Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Обама повинен підтвердити рішучу підтримку Україні в нинішньому протистоянні з Москвою»

Експерти «Дня» про очікування від зустрічі американського та російського лідерів в Нью-Йорку
25 вересня, 16:51
ФОТО REUTERS

Днями в британській пресі, зокрема в The Telegraph була опублікована стаття під назвою: «Заходу треба слідувати за Путіним». Автор цієї статті стверджує, що Заходу потрібно підтримати російські зусилля з урегулювання сирійського конфлікту, які є більш прагматичні і конкретні. «Якщо Путін хоче вести війну проти ІДІЛ ми повинні бути готові надати йому нашу повну підтримку», - такими словами завершується стаття.

Окрім того, все частіше в експертних колах говорять про те, що за наданням своєї допомоги у боротьбі з ІДІЛ російський президент буде вимагати послаблення позиції Заходу щодо українського питання.

Як відомо, США займали жорстку позицію щодо Сирії, а президент Обама навіть попереджав Путіна не поставляти озброєння та військ у Сирію. А російський лідер як раз все це зробив. То виникає питання чому у доцільності такої зустрічі президентів обох країн. А раз така зустріч відбудеться, то чи не стане українське питання ціною нових домовленостей Америки і Росії щодо вирішення сирійського питання. Чи можливий такий результат цієї зустрічі в Нью-Йорку, і що насправді має сказати Обама Путіну, зустрічаючись віч-на-віч?

«ЗАХІД НЕ БУДЕ ЖЕРТВУВАТИ УКРАЇНОЮ, ЧЕРЕЗ ТЕ ЩО ПУТІН ЗАРАЗ ВІДІГРАЄ ВЕЛИКУ РОЛЬ У СИРІЇ»

Джон ХЕРБСТ, екс-посол США в Україні, член Американської Ради, Вашингтон: 

Західна політика в Сирії нереалістична. Вона грунтується на тому, що повинна бути опозиційна сила, яка 1) має прийнятні для Заходу цінності і 2) також може вести успішну військову кампанію в Сирії. На даний момент єдині компетентні опозиційні групи це - ІДІЛ, Джабхат аль Нусра і Ахрар аль Шам. Аль Нусра це Аль Каїда. ІДІЛ це більш екстремістська група ніж Аль Каїда, а Ахрар аль Шам також салафіти. Західні зусилля, спрямовані на боротьбу з ІДІЛ і стримання режиму Асада приречені на провал.

Пан Путін має реальну, хоча і не легку для досягнення, мету. Він намагається зміцнити режим Асада, давнього клієнта Москви. Під тиском ІДІЛ позиції Асада ослабли в останні місяці, але не безповоротно. У короткостроковій і середньостроковій перспективі значне збільшення підтримки Росією зміцнить його. Якщо у цей період Захід і різні арабські країни вирішать, що вони можуть миритися з Баширом Асадом, або принаймні його режимом, то втручання Путіна в кінцевому підсумку може виявитися успішним. Якщо ні, тоді Путін може мати довгострокові проблеми.

 У кожному разі Захід не вітає втручання Москви. І Захід не буде жертвувати Україною, через те що Путін зараз відіграє велику роль у Сирії. Президент Обама, звичайно, буде говорити з президентом Путіним про Сирію. Важливо розвести американські та російські військові операції у цій країні. У той час як Сирія буде головною темою між двома президентами, Обама повинен також підтвердити нашу рішучу підтримку Україні в нинішньому протистоянні з Москвою.

Війна Путіна в Сирії змістила повідомлення про події в Україну на останні сторінки російських ЗМІ, що полегшує Кремля підтримувати бойове затишшя протягом останніх двох тижнів.

«Я сподіваюся, що Обама також зробить застереження російському президенту, якщо домовленості Мінськ-II проваляться через бездіяльність Росії, то Москву очікують додаткові санкції Заходу, а Україні буде надано велику фінансову та військову підтримку»

Стівен ПАЙФЕР, старший науковий співробітник Інституту Брукінгза, Вашингтон:

Ще належить з'ясувати, по кому росіяни будуть завдавати удари в Сирії – по ІДІЛ чи іншим елементам опозиції. У всякому разі тут лежить відповідь на ваші запитання.

 Дехто вважає, що Москва намагається створити компроміс між її діями в Сирії та України. Поки не ясно, як це буде працювати. Вашингтон, Лондон, Берлін і Париж все вельми критично ставляться до рішення Кремля розгорнути російські військові підрозділи в Сирії. Будь-який шанс для співпраці потребує розв'язання складних питань: як будуть розведені російські та західні військові операції? Проти  кого будуть спрямовані російські війська? Як будуть вирішені перешкода щодо ролі Асада? Яким є бачення щодо Сирії? Якщо відповіді на ці питання будуть знайдені, деяка співпраця може бути можливою, але це станеться лише через те. що сторони вважають співпрацю в своїх інтересах на Близькому Сході. Навряд чи це принесе бажаний результат для росіян, які намагаються спробувати «виторгувати» більш м’якішу позицію Заходу по Україні.

Білий дім заявив, що Україна буде головною темою порядку денного президента Обами, коли він зустрінеться з президентом Путіним. Тобто, так має бути. Я очікую, що Обама повторить те, що говорила канцлер Меркель: Росія повинна зробити свою частину, щоб у повній мірі Мінські домовленості було виконано, у тому числі за допомогою свого дуже значного впливу на «сепаратистську владу» в Донецьку та Луганську. Це є передумовою для ослаблення санкцій. Я сподіваюся, що Обама також зробить застереження російському президенту, якщо домовленості Мінськ-II проваляться через бездіяльність Росії, то Москву очікують додаткові санкції Заходу, а Україні буде надано велику фінансову та військову підтримку.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати