Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Червона картка» Кремлю – від ПАРЄ

Олександр СУШКО: «Я би не розраховував на те, що Росія на даному етапі переосмислить свою політику»
30 січня, 13:55
ФОТО REUTERS

«Перемоги бувають різні. Найкращі — заслужені. Було надважко, та Україна цю перемогу в ПАРЄ заслужила, бо за нами правда». Такими словами глава МЗС України Павло Клімкін оцінив рішення Парламентської асамблеї Ради Європи лишити російську делегацію права голосу.

Це стало можливим після внесення поправок від українських делегатів. Зокрема, вони закликали підтримати санкції проти росіян і позбавити їх голосу до наступної сесії ПАРЄ — у квітні. Це і відбулося. Більше того, ПАРЄ підтримала поправку України і поставила Росії ультиматум — звільнити українську льотчицю Надію Савченко за «24 години». Нагадаємо, що сама Савченко, яка потрапила до Верховної Ради за списками БЮТ, є членом української делегації в ПАРЄ, а отже має дипломатичний імунітет.

Самі російські делегати, які до цього шантажували ПАРЄ долею Савченко (зокрема, росіяни заявили, що дозволять зустріч із Савченко у разі якщо їм лишать право голосу в ПАРЄ), заявили про припинення роботи в організації до кінця року. Таким чином, як пише «Німецька хвиля», своїм голосуванням депутати ПАРЄ «кинули виклик Росії».

Між тим проти позбавлення голосу Росії проголосували представники Азербайджану, Вірменії, Кіпру, Сербії.

Експерт Володимир ГОРБАЧ пояснює позицію цих країн тим, що деякі з них є критично залежними від Росії, як Вірменія, наприклад. «Деякі з цих країн, не бояться бути наступниками Росії, проявляють своєрідну фронду в рамках Європи і хочуть продати її дорожче — або Росії, або ЄС», — підсумував він.

Голова постійної делегації України в ПАРЄ Володимир Ар’єв відзначив у коментарі «Дню», що «не позбавлення росіян права голосу в ПАРЄ сприятиме ескалації».  Учора після ухвалення резолюції по Савченко, він написав на своєму Facebook, що українські делегати звернулися до президента ПАРЄ Анн Брасер. «Вона пообіцяла, що зараз відправить відповідну ноту на Лаврова з вимогою звільнити Надю Савченко, яка користується максимальним рівнем дипломатичного імунітету протягом сесії ПАРЄ», — відзначив Ар’єв.

У той же час, російський опозиційний політик Борис Нємцов вважає, що вихід Росії з ПАРЄ — частина плану Путіна. «Йому набридло відповідати на незручні питання про війну, анексію і агресію проти України, про порушення ним міжнародних зобов’язань Росії. Він збирається воювати далі і в його плани не входить отримувати ляпаси за свою неадекватність», — вважає Нємцов.

«День» попросив директора Інституту євроатлантичного співробітництва Олександра СУШКА прокоментувати голосування в ПАРЄ і позбавлення Росії права голосу в цій організації:

— Я розумію логіку тих, хто каже, що не треба ізолювати Росію, припиняти діалог і лишати її права голосу. Я розумію, що агресора треба теж втягувати в діалог, інакше він ще більше стане агресивним. Але якщо говорити про більш конкретні санкції, які були накладені минулого року на Росію у зв’язку з анексію Криму, то немає жодних підстав для їх скасування.  Жодних змін у поведінці Росії не відбулося. За таких умов зняття санкцій, яке обговорювалося, було би абсолютно не правильно.

Я далекий від того, щоб у цій ситуації говорити категоріями «перемога» і «поразка». Це — дійсно успіх української делегації, яка змогла переконати, тому що обговорювалися інші варіанти. Прибічники «прощення» Росії були близькими до успіху. Це —  торжество справедливості. Я би не розраховував на те, що

Росія на даному етапі переосмислить свою політику. Це — покарання, яке зберігає свою логіку.

Чи не спровокує рішення ПАРЄ Росію на подальшу агресію?

— Це припущення, яке висловлюється при кожній дії України чи західної спільноти на покарання агресора. Якщо керуватися такою логікою, то агресора потрібно тільки заохочувати. Бо не дай Боже, він буде агресивніше діяти. Агресор буде діяти незалежно від того, як ми це сприймаємо. Міркування: давайте не карати агресора — дуже шкідливі, бо не вирішують проблеми. Навпаки, історія свідчить про те, що в більшості випадків саме умиротворення агресора призводить до агресивних дій.

ПАРЄ поставила Росії ультиматум звільнити Надію Савченко «за 24 години». А яку перспективу бачите ви?

— Тут складно прогнозувати. У мене немає оптимістичних підстав щодо цього. Тут не йдеться про якісь зміни. Інша справа — тепер Савченко має дипломатичний імунітет на рівні Ради Європи. А Росія знаходиться в конфлікті не з Україною, її парламентом чи владою, а з міжнародною організацією, якою є Рада Європи і з міжнародним правом. Я не очікую швидких дій від Росії у цьому питанні. Однак порушення дипломатичного імунітету — серйозні речі, які так просто не минають.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати