Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Теплий» прийом в Брюсселі

Як українці зірвали захід депутата Опозиційного блоку Нестора Шуфрича
25 березня, 18:03
Фото з ФБ користувача Anna Yavorska

Українські активісти влаштували акцію протесту під час прес-конференції депутата від Опозиційного блоку Нестора Шуфрича у Брюссельському прес-клубі. «Я завжди добре служу своєму господарю», «Я вкрав $235 млн. з України», «Брюссель не допоможе тобі врятувати свою репутацію!», – з такими плакатами прийшли демонстранти на захід. На відео, яке можна переглянути в інтернеті, модератор питає українців про мету їх протесту. Як пояснив один із них – стажер Центру європейських студій ім. Вільфреда Мартенса Віктор Артеменко, за допомогою своїх лобістів Шуфрич організовує заходи, на яких запрошує євродепутатів та західних експертів, щоб «відбілити» свою репутацію. Активісти також роздали всім присутні додаткові матеріали і поспілкувалися з присутніми журналістами.

«День» зв’язався телефоном з Віктором АРТЕМЕНКОМ і попросив його розповісти про деталі цієї акції:

- Два тижня тому до мене звернулася піар компанія SIC Group, офіс якої знаходиться в Києві, і  запропонувала організувати за тисячу євро кілька заходів для когось, хто приїжджає з Києва до Брюсселя. Окрім зустрічей, на яких мали би бути кілька євродепутатів та експертів, я ще мав організувати декілька прес-конференцій для цієї особи. Коли ж мені сказали, що це буде Нестор Шуфрич, то я сказав «до побачення». Утім, для ЄвроОптимістів – молодих і чесних, які вийшли з громадянського суспільства України – я би залюбки і без грошей на це погодився.

Тоді ми вирішили з українською громадою провести акцію, що нинішній Опозиційний блок – представники Партії регіонів Януковича і їм не раді в Брюсселі. А, по-друге, ми не дамо їм відбілювати свою репутацію через такі пропагандистські заходи, які проходять під назвою «прорив та виклики для України». Контент на них дуже простий: вони заявляють, що опозицію в Україні утискають, влада погана і народ їй не довіряє, а Опозиційний блок набирає більшу популярність серед населення.

З таким меседжем вони прийшли й цього разу промивати мізки європейській публіці. Я відвідував самі заходи, ставив запитання. Шкода, що деякі брюссельські експерти були обманом туди затягнуті – їм не сказали, що це буде. За рахунок імен організацій, які вони представляють, такі медіа як «Інтер», можуть висвітлити цей захід як «Нестора Шуфрича радісно прийняли в Брюсселі». На цій зустрічі було кілька євродепутатів,  серед яких Жан-Люк Шаффхаузер,  який їздив на так званий «референдум» в Донецьк. Ще там був експерт з Центру європейських політичних досліджень Майкл Емерсон. У нього я запитав: чому він допомагає Шуфричу відбілювати репутацію? На жаль, відповіді так і не почув, але йому було нічого відповісти.

Шуфрич також мав кілька закритих зустрічей з євродепутатами. Наступного тижня я буду зустрічатися з ними, щоб пояснити, чого ця людина хоче добитися.

Модератор дала право нам висловитися. Утім, було небагато людей. А після кілька журналістів підійшли до нас, щоб отримати коментарі.

Я поспілкувався з декількома європейцями, які прийшли послухати Шуфрича. Це – публіка з тих, кому за 50. Тобто, – люди з комуністичними поглядами, які мають сильні симпатії до Росії. Цю публіку ніколи не можна переконати в іншому. І такі люди ходять на подібні заходи, щоб поїсти. А молоді на заході Шуфрича не було – лише ми, українці, які прийшли протестувати.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати