Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Ви, українці, з гідністю боретесь за свою свободу»

Постійний представник США в ООН Саманта Пауер на лекції в Києві наголосила на важливості розвитку громадянського суспільства
12 червня, 12:45

11 червня українці вперше змогли безпосередньо послухати лекцію чи не найпопулярнішого у нашій країні американського дипломата – постійного представника США в ООН Саманту Пауер. Вона відома тим, що постійно і аргументовано доводить на засіданнях Ради Безпеки ООН порушення Росією всіх норм міжнародного права після анексії Криму та початку агресії на Донбасі. Уже крилатими стали її фрази: «Ми звикли жити в світі перевернутим з ніг на голову щодо України Росією». А на останньому засіданні РБ ООН пані Пауер, критикуючи чергову брехню російського представника, процитувала киянина Михайла Булгакова, який писав: «язик може говорити що завгодно, але очі ніколи не збрешуть».

На лекції у Жовтневому палаці Саманта Пауер продемонструвала чудову обізнаність з історією цієї будівлі під час Євромайдану, у якій знайшли прихисток протестувальники. Уся її промова була чіткою, аргументованою з наведенням багатьох прикладів і цитат. Окрім жорстких заяв на адресу Москви, Пауер згадала про українську корупцію й олігархів, а також – про незламність Надії Савченко, невтомність волонтерів, сміливість військових і про Василя Стуса

«Як було часто чутно на Майдані – Україна понад усе (говорить українською і ці слова публіка зустріла оплесками – Авт.). Сьогодні я хочу говорити про боротьбу українського народу, про те, що робив він на Майдані і про те, що треба зробити, щоб ті зусилля, які були закладені на Майдані, були успішними», – сказала Пауер.

«МАЙДАН – ЗРОБЛЕНИЙ В УКРАЇНІ»

Вона розвіяла міф поплічників Януковича та кремлівських вождів про «проплачений Заходом Майдан». «Ми чули багато міфів про Майдан, і один з них полягає в тому, що Янукович і його російські прибічники говорили про те, що Майдан був проплачений Заходом. Вони часто говорили про те, що Євромайдан був сфабрикований західними країнами, щоб повалити Януковича. А ми знаємо, що це не так. Він втік, і це призвело до демократичних виборів і до проведення реформ. Ми знаємо, що ці міфи викривають більше тих, хто їх створює і звідки вони йдуть – з Москви», – наголосила вона. «Але ми знаємо, що Майдан – зроблений в Україні, українцями, росіянами, кримськими татарами, християнами, мусульманами та євреями. Майдан був і досі залишається тим, що садовить вас, український народ, у крісло водія, який веде країну у майбутнє», – зазначила Пауер.

За її словами, процес реформ далеко не завершений, багато що належить зробити. «Дуже багато реформ здійснилися лише на папері, але на практиці ніхто не може сказати, що колосальні проблеми, на які спрямовані ці реформи, це: монополія олігархів, відсутність транспарентності, –розв’язуються неналежним чином. Хтось іде у відставку, але не під суд. Розслідування серйозних злочинів під час Майдану або в Одесі, на жаль, наштовхнулося на великі перешкоди не лише через брак компетенції, але і через брак бажання притягнути до відповідальності тих, хто вчинив ці злочини», – сказала вона.

Дуже часто, за її словами, люди розповідають про те, що відбувається тут в Україні без вашої участі. Це зауваження, мабуть, треба сприйняти у першу чергу нашій дипломатії, бо хто ж має краще за нас розповідати про події в нашій країні?

Пауер наголосила на тому , що для України є надзвичайно важливим розвиток громадянського суспільства. За її словами, також важливо, щоб український народ залучався до процесу реформ, «оскільки попри повільність реформ, потужність ваших противників і складність проблем, побудова системи нових правил залежатиме від того, що ви змусите уряд робити».

«КРЕМЛЬ НЕДООЦІНИВ БАЖАННЯ УКРАЇНЦІВ ДОВЕСТИ ДО КІНЦЯ ПРОЦЕС, ЯКИЙ ПОЧАВСЯ НА МАЙДАНІ»

Представник США в ООН вважає, що Кремль недооцінив бажання українців довести до кінця процес, який почався на Майдані – побудувати систему, яка відповідає їхнім бажанням, а не олігархам чи Москві. «Саме це бажання завершити цей процес і лежить в основі того, що ви досягли і побудова системи нових правил ніколи не буде залежати від того, що робить ваш уряд, а радше від того, що ви змушуєте його робити», – вважає Пауер.

Вона також підкреслила, що в Україні пройшли чи не найбільш справедливі вибори до Верховної Ради. «У парламент прийшло багато нових облич: журналістів, правозахисників, тих, хто відстоює прозорість. І зараз саме вони в парламенті відстоюють реформи. Саме вони разом з громадянським суспільством наполягають на більшій прозорості», – сказала Пауер.

Жорстко розкритикувавши те, що відбувається в Росії, зокрема ухвалення закону про засекречення смертей військових у мирний час і придушення неурядових організацій, вона наголосила, що саме це прагнення України – реформувати себе, і становить загрозу російській моделі.

«Вибір не може бути чіткішим. Система, у якій лідери служать людям, проти системи, у якій лідери вважають, що люди служать їм. Система, де людям довіряють, надають повноваження проти системи, де панує страх і репресії проти людей. Система прав проти системи фаворитизму. Система, у якій будуть незалежні інституції, стримування влади проти системи, у якій все це заперечують», – сказала Пауер.

«США БУЛИ З УКРАЇНСЬКИМ НАРОДОМ З МОМЕНТУ, КОЛИ ПЕРШІ ХОРОБРІ ПРОТЕСТИ РОЗПОЧАЛИСЬ НА МАЙДАНІ»

За її словами, український народ не єдиний у своїй боротьбі, інші народи у світі також зіштовхнулись із подібними перепонами: корумпованими політиками, корумпованими інституціями, потужними олігархами і навіть агресивними сусідніми країнами, які мають намір втручатися в їхні суверенні справи. «І ці народи спостерігають за вами. Вони беруть уроки з вашого протистояння на Майдані, вчаться з боротьби, яку ви ведете зараз, щоб будувати демократію з низу до верху. І всі ці автократи, клептократи та олігархи у чужоземних країнах також спостерігають за вами і очікують, що ви зазнаєте невдачі», – наголосила Пауер.

«Але знайте, – продовжила вона, – ви не одні. США були з українським народом з моменту, коли перші хоробрі протести розпочались на Майдані, коли перші «зелені чоловічки» появились у Криму та на Донбасі. Ми ніколи не залишали вас і не збираємося покидати зараз. Складностей і перепон багато і ваш шлях до змін довгий. США вірять, що ваша боротьба має резонанс далеко за вашими суверенними кордонами і ми віримо, що не має більш глибшої справи, як справа людської гідності, тому не має більш важливого заклику, ніж заклик: гідність, гідність, гідність (українською мовою)».

«ТАКА СТІЙКІСТЬ І ГОТОВНІСТЬ БОРОТИСЬ ЗА СВІЙ ГОЛОС, Є ЧАСТИНОЮ УКРАЇНСЬКОЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ СПАДЩИНИ У ВАШОМУ ДНК»

«І якщо тиск буде нестерпний зважте на наступне: кожен хто ставив проти вас на даний момент виявився неправим. Ці люди думали, що ви покинете Майдан, якщо вам будуть погрожувати чи арештовувати, якщо вас будуть бити бандити чи стріляти снайпери. Ці люди думали, що ваш дух буде зламано після окупації Криму, чи вірили, що ви не будете боротися і захищати власну територію від зовнішніх нападників, що суворі труднощі, завданні постійною агресією, звалять вас. Але цього не сталось, ви точно не зламані. Така стійкість і готовність боротися за свій голос чи то проти внутрішнього гнобителя чи то зовнішнього окупанта, є частиною української національної спадщини у вашому ДНК. Це спадщина українських селян, комірників, вчителів, які ризикували життя, не виконуючи накази центрального уряду віддати свої запаси зерна під час Голодомору, вирішили поділитися зі своїми голодними сусідами. І це спадщина великого українського поета дисидента Василя Стуса, книги якого були заборонені. Він провів 23 із 47 років у тюремному таборі і помер після голодування. І все своє життя Стус відмовився мовчати і продовжував писати і говорити про те, що він бачив довкола незалежно від того які це могло мати наслідки. І ось його слова: «Ти можеш кровоточити, бути розірваним на шматки, але ти є сильним і непокірним і з гордістю борешся за свободу».

Українці досі кровоточать від болю, і агресивний сусід мабуть намагається розірвати вашу країну на шматки. Але ви, починаючи від відданих волонтерів як Анастасія Марченко і великих борців, як Надія Савченко, волонтерів з «Восток SOS», робітників на коксохімічному заводі в Авдіївці – є сильними і непокірними. Ви, українці, з гідністю боретеся за свою свободу. А якщо ви стоїте разом, то жоден клептократ чи олігарх, чи іноземна держава не зупинять вас», – закінчила виступ Пауер. 

Під час відповідей на запитання, вона зазначила, що санкції США проти Росії будуть залишатися в силі допоки Крим не буде повернуто Україні і США будуть і далі пояснювати що у Криму відбувається порушення міжнародного права, прав людини, залякування громадян так званою новою владою. 

«САНКЦІЇ ПОТРЕБУЮТЬ ЧАСУ, ЩОБ ВЛУЧИТИ У НАЙБОЛЮЧІШЕ І ЗМІНИТИ НАМІРИ ТОГО ЧИ ІНШОГО ЛІДЕРА»

Відповідаючи на питання про шляхи позбавлення Росії постійного членства в РБ ООН, щоб вона не мала права вето при розгляді питань на засіданнях Радбезу ООН, пані Пауер пояснила, що Рада Безпеки зараз не в змозі виконувати покладені на неї зобов'язання, але можна використовувати інші механізми.

За її словами, мова йде про те, що США разом з партнерами та союзниками з Європи можуть домовитися щодо запровадження санкцій, що змушує Росію переглядати свої плани. Дипломат висловила переконання, що існує необхідність щодо знаходження обхідних шляхів у вирішенні таких питань, як врегулювання ситуації в Україні.

Пауер зазначила, що Росія застосовує право вето у Радбезі ООН не тільки у випадку України, а й у ситуації з Сирією, для прикладу у зв'язку з відмовою засудити застосування сирійською владою хімічної зброї.

Мінську угоду Саманта Пауер називає «неідеальним пакетом домовленостей», який однак посприяв тому, щоб людських трагедій було менше. Вона вірить у санкції, а скептикам нагадує приклади з недавньої історії. «Санкції – це неприємна річ. Ви би ніколи не стали свідками санкцій, якби не жахливі дії, до яких Росія вдалася в Україні, – зазначила Пауер. – Але санкції потребують часу, щоб влучити у найболючіше і змінити наміри того чи іншого лідера. Ми бачили це на прикладі колишньої Югославії, на прикладі Сербії. Тоді всі казали: санкції не працюють, вони не стримують сербську агресію. Але зрештою вони відіграли ключову роль у зміні намірів агресора».

Якщо Росія буде продовжувати порушувати суверенітет і територіальну цілісність України, США будуть підвищувати плату для Росії, наголосила Пауер.

КОМЕНТАРІ

«УКРАЇНЦІ ПОКАЗАЛИ СВОЮ ЗДАТНІСТЬ ЗГУРТУВАТИСЯ, ЙТИ ДО ЗМІН: ТЕПЕР ЧЕРГА ПАРТНЕРІВ»

Сергій СОЛОДКИЙ, заступник Директора Інституту світової політики, Київ: 

– Промова Саманти Пауер — це промова-натхнення. Її головна ідея: українці довели всьому світу свою волю до перемоги, показали прагнення змінювати світ навколо себе. Українці змістили клептократичний режим Януковича, українці зупинили путінську воєнну машину, українці не дають спокою нинішнім можновладцям, які, на жаль, не усвідомили ваги і історичності моменту. Із вуст пані Пауер пролунало багато слів підтримки на адресу українців, багато щирої похвали, багато закликів продовжувати свою нескінчену битву і надалі — передовсім йшлося про реформаторське поле бою. Українській владі, вочевидь, варто дослухатися до сигналів «між рядків» —  терпіння західних партнерів не безмежне. Це чи не головний сигнал американки Пауер (Power) українській «пауер» (power — з англійської «влада», але з маленької літери). Пауер — професійний спікер, сильний дипломат. Багатьом українцям знайома гостра слово і завжди аргументована американка із засідань РБ ООН. 

Бракувало, певно, в останньому виступі Пауер конкретних прикладів про те, як західні країни вже підтримали і ще підтримають Україну. Українці показали свою здатність згуртуватися, йти до змін; тепер черга партнерів.

«…В США Є СВІЙ ПЛАН ЩОДО ПІДТРИМКИ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ЦІЛІСНОСТІ УКРАЇНИ»

Тарас Березовець, політолог:

– Саманта Пауер – старший радник президента Обами з питань зовнішньої політики й очолює департамент міжнародної безпеки в Раді національної безпеки. Це – одна з найбільш впливових людей в адміністрації нинішнього президента США. Вона – по-суті, друга людина після державного секретаря, відповідальна за визначення політики США в Україні. Саманта Пауер має надзвичайний вплив на визначення зовнішньої політики США. Адміністрація Обами надсилає до нас високопоставлених дипломатів та політиків, щоб засвідчити свою підтримку Україні. З книжки Саманти Пауер, присвяченої явищу геноциду, зрозуміло, що для неї права людини – абсолютний пріоритет. Переконаний, що її участь в 33 засіданнях Ради безпеки ООН, мала велике значення й привернула увагу уряду США та тамтешньої громадськості до української проблеми. Під час виступу в Києві Саманта Пауер чітко констатувала, що в Америки є свій план щодо України, щодо підтримки нашої територіальної цілісності на Донбасі та в Криму. З її промови мені найбільше запам’ятались слова, про те, що жодна з цивілізованих країн в світі не вірить сьогодні російській пропаганді. «В Росії фактично закривають всі неурядові організації. Хто є більшим іноземним агентом – російське громадянське суспільство, чи російські солдати, які приходять на Донбас вбивати українських громадян?» – запитує Саманта Пауер. Це дуже важливі слова. Нещодавно «Велика сімка» ухвалила знакове рішення щодо запровадження нових санкцій стосовно Росії. Переконаний, що Саманта Пауер також доклала зусиль для його ухвалення.

«МІЖНАРОДНІ ІНСТИТУЦІЇ МАЮТЬ БУТИ БІЛЬШ ЗУБАСТІШИМИ»

Ірина Геращенко, народний депутат України:

– Приїзд Саманти Пауер мав на меті кілька завдань. По-перше, це – підтримка України. По-друге, своєрідний майстер клас з публічної дипломатії та публічної політики, що також важливо для нашої політичної еліти, дипломатів, студентів. Для України сьогодні мають велике значення слова щодо невизнання анексії Криму, щодо продовження формування своєрідної світової коаліції проти агресії РФ. Однак, відповідаючи на запитання, пані Пауер також визнала, що Рада безпеки сьогодні не здатна в повній реалізувати свої повноваження. Фактично, її механізми заблоковані через постійні вето з боку Росії. Чимало Саманта Пауер сказала й про реформи, які має здійснити сама Україна, але мені здається, що слід говорити також про необхідність реформи міжнародних інституцій, зокрема Ради безпеки ООН. Адже агресивна позиція Росії несе загрозу не лише Україні, а й усьому світу. Міжнародні інституції вже почали трансформуватися у зв’язку з цим, але хотілося, щоб вони мали більше впливу й були «зубастішими».

«УКРАЇНА ЧИМРАЗ БІЛЬШЕ СТАЄ ЧАСТИНОЮ СВІТОВОГО ПОШУКУ ГІДНОСТІ ТА ПРАВДИ»

Борис Ґудзяк, єпископ Української Греко-католицької церкви:

– З промови Саманти Пауер я б виділив своєрідну заохоту українців. Звичайно, нам сьогодні не потрібно пояснювати, що відбувається в Україні, але важливо, що у світі також це розуміють. Під час виступу вона наводила приклади українців, які попри все не здаються й долають різні труднощі. Говорила також про Майдан. Зараз ми переживаємо дуже непростий час. Те, що відбувається в Україні, промовлятиме до світової аудиторії ще дуже довго. Ми живемо в час глобальних радикальних змін. Проблеми є не лише в нас, але й на Заході. Це і ставлення до сім’ї, суперечки з приводу людської природи. Зустрічі, на зразок нинішньої – дуже важливі. Але потрібно, щоб вони були обопільними. Сподіваюся, що голоси України також будуть почуті в Америці та Європі. Наші традиція, досвід, віра, церковне життя можуть стати для них великим джерелом натхнення і переосмислення. Україна чимраз більше стає частиною світового пошуку гідності та правди. Ми бачимо, що ні дипломатичні, ні економічні, ні мілітарні декларації не зупинили російської агресії. Але на Майдані також ніхто не міг передбачити, що буде далі. Ми живемо не лише людськими міркуваннями, але й вірою в Бога, який воплотився у цей світ, який діє і є зангаажованим в нашій історії. Слова на захист України в Раді безпеки ООН є дуже важливими. Переконаний, що ефект різних зусиль у різних куточках світу, зокрема й ефект нашої стійкості, дій, молитов та віри є кумулятивним. Я вірю в перемогу правди, справедливості та гідності.

«ЧАС ПОПЕРЕДЖЕНЬ МИНУВ. СЛІД ПЕРЕХОДИТИ ДО НАЙБІЛЬШ ЖОРСТКИХ ЕКОНОМІЧНИХ САНКЦІЙ»

Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу:

– Виступ Саманти Пауер свідчить про послідовну позицію США щодо України та Криму зокрема. США ніколи не погодяться на анексію Криму. Санкції можуть бути зняті лише після його повернення у склад України. ЄС змушений також орієнтуватися на цю позицію. Ми повинні подякувати не лише США, а й Німеччині, Великобританії та Канаді. Переконаний, що Росії все ж доведеться дотримуватися міжнародних правил гри. Водночас складається враження, що ще не всі механізми, які можуть наблизити цей час, були задіяні. Нещодавно в інтерв’ю Саманта Пауер сказала: «Якщо Росія й далі порушуватиме територіальну цілісність України та не дотримуватиметься міжнародного права, то ціна за це для неї зростатиме». Я не дуже розумію такий формат попереджень, адже Росія чинить саме так вже більше року, що призвело до смерті тисяч людей й може призвести до катастрофи в Криму. Як на мене, нині слід переходити від чергових попереджень до найбільш жорстких економічних та фінансових санкцій, зокрема відімкнути Росії SWIFT та на який час відмовитись від їхньої нафти. Звичайно, дипломатичні заходи дуже важливі, адже єдина альтернатива – це війна. Але вони можуть бути ефективними лише вкупі з економічними діями. Час попереджень минув. Хоча на сході сьогодні, на жаль, вбивають людей, а в Криму поки що до цього ще не дійшло, не можна погоджуватися на пропозиції Росії вирішити одну проблему за рахунок іншої (вони вже лунають в неофіційному форматі). Росія намагається затягувати час, тримати Захід та Україну в напружені, щоб зрештою всі втомилися. Але прийняття такого рішення стане новою міною для майбутнього Європи та світу. У ХХ століття людство вже проходило через це.

Роман ГРИВІНСЬКИЙ, «День»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати