Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Сіндзо АБЕ: Японія готова розширювати партнерські відносини з новою Україною

05 червня, 09:53
ФОТО З САЙТА SAADDAHAQ.IN

Сьогодні в Україну з офіційним дводенним візитом прибуває прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе. Це буде перший у історії україно-японських стосунків візит глави японського уряду до нашої країни. Тим часом Японію вже відвідали три українські президенти і прем’єр-міністр. Фактично єдиним результатом цих візитів стало підписання в січні 2011 року українсько-японського глобального партнерства.

Напередодні візиту в прес-службі Президента України зазначили, що візит Сіндзо Абе напередодні саміту G7 стане потужним проявом твердої і всебічної політичної підтримки України.

«День» уже писав про те, які очікування української сторони від цього візиту в матеріалі «Потужний прояв підтримки України» в числі за 2 червня 2015 року.

Які очікування покладає на цей перший в історії стосунків між Україною і Японією Токіо і яким бачать у Країні Вранішнього Сонця наповнення конкретним змістом оголошене в січні 2011 року українсько-японське глобальне партнерство. Про це  в ексклюзивному інтерв’ю «Дню» — прем’єр-міністр Сіндзо АБЕ.

— Під час зустрічі в рамках АСЕМ у жовтні минулого року в Мілані Президент Порошенко запросив мене відвідати Україну якнайскоріше, і сьогодні я дуже радий бути першим із Прем’єр-міністрів Японії, хто зробить цей крок.

2012 року Японія і Україна відзначили 20-річчя встановлення дипломатичних стосунків. У ході цього візиту мені також дуже приємно приземлитися на летовищі Бориспіль — головній повітряній брамі України, термінал якої побудували за допомогою японського єнового кредиту.

«Україна одвіку близька для японців. У 1960-х, коли я ходив до початкової школи, один великий Екодзуна (борець сумо вищого рангу) на ім’я Тайхо, батько якого був українцем, став великою сенсацією в усій Японії. Тоді навіть з’явилася популярна приказка «Гігант, Тайхо, яєчня», яка показувала, що саме діти любили понад усе («Гігант» — це назва популярної в Японії бейсбольної команди)».

Україна одвіку близька для японців. У 1960-х, коли я ходив до початкової школи, один великий Екодзуна (борець сумо вищого рангу) на ім’я Тайхо, батько якого був українцем, став великою сенсацією в усій Японії. Тоді навіть з’явилася популярна приказка «Гігант, Тайхо, яєчня», яка показувала що саме діти любили понад усе (Гігант — це назва популярної в Японії бейсбольної команди).

Після проголошення незалежності України 1991 року, Японія й Україна, вже як партнерські країни, в яких є спільні цінності, співпрацювали для розвитку двосторонніх стосунків, а також із міжнародних та інших питань. Спільна заява про японсько-українське глобальне партнерство, оголошене 2011 року, ввібрала в себе результати такої співпраці, а також подальші напрями його розвитку.

Після цього, Україна зіткнулася з великими труднощами. Японія готова ще більше розширити партнерські стосунки з новою Україною, якій демократія зараз потрібна навіть більше аніж раніше. Що стосується японсько-української інвестиційної угоди, початок переговорів щодо якої було покладено в спільній заяві, за допомогою нинішнього уряду цей процес було прискорено, і завдяки цьому, угоду змогли підписати в лютому поточного року. З метою розвитку партнерських стосунків, Японія має намір ратифікувати його в найближчому майбутньому.

На цей раз, під час нашої зустрічі з Президентом Порошенком, я хотів би ще раз підкреслити, що Японія підтримує суверенітет і територіальну цілісність України, а також повністю підтримує реформи, реалізацією яких зараз займається Україна. Японія продовжить розвивати співпрацю з Україною в різних сферах і підтримувати реформи в Україні як на державному, так і на приватному рівні. Я хотів би також обмінятися думками про напрями подальшої співпраці, щоб це стало доброю можливістю підвищити рівень двосторонніх стосунків на основі взаєморозуміння і взаємодовіри.

Після руйнівного землетрусу на сході Японії, Японія отримала від українського народу щиру підтримку й допомогу. З вдячністю в серці, на цей раз Японія готова надати допомогу Україні для більшої реалізації її потенціалу, а також розвитку, як країни з багатим і забезпеченим народом.

Я щиро сподіваюся, що цей візит стане доброю можливістю ще більше поглибити дружній зв’язок між нашими народами.

— Пане Прем’єр-міністр, Україна вдячна за допомогу, яку Японія надавала нашій країні для подолання наслідків Чорнобильської катастрофи і зараз реалізує програму допомоги Україні у відновленні демократії на суму $ 1,8 млрд. Чи плануєте ви оголосити нові проекти фінансової допомоги Україні, враховуючи економічну кризу, чи буде Японія брати участь в інвестиційній конференції в Берліні на початку липня і восени у Вашингтоні?

Не лише для Європи, але і для всього світу, в тому числі Азії, дуже важливо, щоб Україна стала безпечною, стабільною і багатою країною. Для цього  потрібна не лише підтримка міжнародного співтовариства, але і зусилля самої України.

Враховуючи важливість таких чинників, як поліпшення економічної ситуації, відновлення демократії, а також просування національного діалогу й інтеграції країни, Японія має намір неухильно надавати заявлену допомогу максимального розміру — 1,84 мільярда доларів, щоб сприяти зусиллям України, направленим на реформи.

По-перше, з метою поліпшення економічної ситуації, торік Японія надала близько 100 мільйонів доларів для поліпшення платіжного балансу України. У подальшому планується надання додаткової грошової допомоги на суму 300 мільйонів доларів. Крім того, Японія також планує виділення кредиту в ієнах для проекту реконструкції Бортницької станції аерації. Це масштабний проект, який безпосередньо стосується життів 2,8 мільйона жителів міста Києва. В рамках даного проекту, з використанням новітніх японських технологій буде вирішена екологічна проблема столиці, яка існує вже багато років. Я дуже радий, що буде реалізований цей проект, який стане символом співпраці між нашими країнами.

По-друге, з метою відновлення демократії, на вибори до України були направлені спостерігачі, а Японським агентством міжнародної співпраці (JICA) надана технічна допомога у сфері управління. До Японії були запрошені народні депутати та державні службовці, які займаються питаннями боротьби з корупцією. Я сподіваюся, що за допомогою такого обміну фахівцями, японський досвід стане корисним  у процесі реалізації судової реформи в Україні.

По-третє, з метою просування національного діалогу й інтеграції в країні, Японія у співпраці з міжнародними організаціями реалізує ряд проектів, направлених на підтримку вимушених переселенців і відновлення східних регіонів. Окрім цього, була надана додаткова грошова допомога для збільшення штату спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

Для того, щоб Україна шляхом сміливих і комплексних реформ мала більшу стійкість  (resilience) і стабільність (sustainability), Японія у співпраці з іншими членами «великої сімки» та  всіма зацікавленими країнами продовжуватиме активно надавати підтримку  з метою подальшого зростання і розвитку України. 

Я чув, що Міжнародна конференція на підтримку України, яка відбулася у квітні цього року і в якій з японської сторони взяв участь Парламентський віце-міністр закордонних справ Кентаро Соноура, пройшла дуже успішно завдяки зусиллям українського уряду. Наскільки мені відомо, форуми, про які ви запитали, а саме інвестиційні бізнес-форуми, поки знаходяться на етапі планерування, але Японія готова розглянути всі можливості сприяння в майбутньому.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати