Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Луцьк на 5 днів став Брюсселем

Представники Європейського молодіжного парламенту об'єдналися задля вирішення нагальних питань миру в Україні та на всьому континенті
23 серпня, 16:54

Результатом 5-ти денної дискусій молоді із всього європейського континенту стало прийняття дорадчого документу стосовно миру в Україні та Європі та відбір 18 учасників на дві міжнародні сесії: перша сесія пройде в Лейпцигу (Німеччина) вже цієї осені, а другу сесію проведуть спільно Великобританія та Ірландія.

Загалом, робота Європейського молодіжного парламенту проводиться  повністю так же як і робота Європейського Парламенту в ЄС. В даному випадку, підготовлені резолюції представляють партнерам та спонсорам, надалі надсилаються у Європейський Парламент як молодіжна ініціатива від європейської молоді. Про це зазначила модератор та голова парламентського комітету, Юлія ПУСТОВОЙТОВА.

Цього року 9 національна відбіркова конференція ЄМП - Україна проводилася з 11 по 15 серпня у м. Луцьку. Протягом цього часу 146 учасників віком від 16 до 22 років під керівництвом 40 досвідчених представників Європейського молодіжного парламенту з усієї Європи спробували знайти відповіді на питання, що хвилюють всіх без виключення мешканців Європейського континенту. 

«Безсумнівно, тема миру в Україні є однією з найактуальніших, адже ми на власному досвіді можемо побачити наскільки важливим є мир та на скільки трагічним може бути його відсутність. Саме тому для 9-тої Національної відбіркової конференції ми обрали загальну тему “Об’єднання заради миру”, адже вона виражає усю  ідеологічну концепцію сесії, - зазначає один із головних організаторів Констянтин ЛЯБУК. «Сьогодні ми живемо у глобалізованому світі, тому проблема однієї країни породжує проблему для іншої, ми є взаємопов’язаними,  живемо в інтегрованому суспільстві. Це нагадує мені “ефект доміно» - виставте кості на ребро один біля одного, і коли одна кость падає, вона зрушує іншу та в кінцевому результаті всі виставленні фігури впадуть. Саме тому на сьогодні питання збереження миру стосується не лише України, але й усієї Європи»,- наголосив він.

«Останнім часом, люди стали асоціювати мир лише "зі станом без війни та бойових дій», проте питання миру сьогодні є ключовим для України»,  - ділиться думками модератор комітету, яка працювала над темою Європейської стратегії безпеки, Юлія ЦИЦИЛЮК. «У моєму комітеті був делегат з Грузії, для якого це було справді ледве не справою власного життя, адже кому як не Грузії перейматися проблемами миру та війни. Варто також зазначити, що у всіх учасників, як українських, так і іноземних, було чітке розуміння, що більше так не може тривати, і що лише спільними зусиллями ми зможемо повернути втрачений мир», зазначає вона.

Тим часом для Томаса ПИТКА, учасника із Польщі, який вже вкотре бере участь в українських сесія молодіжного Європарламенту та безпосередньо приймав участь у Євромайдані у Києві, ця сесія стала можливістю поділитися із українцями власним досвідом та знаннями, адже, як зазначив делегат, «питання миру в Україні є життєво важливим для європейської стабільності не лише зараз, але й в майбутньому».

На організацію цієї сесії Європейського молодіжного парламенту пішов понад рік з боку головних організаторів – Дмитра ЗІНЧУКА і Костянтина ЛЯБУКА та команди 13 членів ЄМП - Україна.  Загалом під час сесії учасники мали змогу попрацювати у 8 комітетах, які засідали над розробкою рішень для різних актуальних проблем не тільки України, але й цілої Європи: забезпечення внутрішньої та міжнародної продовольчої безпеки, пошук шляхів зміцнення Європейська стратегія безпеки (ESS), забезпечення найвищих стандартів  шкільної освіти, захист персональних даних, забезпечення енергетичної безпеки , міграційна політика, торгівля та пошук шляхів, як ЄС може допомогти східним сусідам досягнути стійкого миру, стабільності та демократичного розвитку, забезпечити виконання міжнародних угод та норм міжнародного права.

Під час конференції організаторами була створена молодіжна платформа для обговорення, де кожен учасник міг висловитися та поділитися власними міркуваннями щодо обраної теми та можливими кроками її вирішення.

Керувала цьогорічною конференцією Нура БЕРУБА зі Швеції та команда досвідчених модераторів – голів парламентських комітетів. Учасники встигли не лише стати єдиною командою, скласти та захистити резолюції – офіційні документи з унікальними рішеннями досліджуваних проблем, а й пізнати культурні традиції інших країн та отримати цінний досвід міжкультурного спілкування.

Кожен делегат, який брав участь у конференції, мав власне бачення  мети конференції та питання глобального миру. На думку делегата Олександра СИРОТИ, студента факультету міжнародного права Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, тема конференції «Об’єднані заради миру» має особливий посил та саме формат диспуту та спілкування є одним із основних для вирішення таких глобальних питань:

- Проблема збереження миру стосується не тільки охоплених війною територій, вона глобальна, адже кожен дрібний конфлікт несе ризик його ескалації: кожна велика війна почалася із дрібної сутички. І саме тому так важливо розв’язати кожен конфлікт. Але війни починаються не тільки в штабах, вони починаються і в свідомості людей. Тому ми в ЄМП орієнтуємося не на аналіз політичних хитросплетінь, ми маємо за мету просте спілкування. Без кордонів, без національностей, без мовних бар’єрів. Адже не буває розбрату між тими, хто вважають себе однією великою сім’єю. Саме ця атмосфера такої різної, але такої схожої по духу родини завжди приваблювала мене в ЄМП. І саме вона змушує мене думати, що мир, про який ми так багато говорили ― не тільки в наших резолюціях, а й в наших серцях.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати