Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Дещиця: новий почерк!

Володимир ГОРБАЧ: «Українське МЗС нарешті перейшло у контратаку у дипломатично-інформаційній війні з РФ»
01 квітня, 11:22
АНДРІЙ ДЕЩИЦЯ / ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Уперше в історії Міністерство закордонних справ України критично відреагувало на інтерв’ю міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова. Нагадаємо, що російський міністр у нещодавній програмі «Воскресное время» він вкотре заявив про необхідність проведення федеративного референдуму в Україні, надання російській статусу державної мови і т.і.

«Не потрібно повчати інших. Почніть краще наводити порядок у власній державі. У вас же так багато проблем», — наголошується в коментарі МЗС України.

«Повчальний та ультимативний тон цих заяв свідчить про те, що як справжньому агресору Росії зовсім не потрібно жодного врегулювання», — йдеться в заяві МЗС України. — Під дулами своїх автоматів цей агресор вимагає тільки одного — повної капітуляції України, її розколу і знищення Української державності».

Українські дипломати також запропонували «російській стороні, перш, ніж диктувати свої ультимативні умови суверенній і незалежній державі, звернути увагу на катастрофічний стан і повне безправ’я власних національних меншин, в тому числі української».

«День» попросив політичного аналітика Інституту Євроатлантичного співробітництва Володимира ГОРБАЧА оцінити реакцію МЗС України на заяви Росії:

— Український МЗС нарешті перейшов у контратаку у дипломатично-інформаційній війні з РФ. Багато останніх заяв «влучають» у болюче місце РФ та її позиції щодо України. МЗС звертає увагу на аналогічні проблеми, які має всередині себе Росія. А отже, вона не може критикувати інші країни, оскільки подібні проблеми не вирішені всередині її. Більше того, ці питання стоять там набагато гостріше, ніж в Україні. Перш за все, це стосується національних меншин, бо в РФ дуже багато національних автономій, офіційних статусів різних мов і т.п.

Важливо, що український МЗС підкреслює і становище самої української меншини в РФ. Це можна було робити раніше, але і зараз ще не пізно, оскільки російська позиція на світовій арені серйозно послабилася після багатьох розглядів «українського питання»: і на Раді Безпеки ООН і в Генеральній Асамблеї ООН. Зараз хороший час для контратаки, і Міністерство закордонних справ доречно зробило цю заяву.

Стиль Російської Федерації — це підміна понять. Вони не тільки підмінюють їх у стосунках з Україною, але й намагаються підмінити їх у формуванні повістки денної для всього світу. Зараз Росія намагається переформатувати питання, яке стоїть перед західним світом: «Що робити з Росією?». Вони намагаються нав’язати Заходу питання: «Що робити з Україною?», пропонуючи федералізацію, російську мову як другу державну, нейтральний чи позаблоковий статус, закріплений Конституцією і т.і.

Підміна понять, яку використовує Російська Федерація спрямована на те, щоб відволікти своїх західних партнерів від думки про те, що необхідно робити з агресією РФ в Криму, його окупацією та аншлюсом. Це не просто підміна понять — росіяни конструюють свою вигадану реальність медійними та дипломатичними засобами. Вони самі ж і вірять в неї.

Зараз росіяни намагаються нав’язати Заходу такий формат, щоби вийти з кримської кризи і зберегти обличчя. Але проблема в тому, що виходу із реальності, в якій існує Росія, без втрати обличчя для неї чи для Заходу не існує.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати