Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Європейський тест для Джеба Буша

Про очікування від візиту в Німеччину, Польщу та Естонію одного з кандидатів у президенти від Республіканської партії
09 червня, 17:42
ЦЬОГО ТИЖНЯ БУШ ВІДВІДАЄ ТРЬОХ СОЮЗНИКІВ США, ЯКІ ВИСТУПАЮТЬ «НА ЛІНІЇ ФРОНТУ» ПРОТИСТОЯННЯ З РОСІЄЮ ЩОДО КОНФЛІКТУ В УКРАЇНІ / ФОТО РЕЙТЕР

9 червня один з головних кандидатів у президенти США від Республіканської партії екс-губернатор штату Флорида Джеб Буш розпочав турне в Європу. Це буде його 90 закордонна поїздка після того, як він покинув посаду губернатора у 2007 році. Але цього разу вона має особливе значення, адже саме після відвідин трьох країн: Німеччини, Польщі та Естонії, наступного понеділка наймолодший представник у династії Бушів офіційно оголосить про початок своєї президентської кампанії.

Оглядачі відзначають, що завдяки цьому європейському турне Джеб Буш сподівається посилити свою заявку на президентство у США. Але це буде дуже непросто, оскільки його старшого брата Джорджа Буша в Європі вважають найбільш непопулярним президентом США після Другої світової війни.

З іншого боку у Німеччині дуже добре ставляться до його батька — Джорджа Буша. Адже саме йому німці завдячують тому, що після падіння Берлінської стіни Німеччина змогла об’єднатись всупереч спротиву Франції та Британії.

Тим не менше, враховуючи таке суперечливо тло, Джеб Буш сподівається представити себе як найбільш значимого і кваліфікованого кандидата у президенти від Республіканської партії. Іншими словами, ця для нього поїздка — шанс продемонструвати свою багатозначність, і посилити свою критику зовнішньої політики Барака Обами/Гілларі Клінтон.

Як сказав у коментарі POLITICO один із зовнішньополітичних радників Буша, мета цієї поїздки відновлення наших альянсів і важливість лідерства Америки на світовій арені, яке базується на цінностях.

А сам маршрут Буша вказує, що фокусом цього європейського турне буде Росія, складна проблема, яка підкреслює головний аргумент його зовнішньої політики: що підхід Обами дозволив появу більш войовничого Володимира Путіна, відчуження союзників США і зробив світ менш безпечним, зазначає видання.

У Берліні Буш проведе два дні. На вівторок у нього заплановано виступ на важливій економічній конференції, яку організовує ХДС і на якій передбачається участь німецького канцлера Ангели Меркель та глави Google Еріка Шмідта. Важливим нюансом тут є і те, що Буш виступатиме перед Меркель. І до того ж значенню цього візиту додають заплановані зустрічі Буша з міністром фінансів Вольфгангом Шойбле і міністром закордонних справ Франком-Вальтером Штайнмаєром.

На думку оглядачів, Буш значно краще почуватиметься у двох наступних країнах: Польщі та Естонії, які колишній глава Пентагону Дональд Рамсфелд назвав «новою Європою» і які не чинили такого різкого спротиву війні в Іраку і Джорджу Бушу як країни зі «старої Європи».

Під час візиту до Польщі Джеб Буш візьме участь у круглому столі Фундації польсько-американської свободи, а також зустрінеться з високопоставленими польськими урядовцями і обговорить з ними ситуацію щодо підтримки України. У Варшаві Буш зустрінеться з новообраним президентом Польщі Анджеєм Дудою, який виступає за посилення присутності НАТО у прикордонних з Росією країнами.

Останньою зупинкою у цьому турне буде Естонія, яку він збирається похвалити за інноваційну економіку, яку стимулюють високі технології і яка, на думку Буша, є результатом обмеженого державного регулювання. У графіку Буша є відвідини бізнес-конференції електронна-Естонія та зустріч з президентом Тоомасом Хендріком Ільвесом.

«Цілком імовірно, Буш зробить сильну заяву про більшу відданість США обороні наших східноєвропейських союзників і щодо можливого постійного розміщення американських військ, які межують з Росією, чого не бажають робити ні Обама, ні Меркель», сказав в коментарі «Дойтче велле» директор політології в Університеті Санкт-Галлена Джеймс Девіс.

«Ви побачите кандидата, який готовий відновити наші союзи, які дещо послабли», — сказав POLITICO інший радник Буша, — «це союзники по НАТО і ми повинні бути готовими захищати їх».

Зараз рано говорити, наскільки успішним буде це європейське турне для Буша. Але треба згадати, що у 2008 році тоді ще кандидата у президенти Барака Обаму приймали у Берліні як зірку. І після його виступу біля колони перемоги Європу охопила Обамоманія. Барака прийняла у своїй канцелярії Меркель, але вона не дозволила йому виступити біля Брандербурзьких воріт.

Інший кандидат у президенти від Республіканської партії Мітт Ромні навпаки змарнував можливості від турне по Європі. Перебуваючи в Лондоні, він став повчати британців як проводити Олімпійські ігри. В результаті, за словами Девіда Кемерона, об’єднав проти себе всіх британців.

«ВІН ПОВЕРНЕТЬСЯ ЩЕ З БІЛЬШ РАДИКАЛЬНО ЧІТКИМИ ПОГЛЯДАМИ НА СВІТОВУ СИТУАЦІЮ, ЯКА СКЛАЛАСЯ НА СЬОГОДНІШНІЙ ДЕНЬ»

Юрій ЩЕРБАК, екс-посол України в США, Канаді та Ізраїлі, Київ:

— По-перше, мушу сказати, що свого часу, коли я був у гостях у старшого Буша, екс-президента Сполучених Штатів, то познайомився з Джебом Бушем. Він на мене справив дуже позитивне враження своєю комунікабельністю. Джеб молодший від свого брата Джорджа і відзначався такими рисами, які більш притаманні американським політикам. Він тоді був губернатором штату Флорида.

Джеб Буш має великий досвід, бо Флорида це дуже складний штат. І бути губернатором там непросто через полі етнічний склад, різні конфлікти, там існує мафія. Тому він там досить популярний на Флориді.

Що стосується його виборчих перспектив, то я маю досить такий скептичний погляд на це. Річ у тім, що демократичні традиції у Сполучених Штатах відкидають створення таких династій. Тому що вже навіть за американськими мірками це великий перебір. Після батька син був президентом і при чому у не найвдаліший період історії США. І тепер знову Буш. Тому одне прізвище буде відлякувати від нього дуже велику частину демократично налаштованих виборців. І думаю, що спогади про війни, які розпочинав його старший брат під час свого президентства, також не вплинуть позитивно на настрої виборців.

Але дуже добре, що він їде сюди для ознайомлення з ситуацію на місці. Тому що в Польщі та Естонії йому достатньо дадуть інформації щодо дій Росії, щодо загроз, які становить зараз Росія для Європейського Союзу. Джеб Буш належить до числа тих жорстких політиків, які не приймають всю цю ситуацію з Росією, яка намагається знову стати домінуючою силою на континенті. Ясно, що інформація почерпнута ним у Польщі, Естонії та Німеччині буде використана в його риториці, що звичайно буде впливати на настрої американського суспільства і на настрої в Конгресі США. Ми знаємо, що Республіканська партія займає непримиренну позицію щодо російської агресії. Вони називають речі своїми іменами і не бояться цього. І я переконаний, що риторика Джеба Буша після його поїздки до Європи і ознайомлення з ситуацією на місці, також буде достатньо жорсткою і впливатиме на настрої американського суспільства. Це дуже важливо, бо американське суспільство дуже мало цікавиться зовнішньополітичними сюжетами. Часто вони не розуміють, що відбувається і те, що ще один кандидат в президенти повернеться збагачений європейським досвідом і розумінням насправді ситуації, яка досить драматично складається в Європі. Це буде дуже позитивний факт, тому що Буш розповідатиме суспільству, що відбувається і яким чином Росія втягнута в агресивні дії. Так що я оцінюю в цілому позитивно його візит до Європи.

— Ви сказали про одну династію  — Бушів, але з іншого демократичного табору цілком імовірно буде балотуватись у президенти представниця іншої династії Клінтонів — Гілларі, чоловік якої Білл двічі обіймав посаду хазяїна Білого дому. То як може завершитися така дуель династій?

— На сьогоднішній день демократи складають більшість. Демографічні дослідження і соціологічний зріз показують, що напівсоціалістичні настрої зростають в американському суспільстві. І демократи у цьому плані мають певну перевагу. Інша перевагу буде полягати в тому, що демократи висунуть єдиного кандидата і не будуть розпилювати свої сили поміж кількома кандидатами і не виключено, що таким кандидатом стане Гілларі Клінтон.

Перспектива мати першого президента жінку у Білому домі цілком вписується у феміністську філософію Демократичної партії та гендерну політику цієї партії, яка очевидно відповідає настроям більшості американського суспільства. Чому б ні? Був темношкірий президент, а тепер буде жінка-президент. Тому на сьогоднішній день Гілларі Клінтон має певну перевагу. Але марафонська дистанція дуже довга і кандидата на президентську посаду очікують великі проблеми, великі перешкоди. І сьогодні ми не можемо сказати, що Гілларі Клінтон відкрито шлях до Білого дому.

Можуть бути якісь несподіванки, як відбулось свого часу з Обамою. Насправді, коли у 2006 році починались президентські перегони в США, Обама не вважався лідером у боротьбі за посаду президента, а якраз Гілларі Клінтон вважалась фаворитом, але поступово сіра конячка, невідома великій більшості американського народу, яким був на той час Барак Обама, перетворилась на потужну силу і Гілларі довелось зійти з цих перегонів. Тобто зараз це тільки дуже попередня розстановка сил.

Мінус республіканців у тому, що в них забагато кандидатів і поки що немає єдиного, якому б прибічники республіканців віддали перевагу. Такого ще не видно на обрії. І Джеб Буш є одним з багатьох. Напевне він має свої переваги, але навряд чи він зможе завоювати більшість сердець виборців, а при всіх своїх перевагах для Гілларі Клінтон попереду дуже складний шлях до перемоги.

«БУШ ПОВИНЕН ТАКОЖ СФОРМУЛЮВАТИ СВОЇ ПІДХОДИ ЩОДО ДОПОМОГИ УКРАЇНІ»

— Які сигнали має послати Джеб Буш, перебуваючи в Європі?

— Від Джеба Буша я очікую єдиного сигналу, який сформульований уже багатьма республіканцями, їхніми резолюціями, це — надання великого глобального значення агресії Росії, як можливості розпалювання війни на європейському континенті. Цю тривогу він повинен донести до американських виборців і сформулювати. Я думаю, що це головна складова частина його поїздки. І, звичайно, Буш повинен також сформулювати свої підходи допомоги Україні, допомоги зброєю, розвідувальними даними, більш тісної співпраці з Україною, до визнання України головним союзником Сполучених Штатів і це було б дуже правильно.

Очевидно, можна очікувати від нього досить жорстких висновків після цієї поїздки. Ясно, що в Естонії йому розкажуть такі речі, з якими не буде миритися Республіканська партія США, про російські провокації, посилення військової активності. У Польщі так само не зважаючи на прихід нового президента, ставлення до російської агресії буде таке саме. Тому що і в Польщі, і в країнах Балтії розуміють значення України як передового рубежу оброни західних демократичних європейських цінностей. Там власне зараз іде війна за майбутнє Європи та майбутнє ЄС. Поляки все це дуже добре розуміють і передадуть це розуміння Бушу. А він підготовлений до того сімейною традицією і своїм політичним розумінням того, що відбувається. І це дуже важливо, щоб одна з багатьох колон Республіканської партії, яку очолює Джеб Буш теж донесла своє адекватне розуміння ситуації, а не приховувати цю правду і робити вигляд, що нічого не відбувається. Агресію не називати агресією, війну не називати війною і мету розколоти Європу не називати метою, а закликати повернути Росію до складу G8. Це, я думаю, абсолютно суперечить тим поглядам, з яким Буш приїжджає до Європи. І гадаю, він повернеться ще з більш радикально чіткими поглядами на світову ситуацію, яка склалась на сьогоднішній день.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати