Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про «депутінізацію»

Сергій СОЛОДКИЙ: «Ми будемо цікаві світу лише тоді, коли будемо йти шляхом реформ, трансформації та демократії»
18 липня, 21:39

Зустріч із заступником директора Інституту світової політики Сергієм Солодким розпочалась із його зізнання: «Щоранку за кавою читаю газету «День», адже це не просто газета, це ціла громадянська платформа».

Ключовою темою розмови, звичайно, була ситуація на міжнародній арені у зв’язку з подіями в Україні. «Важливим сигналом пробудження Європи є те, що про Україну говорять, про неї сперечаються, - каже Сергій Солодкий. - Ми маємо робити все для того, щоб розповісти об’єктивну інформацію про нашу країну на Заході».

Говорили також про роль ЄС, зокрема, про роль лідера Німеччини на шляху України до НАТО та у війні Росії проти України. Тут заступник директора ІСП згадав 2008 рік: «На совісті саме Ангели Меркель лежить зрив отримання Україною та Грузією ПДЧ (План Дій щодо Членства) на Бухарестському саміті 2008 року».   

Є і позивні кроки. «Нещодавно ми зробили, можливо, непомітний зараз, але дуже важливий крок в перспективі – підписали Угоду про асоціацію з ЄС, – наголошує пан Сергій. – Далі потрібно ще зробити крок до «депутінізації». Ось це буде складніше».

Детальніше про відносини з Росією, про можливе надання Сполученими Штатами Україні статусу союзника – читайте пізніше на сторінках газети «День».

Мар'яна БОЛОБАН, Львівський національний університет імені Івана Франка:

- Нам представили Сергія Солодкого не просто як міжнародного експерта, а як члена родини, однодумця газети «День». Можливо саме тому розмова видалася дуже невимушеною та відвертою. «Я навіть трохи вам заздрю» - сказав наш гість, згадуючи роки проведені в редакції. Говорили багато про силу ідей і мрій, демократизацію суспільства, важливість свободи думки, а також про можливі перспективи для України і її народу. Також Сергій Солодкий запевнив нас : «Хоча іноді здається, що все дуже погано, але інколи треба поглянути на ситуацію з іншого боку. Україна буде демократичною і європейською, питання лише часу».

Катерина ГЛУЩЕНКО, Донецький національний університет:

- Досвідчена і ерудована людина Сергій Солодкий зміг намалювати перед школярами панораму європейської дійсності: формальні постанови, неоднозначні настрої, протиріччя і плани на майбутнє. Після цієї зустрічі можна більш детально та чітко аналізувати минуле і робити прогнози на майбутнє.

Роман ЛЕКСІКОВ, Київський національний університет ім. Т.Г. Шевченка:

- У час якоїсь суспільно-політичної апатії і песимізму було дуже приємно почути оптимістичні та максималістські (у хорошому розумінні) прогнози і думки. Цікаво було почути не лише констатацію сумних фактів, але і варіанти шляхів їх вирішення і прогнози. А ще пан Солодкий представив та наштовхнув на багато креативних ідей та методів у громадській роботі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати