Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Домовленості з Альянсом важливі, але мають більш технічний характер»

Про засідання Комісії Україна — НАТО
26 червня, 12:13
ФОТО REUTERS

Росія кидає виклик євроатлантичній безпеці своїми військовими діями, примусом і залякуванням своїх сусідів. Про це йдеться у спільній заяві міністрів оборони країн-членів НАТО після дводенної зустрічі в штаб-квартирі Альянсу в Брюсселі. Там побував і глава оборонного відомства України Степан Полторак. «Під час зустрічі з нашим українським колегою, міністром Полтораком, ми підтвердили нашу тверду прихильність до незалежної, мирної та процвітаючої України, а також висловили нашу тверду підтримку територіальній цілісності в рамках її міжнародно-визнаних кордонів», — відзначається в документі.

Міністр оборони Великої Британії Майкл Феллон був більш конкретним. Він заявив, що Лондон подвоїть витрати на навчання українських військових до $9,4 млн. «Ми вже навчили близько 650 (військових. — Ред.). До осені поточного року їхня кількість складе близько 1000», — відзначив Феллон.

Після засідання Комісії України — НАТО генсек Альянсу Єнс Столтенберг повідомив про створення нового трастового фонду, який має допомогти українцям з розмінуванням та боротьбі з саморобними вибуховими пристроями. Столтенберг також нагадав, що вже створено п’ять трастових фондів. «Зараз триває збір коштів на реалізацію різних програм. Зокрема, це і управління, зміцнення оборони, реабілітація поранених», — розповів він.

Генсек також сказав, що Україна з Альянсом домовилися про обмін інформацією у сфері авіаційної безпеки. За його словами, ці дані Києву передаватимуть диспетчери Польщі, Туреччини та Норвегії. «Підтримка повітряної безпеки дуже важлива. Особливо якщо йдеться про нестабільний регіон, де ведуться бойові дії», — цитує Столтенберга «Інтерфакс-Україна».

У свою чергу Степан Полторак розказав журналістам, що цього літа Україна, Польща та Литва нарешті підпишуть протокол про створення спільної бригади — «литполукрбриг».

Володимир ГОРБАЧ, політичний аналітик Iнституту євроатлантичного співробітництва:

— Домовленості Полторака з Альянсом під час КУН — важливі, але мають більш технічний характер. НАТО відповідає на виклики, які стоять перед нею і не думає на те, щоб відповідати на ті проблеми, які стоять перед Україною. В Альянсі розуміють, що метою українсько-російської війни для росіян є Захід: його обороноздатність та єдність. Звідси й витікає, що НАТО реагує так, як це в його інтересах. Тому найважливішим зараз є рішення про розташування американських військ, техніки і командних пунктів на східному кордоні НАТО — в шести державах — Балтії, Польщі, Румунії та Болгарії. Це — реальна реакція НАТО на російський виклик, у тому числі в Україні. Я не виключаю, що у випадку форс-мажору в Україні, вони могли би втрутитися і сюди. Я не маю на увазі вступати в бій, але ці сили могли би контролювати територію у випадку якихось надзвичайних подій на українсько-російському фронті. Більше того, натівські військові інструктори вже працюють на території України, американські військові проводять навчання. Тобто присутність НАТО в Україні під виглядом навчань вже є. Це — найголовніше у відносинах України з Альянсом. Але звісно, про це ніхто не буде в повний голос рапортувати на прес-конференціях.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати