Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Не припускаймося помилки

Про чотири аспекти нової Європейської політики сусідства
28 березня, 13:28
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Європейський Союз вірить: його партнерство з Україною є надзвичайно важливим, і ми зацікавлені і надалі поглиблювати наші відносини. Протягом останніх десяти років наше партнерство з Україною розвивалося у рамках Європейської політики сусідства – ініціативи, що є фундаментом наших відносин з країнами, розташованими навколо кордону ЄС.

Однак не завжди Європейська політика сусідства була здатною реагувати на прагнення наших партнерів, що змінюються. У такий спосіб це не повністю слугувало інтересам самого ЄС.

Через це Євросоюз започаткував далекосяжний перегляд своєї політики. Високий представник ЄС із закордонних справ і безпекової політики Федеріка Моґеріні та Європейський Комісар з Європейської політики сусідства та перемовин про розширення Йоганнес Ган дали старт чотиримісячним консультаціям з нашими партнерами щодо подальшого шляху ініціативи.

Я вважаю, що під час перегляду нам слід звернути насамперед увагу на такі чотири аспекти:

1) По-перше, що ми можемо зробити для підвищення ступеня диференціації роботи з нашими партнерами? Деякі партнери на сході, включаючи Україну, покладаються на угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі; оскільки їхні масштаби ще не вичерпані, вони прагнуть більшого. Ми також маємо партнерів на півдні, які однаково прагнуть працювати з нами у рамках дуже вимогливих угод. І ми маємо низку партнерів як на сході, так і на півдні, які мають різні бажання щодо співпраці з нами. На додачу до цього, ми маємо розробити підхід, як працювати з сусідами наших сусідів.

Все це вимагає нових шляхів роботи. Ми маємо зробити більше, аби визнати, що наші партнери дуже різні. Різні не лише Схід і Південь, але й власне партнери, які знаходяться в одному регіоні на сході чи на півдні.

2) Це наближає мене до питання рівноправної участі. Ми ніколи не отримаємо найкращого від цієї політики доти, доки це партнерство не буде активно обрано двома сторонами – не стане партнерством рівних. Нова Європейська політика сусідства має відображати погляди і досвід наших партнерів. Також ми маємо гарантувати, що ми концентруємося на тих сферах, в яких кожна зі сторін має спільні інтереси.  

Я вважаю, що для досягнення значнішої рівноправності в участі серед наших партнерів, ми маємо досягти більш очевидних результатів з відчутними вигодами для їхнього населення. Люди, аби зрозуміти, чи політика виправдала себе, прагнуть бачити результати протягом короткого проміжку часу.

3) У такий спосіб мій третій аспект – акцент уваги. Я хочу відійти від чинної моделі, за якої ми намагаємося покрити дуже широкий діапазон сфер з кожним партнером. Для тих, хто хоче – і здатен, – ми повинні продовжувати вести широкомасштабну співпрацю, допомагаючи країні наблизитися до стандартів ЄС. Водночас віднайдімо для тих, хто не може – або не хоче з нами розвивати глибокі стосунки, – інші формати співпраці.  

Традиційно увага концентрувалася на торгівлі і мобільності. Я хочу, аби ми розглянули сфери, якими до цього часу нехтували, зокрема, енергетикою – нашою енергетичною безпекою і енергетичною безпекою наших партнерів; а також іншими загрозами – від організованої злочинності до заморожених конфліктів.

4) І, наостанок, ми повинні бути більш гнучкими. Це означає бути спроможними реагувати на обставини, що змінюються, та кризу, щойно вона виникає.

Це – лише кілька ідей, які ви можете знайти у консультаційному листі, що наразі розміщено на веб-сайті Представництва. Ми налаштовані проводити якомога ширші консультації, з метою створення політик, які реально відповідають поставленим цілям.

Деякі люди цікавляться, чи усі ці розмови про пошук інтересів означають, що ми позбуваємося наших цінностей. Відповідь буде чітка: ні. Розвиток демократії, верховенства права і захист прав людини є визначальними характеристиками Євросоюзу.

Я вважаю, що цінності, які є сутністю ЄС, також знаходяться у площині інтересів України. Я надам вам приклад. Верховенство права є ключовим елементом для заохочення іноземних інвестицій.  Незалежна судова система і система, в якій правосуддя є вільним від корупції, є не лише цінністю в собі, але й ключовим фактором в економічному розвитку країни, незамінним елементом створення середовища для зростання.

Не припускаймося помилки: наш теперішній і майбутній добробут глибоко взаємопов’язаний із умовами у ширшому регіоні. Розкриття повного потенціалу у відносинах з Україною, побудова більш стійких і міцних відносин з Києвом – зробить усі наші країни більш безпечними та кращими для життя.  

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати