Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ЄС може збільшити Росії «плату» за агресію

Ролан ФРОЙДЕНШТАЙН — про грецький чинник у прийнятті санкцій проти Росії
29 січня, 18:58
ФОТО REUTERS

Останні події на Донбасі, зокрема обстріл 24 січня бойовиками житлових кварталів у Маріуполі, внаслідок якого загинуло понад 30 осіб, викликали великий резонанс на Заході. У вівторок глави держав та урядів країн-членів Євросоюзу у заяві доручили Раді ЄС із закордонних справ на засіданні 29 січня опрацювати можливі подальші обмежувальні заходи проти Росії. Але після приходу до влади в Греції лівого уряду і заяви нового прем’єра, що текст цього документа не був узгоджений з Афінами, багато експертів ставлять під сумнів можливість посилення санкцій проти Москви.

«День» звернувся до заступника директора Центру Мартенса, мізкового центру Європейської народної партії, Брюссель, Ролана ФРОЙДЕНШТАЙНА з проханням розповісти, чи вплине зміна влади в Греції на ухвалення нових посилених санкцій проти Росії і якою за даних обставин має бути стратегія Заходу.  

«ЗАЛУЧИТИ ГРЕЦІЮ ДО ПІДТРИМКИ НОВИХ САНКЦІЙ БУДЕ ВЕЛИКОЮ ПРОБЛЕМОЮ»

— Справа в тому, що міністри ніколи не планували стратегічних санкцій, як це було зроблено під час третього раунду в липні минулого року після збиття  малайзійського авіалайнера. Все, що вони планують — це санкції, спрямовані на окремих осіб, зокрема замороження їхніх активів та заборона на в’їзд. Це означає, що, можливо, буде основа для компромісу з грецьким урядом, який заявив, що може виступити проти санкцій чи повністю ветувати нові санкції. Але не можна бути на 100% певним у цьому. Зрозуміло, що новий грецький уряд хоче бути якомога дружнішим до Росії. Існують зв’язки між партією СІРІЗА та Кремлем, а також між меншим партнером коаліції «Незалежні греки» і Кремлем. Новий міністр закордонних справ Греції Нікос Котзіас товаришує з Олександром Дугіним. І це має нас хвилювати. Я не можу сказати, що точно станеться під час засідання Ради міністрів закордонних справ ЄС сьогодні. 

Навіть після сильної заяви Ради міністрів у вівторок про необхідність посилення санкцій проти Росії?

— Справді, це була сильна заява. Але ми дуже стурбовані, що зараз консенсус у Євросоюзі виглядає слабшим. Я не маю жодної ідеї, як саме це відіб’ється на питанні щодо нових санкцій. Але цілком певен, що залучити Грецію до підтримки нових санкцій буде великою проблемою.

«У НАС КІЛЬКА ТИЖНІВ, ЩОБ ЗНАЙТИ НОВИЙ КОНСЕНСУС У ЄС»

— Зрозуміло, що, скоріше за все, через блокування Афін ЄС не вдасться запровадити нові санкції навіть обмежені, як це пропонують у проекті рішення Ради міністрів закордонних справ. А чи зможе Греція, скориставшись правом вето, скасувати існуючі санкції ЄС проти Росії?

— Це юридично і технічно неможливо. Санкції, які зараз діють, залишатимуться в силі упродовж одного року після їхнього ухвалення. Перший раунд санкцій проти індивідів було ухвалено у березні і квітні 2014 року. Відтак може йтися про їх продовження у березні-квітні 2015 року.

Звісно, Греція може проголосувати проти. Але це матиме значною мірою символічне значення. Тому що ці санкції практично не мали жодного впливу. А ось санкції, які справді мали болісний ефект на російську економіку і особливо на банківський сектор, ухвалювали у липні 2014 року. Перегляд їх продовження може відбутися лише в липні 2015 року. Тому у нас є кілька місяців, щоб знайти новий консенсус у Європейському Союзі. Сподіваюся, що так і станеться.  

А чи матиме вплив на рішення Ради міністрів закордонних справ ЄС заклик президента Обами та канцлера Меркель посилити санкції проти Росії та збільшити допомогу Україні?

— Після односторонньої ескалації насильства в Донецьку минулого тижня, ракетного удару по Маріуполю та його околицях минулими вихідними стало абсолютно очевидно, що це не ескалація обох сторін, а саме підтримувані Росією сепаратисти розпочали захоплювати більше території і використовувати більше артилерії особливо проти цивільного населення. І в усіх цих випадках не було зафіксовано причетності українських Збройних сил. Це була очевидна одностороння ескалація насильства. Тому у своїх заявах Обама і Меркель наголосили, що російський уряд, який контролює ситуацію на Донбасі, продовжує порушувати основну найважливішу частину Мінських домовленостей.

Чи будуть, на вашу думку, США діяти односторонньо, якщо міністри в Брюсселі не дійдуть згоди щодо посилення санкцій проти Росії?

— Думаю, що Сполучені Штати будуть діяти незалежно від того, що вирішить Європейський Союз.

«РОСІЯ ЗАЦІКАВЛЕНА У ВІДНОВЛЕННІ ІМПЕРІЇ, У ДЕСТАБІЛІЗАЦІЇ УКРАЇНИ, У ПОСЛАБЛЕННІ ЄС І НАТО»

— Чи зрозуміли вже в Європі справжню мету Путіна щодо України?

— Це — велике питання. Я б сказав, ні. У Європі цього повністю не зрозуміли. Бо ми досі чуємо тут заклики до російського уряду реалізувати Мінські домовленості. І якщо ці заклики є серйозними, то вони базуються на неправильних аргументах, що Росія зацікавлена в мирі та стабільному розвитку країн, з якими вона межує. Насправді це не так. Між іншим, два тижні тому це було сформульовано у проекті документа Фредеріки Могеріні, у якому перераховували інтереси Росії та ЄС. І серед російських інтересів були формальні речі, зокрема те, що Росія зацікавлена у знятті санкцій, у співпраці з ЄС тощо. Але, боюся, це неправда. Росія зацікавлена у відновленні імперії, у дестабілізації України, у тому, щоб її сусіди боялися РФ. Окрім того, Росія зацікавлена у послаблені ЄС і НАТО. А в документі зовсім не йдеться про такі інтереси Росії, і без цього картина є неповною.

Якими тоді мають бути дії ЄС і США, щоб Росія відмовилася від агресії, іншими словами, відіграла все назад?

— Ніщо не може зупинити Росію чи змусити її відіграти все назад найближчим часом. Все, що ми можемо зробити, це збільшити плату Росії за агресію. Ми також маємо чітко заявити Росії та іншим країнам, як-от Китаю, що Захід не готовий залишити без відповіді агресію проти інших суверенних держав. На мою думку, у довгостроковій перспективі буде ефект впливу санкцій на Росію, ми його вже бачимо. Російська економіка перебуває у складному становищі, значною мірою через власні проблеми, але санкції, звісно, погіршили ситуацію. Я думаю, що настане момент, коли росіяни почнуть більше дивитися в холодильник, ніж у телевізор. Іншими словами, вони перестануть вірити у «Новоросію» — євроазійську безглузду пропаганду і побачать: те, що досі їм подобається в Путіні, у майбутньому не наповнить їм холодильники. І коли вони це зрозуміють, ми будемо говорити про зовсім іншу ситуацію.

Чи можете ви спрогнозувати, коли завершиться конфлікт на Донбасі?

— Це займе багато часу. Ми очікуємо на тривалий конфлікт з Росією, який має військовий, економічний, політичний, психологічний і культурний компоненти. І Захід має діяти разом, щоб протистояти російській агресії, яку ми одного дня подолаємо.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати