Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Маніпуляція російських ЗМI»

Експерт — про «відмову» створення трибуналу щодо МН17
13 жовтня, 11:33
17 ЛИПНЯ 2014 РОКУ. ДОНЕЦЬКА ОБЛАСТЬ, УКРАЇНА. ПРОРОСІЙСЬКИЙ БОЙОВИК НА УЛАМКАХ «БОЇНГА» / ФОТО ЄВГЕНА МАЛОЛЄТКИ

12 жовтня російські ЗМІ поширили інформацію про те, що Нідерланди відмовились від ідеї створення трибуналу у справі MH17 — збитого малайзійського «Боїнга» у небі над Донбасом у липні 2014 року. Зокрема, російське агентство подало цю новину під таким заголовком: «Від трибуналу щодо збитого малайзійського «Боїнгу» відмовилися». І характерно, що багато українських мас-медіа передрукували це повідомлення, фактично не прочитавши його.

А в першому абзаці говориться наступне: країни міжнародної слідчої групи щодо збитого «Боїнгу» припинили зусилля зі створення трибуналу через резолюцію Радбезу ООН. Про це, зокрема, заявив посол Нідерландів у Москві Рон ван Дартел, передає російський портал РБК. Однак це цілком зрозуміло, оскільки Росія раніше вже наклала вето на ухвалення такого рішення. Очевидно, що вона й надалі робитиме це.

Серед альтернатив посол назвав розслідування цієї трагедії в Міжнародному кримінальному суді. Другим варіантом, який розглядають країни-учасники слідчої групи, є суд в одній з країн, причетних до цієї аварії. Ван Дартел зазначив, що Нідерланди не збираються переносити дату оприлюднення доповіді з розслідування аварії. Це відбудеться сьогодні, 13 жовтня.

Нагадаємо, наприкінці вересня глава МЗС Австралії Джулі Бішоп не виключала повторної подачі проекту резолюції про створення трибуналу. Вона говорила, що така пропозиція може бути подана, після того як офіційне розслідування катастрофи завершиться.

Бішоп тоді зазначала, що Бельгія, Нідерланди, Україна, Малайзія і Австралія розглядають кілька ключових сценаріїв: створення трибуналу всіма п’ятьма державами або відповідний процес у кожній з постраждалих країн.

Нагадаємо, пасажирський «Боїнг» авіакомпанії Malaysia Airlines зазнав аварії 17 липня 2014 під Донецьком. Лайнер прямував рейсом MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, на його борту перебувало 298 чоловік, всі вони загинули.

Різні розслідування підтвердили, що його було збито з ракетної установки «Бук», з території, яка перебувала під контролем бойовиків. Сама установка, за численними фото- та відеодоказами була завезена з Росії.

У липні Радбез ООН голосував щодо резолюції про створення міжнародного трибуналу з краху «Боїнгу», проте Росія заблокувала це рішенням своїм вето. Також цього місяця родичі загиблих подали позов проти одного з лідерів бойовиків Ігоря Стрєлкова. Його звинувачують в організації обстрілу літака і вимагають компенсації на суму $900 млн.

КОМЕНТАР

Володимир ВАСИЛЕНКО, професор, екс-уповноважений України в Міжнародному Суді ООН, Надзвичайний і Повноважний Посол України:

— Жодної відмови від ідеї створення трибуналу не було. Заява нідерландського посла зовсім не означає, що ця країна відмовилась від ідеї створення цього суду. Зараз якраз тривають переговори, наскільки мені відомо, про створення трибуналу на основі угоди, яка буде ухвалена між державами, що напряму постраждали від збиття авіалайнера: Бельгія, Нідерланди, Україна, Малайзія і Австралія.

Тому це — маніпуляція російських ЗМІ, які спотворили зміст заяви, зробленої нідерландською стороною. Робота зі створення трибуналу триває. 13 жовтня очікується доповідь розслідування авіакатастрофи і на її основі буде створюватися трибунал. Між тим, підготовча робота з його створення рішенням РБ ООН давно вже  завершена. Давно було підготовано і проект резолюції Ради Безпеки, додатком  і невід’ємною частиною якої проект Статуту Трибуналу. Цей проект статуту мав бути затверджений цією РБ ООН.

Але тепер, я думаю, складовою і невід’ємною частиною угоди зі створення трибуналу на основі міждержавної угоди між п’ятьма державами, які були представлені в цій слідчій групі, що презентує доповідь, має бути також бути  статут трибуналу і правила процедури трибуналу. Після підписання угоди і вступу її в дію міжнародний суд може приступити до роботи. Іншими словами, трибунал може бути сформований після набуття чинності цієї угоди. Можливо, ще знадобиться спеціальна процедура щодо призначення суддів, незалежних експертів.

Інша справа, що росіяни скажуть, що вони не визнають цей трибунал і відмовляться співпрацювати з ним. Але на сьогодні накопичена така маса фактів, що стосуються цього злочину, що трибунал може обійтися без співпраці з Росією.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати