Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Європа застаріла у своєму політичному мисленні»

На зустрічі з Літньою школою журналістики «Дня» — члени «інтелектуальної династії Ліни Костенко» Оксана Пахльовська та Ярослава-Франческа Барб’єрі
22 липня, 18:40

22 липня професор Римського університету «Ла Сап’єнца», автор газети «День» Оксана ПАХЛЬОВСЬКА завітала до Літньої школи журналістики «Дня» разом зі своєю донькою Ярославою-Франческою БАРБ’ЄРІ.

«Вимоги Михайла Драгоманова до українців, виражені півтора століття тому, втілились у сьогоденні. Зустріч з Оксаною Пахльовською довела, що це — саме та людина, яка «стоячи ногами і серцем на рідній землі, голову тримає в Європі». Маю надію, що яскравий повчальний приклад справжнього громадянина стане для школярів довготривалою мотивацією і благословенням до ефективної праці», — поділилася першими враженнями від зустрічі студентка Донецького національного університету Катерина ГЛУЩЕНКО.

У редакції «Дня» гості поділилися думками про бачення перспективи розвитку європейської України, поговорили про національну гідність, український ментальний код та виклики сучасної журналістики.

Як зазначила Оксана Пахльовська, «сьогодні не найкращий час для веселих розмов». Проте одразу ж додала, що падати духом не на часі, адже на карті занадто багато: «Будь-яка кількість роботи, яку зроблено сьогодні, є недостатньою кількістю роботи. Наші проблеми закорінено у століттях, тому подолати всі труднощі сьогодні й одразу — неможливо. Але не треба забувати, що питання стоїть принципово: буде Україна чи ні».

«Останні чверть століття нас інтенсивно запрошували до пекла. Зараз ці двері відчинені як ніколи широко. Україна опинилася в центрі зіткнення світових антагоністів», — вважає Оксана Пахльовська. При цьому вона впевнена, що лише високий освітній рівень і жага до постійного духовного розвитку врятує українців від «чуми» ХХІ століття: «У нас бракує культурологічної платформи для розмови на політичні теми. Сьогодні політика не може існувати поза культурним виміром, адже цінності — це передумова для будь-яких важливих рішень».

«Європа застаріла у своєму політичному мисленні. Вона потребує революції в сприйнятті світу, тому Україна дійсно потрібна західному суспільству, щоб «перестворити» його», — зауважила Ярослава-Франческа Барб’єрі.

Якою є «гуманітарна аура» українців, коли постане перед усім світом «заборонена історія» нашої держави, та чи в українські політиці нарешті розімкнеться  замкнене коло «непокараного зла» — читайте у наступних номерах «Дня».

— «Літературний екскурс в історію від професіоналів схожий на свіже повітря у спекотний день. Живі сторінки історії відкрилися на прикладах найцікавіших подій, очевидицею яких була свого часу Оксана Пахльовська. Нестандартний погляд на сучасні, актуальні питання особливо вразили мою свідомість», — зауважила Анастасія ПАНЧЕНКО, Кіровоградська філія ВМУРоЛ «Україна».

ВРАЖЕННЯ ВІД ЗУСТРІЧІ З ОКСАНОЮ ПАХЛЬОВСЬКОЮ ТА ЯРОСЛАВОЮ-ФРАНЧЕСКОЮ БАРБ’ЄРІ

Мар’яна БОЛОБАН, Львівський національний університет імені Івана Франка:

- «Події, що відбуваються на Сході України – це війна Росії проти демократичного суспільства», - такою фразою описала нинішню ситуацію гостя «Літньої школи журналістики» Оксана Пахльовська. Разом з дочкою Ярославою-Франческою Барб’єрі вони говорили про важливість професії журналіста, формування гуманітарної аури нації, про образ України у світі, ситуацію на Донбасі і багато іншого. Мені цікаво було слухати те, що говорила Ярослава-Франческа, адже вона бачить світ з двох сторін, західної і української, вона розповідала про різницю між італійською і нашою молоддю... Також за час зустрічі я занотувала назви декількох корисних книг, які можна буде почитати. Тому для мене ця зустріч є особливо цінною у різних аспектах.

Тетяна СТОЛЯРОВА, Харківська державна академія культури:

- Поети та письменники завжди є тою ланкою суспільства, без якої неможливо уявити націю та народ. Сьогоднішня зустріч з Оксаною Пахльовською та Ярославою-Франческою Барб’єрі дала зрозуміти, що інтелектуальність породжує нові ідеї та постаті, які можуть змінити країну на краще. І перед тим, як вимагати від Європи розуміння і допомоги, треба розповісти їм, кому і чому вони мають допомагати. А для початку, ці елементарні речі мають збагнути і самі українці.

Ганна КАЛАУР, Національний університет «Острозька академія»:

- Зустріч із Оксаною Пахльовською та Ярославою-Франческою Барб’єрі була інтелектуально насиченою та водночас теплою. У ході зустрічі я списала цитатами кілька сторінок блокноту, а після створила перелік літератури, обов’язкової для прочитання. Тепло дарували щирі думки та спогади обох лекторів. Мені особливо сподобались розповіді Ярослави-Франчески Барб’єрі, котра фантастичним чином поєднує в собі Україну та Італію. Вона, як на мене, висловлювала нові погляди, думки та ідеї, які мало хто чув раніше.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати