вона може обдурювати людей на деякий час. Але ніхто за межами Росії не купується на це.

Те, що світ бачить, є обурливою і дуже небезпечною силовою грою. У доповіді Верховного комісара Організації Об’єднаних Націй із прав людини говориться, що «дуже перебільшені розповіді про переслідування етнічних росіян українськими націоналістичними екстремістами» у Криму «систематично використовувалися для створення атмосфери страху і невпевненості».

Те ж саме зараз відбувається у Східній Україні — з 40- тисячними російськими військами, які готові перетнути кордон, і російськими сепаратистами, які захоплюють арсенали і створюють блокпости, потенціал для кровопролиття є тривожно реальним.

Мета Путіна, мабуть, полягає в тому, щоб підвищити напруженість настільки, щоб українська влада та її американські й європейські прихильники погодилися на умови Росії з фрагментації України, завдяки чому Росія набуває значного впливу в промислово-розвинутих південних та східних регіонах. Загроза російської інтервенції також є реальною хоча б тому, що сепаратисти, які захопили будівлі в Донецьку та ряді інших міст, можуть швидко збудити спалах насильства і підштовхнути пана Путіна перейти від слів до силових дій.

Росія, швидше за все, намагатиметься просунути свій порядок денний на переговорах по Україні, які були заплановані на четвер у Женеві за участю міністрів закордонних справ Росії, України й США та зовнішньополітичного очільника Європейського Союзу. Україна виключила будь-яке обговорення в Женеві питання реорганізації свого уряду, хоча її представники заявили, що вони планують передавати деякі повноваження Києва в регіони й гарантувати права російської мови.

Американці та європейці мають дати чітко зрозуміти, що вони не погодяться на жодні зусилля щодо розколу України між сходом і заходом. Щоб її позиція мала певну вагу, трансатлантичні партнери повинні бути готовими приїхати до Женеви з жорсткою позицією щодо Росії.

Вашингтон і Брюссель усвідомлюють, що час символічних санкцій добігає кінця, і Москва буде спостерігати за ними в Женеві, щоб оцінити серйозність їхньої позиції й ступінь солідарності. Це не означає, що Захід має накреслити червоні лінії напередодні зустрічі.

Це означає, що якщо Росія не відведе війська від кордону і не припинить підбурювати сепаратистів у Південно-Східній Україні, трансатлантичні партнери — і зокрема європейці, які мають значно глибші економічні зв’язки з Росією, ніж Сполучені Штати, — повинні дійти чіткого й обов’язкового консенсусу щодо наступного рівня санкцій. Вони мають ввести далекосяжні торговельні та фінансові санкції, які будуть болісними і затратними для обох сторін. Вкрай важливо, що пан Путін побачив єдиний фронт.

The International New York Times, 15 квітня 2014 р., переклад Миколи СІРУКА, «День»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати