Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Ми хочемо, щоб Україна отримала статус члена НАТО»

Американські конгресмени — про комбінацію «антипутінських засобів» і рецепт лікування росіян від «рашизму»
18 грудня, 10:10
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Днями в Україні побувала делегація Комітету у справах збройних сил палати представників Конгресу США на чолі з паном Майклом Роджерсом. «День» скористався можливістю напряму поспілкуватися з республіканцем Майклом РОДЖЕРСОМ і демократом Ріком ЛАРСЕНОМ, щоб дізнатися від них, чому із законопроекту про підтримку свободи України було вилучено статтю 7 — положення про надання нашій країні статусу головного союзника США не члена НАТО.

Майкл РОДЖЕРС: — Я не знаю, чому цей розділ вилучили. Але насправді ми хочемо, щоб Україна отримала статус члена НАТО. Тому я вважаю, що це не зовсім погано, що статус головного союзника було вилучено. І ми можемо всю енергію направити на те, щоб Україна стала членом НАТО.

Рік ЛАРСЕН: — У мене інший погляд щодо вилучення цього розділу. Можливо, у процесі підготовки законопроекту це було зроблено для отримання більшої підтримки для його ухвалення. Дискусії щодо надання статусу головного союзника не члена НАТО Україні могли продовжитися у Конгресі. Але те, що ухвалено, є свідченням сильної відданості США, зокрема готовності щодо продажу військових озброєнь Україні.

— У деяких наших експертів є побоювання, що Обама не підпише цього законопроекту. Що ви скажете?

Р. Л.: — Я вважаю, що він підпише його. Про це у нас була дискусія з вашими депутатами. Те, що президент не підписав законопроект упродовж кількох днів, нічого не означає у плані його відданості Україні. Мій персонал уже зв’язувався з Білим домом, і там дали зрозуміти, що президент підпише його.

М. Р.: — Я вірю, що президент підпише законопроект. У нього немає причин не зробити цього.

— Будапештський меморандум, під яким стоїть підпис США, не забезпечив територіальної цілісності України, тому в українців багато запитань до США, чи досить вони роблять, щоб допомогти Україні покласти край конфлікту на Донбасі і повернути Крим. Що ви думаєте з цього приводу?

Р. Л.: — На мою думку, США роблять багато саме зараз, щоб допомогти відновити територіальну цілісність України. Гляньте на режим санкцій, який президент Обама допоміг запровадити і долучити до цього ЄС. І подивіться, що зробив Конгрес, який ухвалив закон на підтримку свободи України. Тому США роблять досить багато, щоб відновити територіальну цілісність України.

М. Р.: — Дійсно, США зробили деякі позитивні речі. Але ми можемо і повинні зробити значно більше. І я вірю, що ми зробимо набагато більше, щоб зупинити російську агресію і відновити територіальну цілісність України.

«НАЙВАЖЛИВІША РІЧ, ЯКА ЗУПИНИТЬ ПУТІНА, ЦЕ РОЗВИТОК І ПОСИЛЕННЯ ДЕМОКРАТІЇ В УКРАЇНІ»

— На вашу думку, чи можуть зупинити Путіна санкції, чи треба вживати якихось інших заходів?

М. Р.: — Особисто я вважаю, що санкції не зупинять Путіна, тому потрібна сильна підтримка ЄС і США України: економічна та військова. Перш ніж він зрозуміє, що такий тип поведінки є неприйнятним ні тепер, ні в майбутньому.

Р. Л.: — Не думаю, що існує якийсь один засіб, який його зупинить. Потрібна комбінація засобів, і частиною цього є режим санкцій. На мою думку, у цьому контексті також є важливим закон про підтримку свободи України і те, що його буде супроводжувати. Ми вже ухвалили 75 мільйонів доларів на підтримку України в попередньому бюджеті. Я вважаю, що найважливіша річ, яка зупинить Путіна, це розвиток і посилення демократії в Україні. І США мають продовжити підтримку реформ у військовій, судовій, економічній сферах. Месидж українського народу є чітким — він хоче бути частиною Європи, хоче зв’язків із Заходом. І причому Путіну було чітко заявлено, що ніщо не зупинить українців на цьому шляху.

— Але ви, мабуть, чули, коли Порошенко, виступаючи у Конгресі, заявив, що не можна ковдрами зупинити Путіна...

Р. Л.: — Так, він це сказав. І більше того, додав, що в Україні не треба будувати демократію, а треба її захищати. І це дуже важливий момент. Цей месидж був не лише до американського народу, а також для росіян. Україна має демократію і робить усе, щоб її захистити. Але ви не можете захистити демократію лише воєнним шляхом, наша історія показує, що демократія розвивається продовженням використання її. І коли цей месидж зрозуміють росіяни, тоді вони змушені будуть відступити.

М. Р.: — Погоджуюся, що лише надання нелетальної зброї не достатньо. Потрібно надавати і летальну зброю, і економічну, і військову допомогу.

ПРО УМОВИ СПІЛЬНОГО ВИРОБНИЦТВА ОЗБРОЄНЬ

— Чи не настав, на вашу думку, час для наших країн спільно випускати озброєння?

М. Р.: — Звісно, це треба робити. Але українці мають зрозуміти, причому все населення, не лише керівництво, що без викорінення корупції ваша економіка не буде розвиватися. Закордонні компанії не будуть приходити в Україну, а навпаки, виходити з неї.

Р. Л.: — Я не буду конкретно говорити про сфери, але гадаю, що існують можливості для того, щоб американські компанії допомагали українським в оборонному секторі. Але американські компанії робитимуть це, коли вони відчуватимуть, що судова і юридична системи буде їх захищати від корупції. Згідно з нашою практикою, ми караємо компанії, які займаються корупцією за кордоном.

— Яке ваше враження про Україну, адже ви тут уперше?

Р. Л.: — Я можу сказати наступне. У Конгресі США — 435 округів, і серед них мій округ займає 9-те місце за чисельністю українців. Майже 10 тис. американців українського походження живуть у моєму окрузі. Перед тим як я від’їжджав в Україну, зустрів дві жінки, які працюють на заводі в моєму окрузі: Надю і Руслану. Я їм сказав, що збираюся в Україну. Вони почали плакати і сказали мені, щоб я передав від них привіт Україні. І сьогодні я зроблю знімки на Майдані і потім передам їм.

М. Р.: — По-перше, місто Київ виявилося значно більшим, ніж я очікував. І по-друге, я був дуже вражений чіткою позицією, яку висловлювали в Міністерстві оборони та члени парламенту щодо своїх проблем і їхнього бажання боротьби з корупцією.

ПРО РЕЦЕПТ ЛІКУВАННЯ РОСІЯН ВІД РАШИЗМУ

— Історія вже знала нацизм, сталінізм, а тепер і «рашизм». То як, на вашу думку, можна буде вилікувати російське суспільство від такого нового захворювання?

Р. Л.: — Не зовсім правильно говорити, що ми можемо вилікувати росіян. Наша увага має зосередитися на тому, як краще захистити Україну. І зрештою, з Росією найкраще можуть справитися самі росіяни.

М. Р.: — Для цього потрібна вільна преса. Росіяни ніколи не можуть дізнатися про добрі речі, якщо не матимуть доступу до повного спектра інформації, до того, що відбувається у світі. А зараз у них цього немає. Хоча вільна преса може бути обтяжливою для мене, я не хочу позбавлятися її, тому що вона важлива для існування демократії.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати